Når du kjøper et kamera, følger det som regel med et settobjektiv.
Ofte er det en del å spare på å kjøpe kameraet og objektivet som en pakke, men hvis du liker å fotografere, vil du mest sannsynlig få lyst til å utvide objektivsamlingen din etter hvert.
En av de største fordelene ved å bruke speilrefleks- eller speilløst systemkamera er at du kan bytte ut objektivet så det passer perfekt til det du vil fotografere. Noen motiver krever for eksempel en kraftig tele som kan gå helt tett på, mens andre krever en rå vidvinkel som kan få med seg alt.
Hvis det er første gang du skal kjøpe et nytt objektiv, kan det virke veldig uoversiktlig å finne ut av hva som er det beste valget. Derfor har vi laget denne veildedningen som forhåpentligvis besvarer alle spørsmålene dine.
Les også: Få det beste ut av settobjektivet ditt
Hva er brennvidden?

Brennvidden er avgjørende når du skal kjøpe objektiv. Du trenger nemlig forskjellige brennvidder til forskjellige motivtyper.
© ShutterstockObjektiver deles inn etter brennvidden, så for å forstå forskjellen på objektivene må du også vite hva brennvidde er.
Brennvidden er et uttrykk for objektivets evne til å gå nærmere motivet. Helt konkret er brennvidden avstanden mellom det forreste linseelement i objektivet og bildebrikken. I fotografiets verden måles brennvidden i millimeter.
Hvis du setter et objektiv med en lengre brennvidde på kameraet ditt, vil synsfeltet ditt bli innsnevret, noe som gjør at du vil kunne se mindre gjennom linsen. Samtidig vil du se en forstørrelse av det kameraet peker på.
Hvis du derimot setter et objektiv med en kortere brennvidde på kameraet ditt, vil du kunne se mer gjennom linsen, men det kameraet peker på, vil bli forminsket.
> Les også: Disse 5 brennviddene må du kjenne til
Hvilke objektivtyper finnes det?
Som sagt deles objektivene inn etter den brennvidden de dekker. Overordnet finnes det åtte typer brennviddeområder, som vi beskriver lenger nede i denne artikkelen.
Brennviddeområder
Samtidig skiller vi mellom objektiver med fast brennvidde og objektiver med zoom.
På objektiver med fast brennvidde står det bare ett tall, for eksempel 35mm, mens det står to tall på zoomobjektiver, for eksempel 18-55mm. Det indikerer at brennvidden går fra 18 mm til 55 mm.
Begge objektivtypene har sine fordeler og ulemper. Ofte er et zoomobjektiv mer anvendelig, for du kan bruke det til mange forskjellige motiver. Til gjengjeld er objektiver med fast brennvidde mindre, lettere og typisk mer lyssterke enn zoomobjektiver.
Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt
1. Objektiver i normalområdet

Med et objektiv i normalområdet kan du komponere stramt, noe som kan være nyttig i for eksempel arkitekturfotografering.
© ShutterstockObjektiver som dekker 35-60 mm, ligger i normalområdet. 50 mm er den brennvidde som best tilsvarer det menneskelige syn.
Derfor vil bilder tatt på denne brennvidden virke rolige og naturlige å se på, samt ha minimal fortegning.
Objektiver i normalområdet er godt egnet for landskap, arkitektur, street og portretter. Imidlertid vil du måtte gå ganske tett på motivet for å kunne ta et klassisk portrettbilde, hvor det bare er ansiktet som er med i bildet.
2. Makroobjektiver

Med et makroobjektiv på kameraet blir dybdeskarpheten svært liten, og derfor kan du bruke en blender på for eksempel F7.1 og fortsatt få en flott bakgrunnssløring.
© ShutterstockMakroobjektiver er en litt spesiel objektivtype.
De dekker 50-200 mm og har derfor samme brennvidde som flere andre objektiver, men har noen helt spesielle optiske fordeler.
Makroobjektiver er nemlig i stand til å gjengi et motiv i størrelsesforholdet 1:1 når du fotograferer på kortest mulig avstand. Det gjør at motivet får samme størrelse på bildebrikken som det har i virkeligheten, og det gir en fantastisk detaljgjengivelse.
Makroobjektiver er ideelle for små motiver, for eksempel blomster eller insekter, men kan også brukes til for eksempel portretter, hvor du vil få flott bakgrunnssløring hvis du bruker den største blenderåpningen.
> Les også: Alt dette må du vite om makro
3. Korte teleobjektiver

Et teleobjektiv gir naturlige proporsjoner og mulighet for at få en flott uskarp bakgrunn på selv på de mindre blenderåpningene.
© ShutterstockObjektiver som dekker 60-150 mm, betegnes som korte teleobjektiver, og de er spesielt godt egnet for å fotografere portretter, action og dyr.
Her får du nemlig perfekt avstand til motivet, bakgrunnen blir godt sløret, og ansikter får naturlige proporsjoner uten fortegning.
4. Moderate teleobjektiver

