Rally moderat teleobjektiv

Det er enkelt å fange action med allround-objektivet satt til teleinnstilling.

© Evren Kalinbacak/Shutterstock

Få perfekte bilder med et moderat teleobjektiv

Med et zoomobjektiv som når brennvidder opptil 200 eller 300 mm, er du godt forberedt til mange situasjoner. Her er våre beste tips.

Ofte selges både speilrefleks- og systemkameraer i sett med såkalte allround-objektiver på f.eks. 18-135 mm eller 18-200 mm - også kalt moderat teleobjektiv. 

Ekstrakostnaden ved å velge en moderat teleobjektiv over standard 18-55 mm kitobjektiv er ofte verdt det. 

Hvis kameraet har en APS-C brikke, må du iberegne brennvidder, som er ca. 1,5x. Hvis du har et 18-200 mm objektiv på APS-C kameraet, har du altså ca 27-300 mm tilgjengelig. 

Allround-objektivet - godt til mange forskellige motiver

Dette objektivet, som regnes som et moderat teleobjektiv, gir deg optimale muligheter, uansett om motivet er action, dyr eller portretter. 

Selv landskap kan du lykkes med, da brennvidden effektivt trekker perspektivet sammen og fører til at elementer i horisonten virker nærmere motivet enn de egentlig er i virkeligheten.

Du er godt rustet til å fotografere sport i en idrettshall eller fange raske motiver på racerbanen og til portretter har du også gode kort på hånden. 

Bare ha god avstand til bakgrunnen, slik at du enkelt kan oppnå perfekt bakgrunnssløring.

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter

Sony E 18-200mm F3.5-6.3

De fleste kameraprodusentene har objektiv som dekker fra 18 mm til 200 mm. På tele tilsvarer det opptil 300 mm hvis kameraet har APS-C brikke.

© Sony

Det moderate teleobjektivet er kompakt i forhold til brennvidden

Fordelene med allround-objektivet er blant annet at de ikke tar så mye plass i fotovesken som et stort teleobjektiv - også er de betydelig billigere. Selv om du ofte må leve med relativt lav lysstyrke på full teleinnstilling, kan du enkelt få virkelig gode bilder.

Blenderåpning på F5.6 eller F6.5 er ikke unormalt når du zoomer inn med en allround-objektiv, så det er en fordel hvis kameraet er bra på å minimere støy ved høy ISO. 

Har du valgt Auto-ISO, så hold øye med, hvor høy ISO verdi kameraet foreslår. 

Hvis du får høy lyd ved høy ISO verdi, bruk en lenger lukkerhastighet og stativ.

Dyr i naturen allroundobjektiv

Selv med et allroundobjektiv med god tele kan du komme tett på ville dyr i naturen.

© Paul Tessier/Shutterstock

Få ekstra lysstyrke til fullformat

Utvalget av toppkvalitetsobjektiver for APS-C kameraer, som dekker området rundt 18-200 mm, er ikke så stort. Du kan imidlertid bruke de store objektivene i L-serien på 70-200 mm, som er designet for fullformat. Her får du blenderåpning ned til F2.8.

Det er ikke uten grunn at disse objektivene er så populære. Både pris og vekt er vanligvis høye, men du får god lysstyrke og en meget fin optisk kvalitet. 

Med et slikt mål på et APS-C kamera får du et område tilsvarende 105 til 300 mm.

Har du full kontroll på APS-C og fullformat? Ellers kan du lese mer om bildebrikkestørrelse her. 

Kontroller bildestabiliseringen i allround-objektivet

Noen objektiver i dette brenviddeområdet har innebygd avansert bildestabilisering, som kan justeres i henhold til fotosituasjonen. 

Enkelte innstillinger er optimale for panorering, mens andre for eksempel er dedikert til fotografering hvor du befinner deg i et kjøretøy som beveger seg.

> Les også: Slik bildestabilisering fungerer i kameraet ditt

> Få tre objektiver til din mobil til en helt spesiell pris med Digital FOTO. Se dem her

Kanskje du er interessert i...