Gule løvetanner i grønt gress med vei i bakgrunnen

Bildet har svært liten dybdeskarphed, noe som betyr at fokusområdet bare er på noen få millimeter. Derfor blir både forgrunnen og bakgrunnen uskarp. 

Forstå dybdeskarphet på 5 minutter

Dybdeskarphet er et begrep som kan virke forvirrende, særlig når det blir koblet med en liten blenderåpning. Vi gir deg en rask introduksjon til teknikken.

27. februar 2018

Du har sikkert hørt om begrepet dybdeskarphet, eller depth of field. Men hva betyr det helt nøyaktig?

Dybdeskarphet dekker det området i et bilde som står forholdsvist skarpt. I alle bilder er det et bestemt område foran og bak fokuseringspunktet som er skarpt. Det kalles også fokusfeltet. Jo større, fokusfeltet er, desto større er dybdeskarpheten. 

Noen bilder har et veldig lite område som er skarpt, og det vil si at dybdeskarpheten er liten. I tilfeller der dybdeskarpheten er ekstremt liten, for eksempel i makrofotografering, kan dybden på fokusfeltet være så liten som et par millimeter. 

I den motsatte enden av skalaen finner vi for eksempel landskapsfotografering, der alt er i knivskarpt fokus, både ting som befinner seg rett foran kameraet og ting som er flere kilometer unna. Her er dybdeskarpheten ekstremt stor.

De tre faktorene som påvirker dybdeskarpheten i bildene dine, er blenderåpningen, brennvidden og avstanden mellom motivet ditt og kameraet. 

Stor blenderåpning, liten dybdeskarphet

Den enkleste måten for å styre dybdeskarpheten er å justere blenderåpningen. Det kan du nemlig gjøre på selve kameraet, og du trenger altså ikke bytte objektiv eller flytte på verken deg selv eller motivet ditt.

Jo større blenderåpning du velger, desto mer lys slipper det inn til bildebrikken i kameraet - og desto mindre dybdeskarphet får du. Det kan høres litt forvirrende ut, men en enklere regel er at når blenderåpningen er stor, er blendertallet lite.

Et lite blendertall vil derfor liten dybdeskarphet, mens et høyt blendertall vil gi stor dybdeskarphet. Det betyr at hvis du vil ha en uskarp bakgrunn, må du velge et lavt blendertall, for eksempel F2.8. Hvis bakgrunnen skal være helt skarpt, må du velge et høyt blendertall, for eksmpel F11. 

Her ser du hvordan blenderåpningen styrer dybdeskarpheten:

Les mer om blenderåpning her.

Blenderprioritet for nybegynneren

Hvis du er nybegynner innen fotografering, eller bare er vant til å bruke de automatiske programmene, kan du fint fortsette med det, samtidig som du styrer dybdeskarpheten selv.

Ved å velge programmet Blenderprioritet, som typisk vil hete Av eller A på programhjulet ditt, kan du øke og redusere blenderåpningen mens du fotograferer, og så vil kameraet ditt stille lukkertiden selv slik at bildet ditt blir korrekt eksponert. 

Bli en bedre fotograf med Digital FOTO - Nordens største og beste fotomagasin

I tillegg til et lærerikt og inspirerende magasin tilbyr Digital FOTO leserne sine et stort onlineunivers med kurs, videoer, e-bøker og mye annet, slik at du garantert får mest mulig ut av hobbyen din. Tegn et abonnement her.

Kanskje du er interessert i...