Med en tele på for eksempel 300 mm kan du fange for eksempel raske motorsykler på god avstand. En lukkertid på 1/1000 sekund fungerer bra hvis kjørerne kommer mot deg.
© ShutterstockObjektiver som dekker 150-300 mm, betegnes som moderate teleobjektiver, og de er svært anvendelige, uansett om du fotograferer portretter, sport eller dyr.
Denne objektivtypen er også god for landskap, for brennvidden trekker perspektivet sammen og får elementer i horisonten til å se ut om om de er nærmere motivet enn det de egentlig er.
Det gir mer interessante bilder, for det "skjer mer" gjennom hele bildet.
Mange allroundobjektiver dekker området godt.
5. Lange teleobjektiver

Med en lang tele på 300-600mm kan du få bilder av dyr du ellers aldri hadde kommet deg i nærheten av, for eksempel denne lappugleungen.
© ShutterstockObjektiver som dekker 300-600 mm, betegnes som lange teleobjektiver, og med dem kan du komme deg nærmere motivet enn med noen annen objektivtype. Dette er uunnværlig hvis du for eksempel skal fotografere dyr i naturen eller rask action.
De lange teleobjektivene kan også gi deg et fortrinn under fotografering av landskap og arkitektur. Du kan komme deg helt innpå detaljer i stedet for å få totaloversikt, og du kan velge ut områder som inneholder noe spesielt.
Er du fascinert av stjernehimmelen eller vil fotografere fullmånen, kan du få svært detaljerte bilder med et langt teleobjektiv. Husk å sette kameraet på stativ.
Les også: Triks for skarpe bilder med teleobjektiv
6. Vidvinkelobjektiver

Vidvinkelperspektivet er perfekt for å fange storslåtte landskap – og du får det faktisk i de fleste settobjektiver.
© ShutterstockDe fleste fotografer har en moderat vidvinkel til rådighet. Brennviddeområdet på 24-35 mm ligger nemlig innenfor 18-55 mm, noe de fleste settobjektiver byr på.
Vidvinkelobjektiver er spesielt godt egnet for landskap, arkitektur og gatefotografering. Selv med en moderat vidvinkel på for eksempel 28 mm kan du få med mye i landskapsbildene dine, og faktisk er det mange gatefotografer som aldri bruker noe annet enn et 35 mm-objektiv.
7. Ultravidvinkelobjektiver

Den kraftige vidvinkelen gir stor dybdeskarphet, noe som er perfekt hvis du for eksempel skal fotografere storbyer.
© ShutterstockObjektiver på 14-24 mm betegnes som ultravidvinkelobjektiver, og de er uunnværlige hvis du skal fotografere store vidder.
Forholdet mellem elementene i for- og bakgrunne får det nærmest til å se ut som om motivet strekkes ut som en strikk.
Den kraftige vidvinkelen gir et ekstremt perspektiv og kraftig fortegning som for eksempel får bygninger til å velte inn fra sidene, og det kan gi noen svært effektfulle bilder. Derfor er denne objektivtypen spesielt godt egnet til landskap og arkitektur, men også til gatefotografering.
> Les også: Slik får du mest ut av vidvinkelen din
8. Fiskeøyeobjektiver

Den voldsomme fortegningen i fiskeøyeobjektivet kan få horisonten til å bue, noe som kan gi en surrealistisk effekt.
© ShutterstockFiskeøyeobjektiver dekker en brennvidde på 8-14mm, og med denne objektivtypen får du det ultimative vidvinkelobjektivet.
Den ekstreme bildevinkelen gjør at alt som er foran deg, blir med i bildet – og i noen tilfeller også noe av det som befinner seg helt ute i periferien av synsfeltet ditt. Det gir en kraftig, effektfull fortegning.
Du kan også bruke fiskeøyeobjektiver til å fotografere action, og mange actionkameraer, som GoPro, bruker faktisk ekstreme vidvinkelobjektiver eller fiskeøyeobjektiver.
Les også: 4 tips til å fotografere med fiskeøyeobjektiv
Vær oppmerksom på crop-faktoren
Hvis du har et kamera med APS-C-brikke, må du være oppmerksom på at den angitte brennvidden på objektivet ikke er den du får, når du setter objektivet på kameraet.
En APS-C-bildebrikke er nemlig mindre enn en fullformatbrikke, og derfor må du gange brennvidden med 1,5 eller 1,6, avhengig av hvilket kameramerke du har. Med Canon er det 1,6, og med Nikon er det 1,5.
Dermed blir et 70 mm-objektiv til et 112 mm-objektiv. Forholdet kalles "crop factor" og viser til at bildet blir beskåret når man bruker et kamera med APS-C-brikke.
Det betyr at du kommer deg nærmere motivet enn du hadde gjort med en fullformatbrikke.
Bli en mester på bildebehandling
Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du behandler bildene dine?
Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det.
Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs til Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og behandler alle bildene dine.
Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.
Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her.

Bli en ekspert på bildebehandling med vår nye bok som er full av tips og kurs til Lightroom, Photoshop og Elements.
© Digital FOTO