Blendeverdier på objektivet

Valg av blender bestemmer lysmengden som skal treffe bildebrikken.

© Shutterstock | Lane V. Erickson

Dette betyr blenderverdiene på objektivet ditt

Objektivblenderen avgjør hvor mye lys som skal komme fram til bildebrikken. Blenderverdien forteller om det er en stor eller liten blenderåpning. Her kan du se hvordan det henger sammen.

29. mai 2017 av Poul Siersbæk

Mange undrer seg over hvordan angivelsen av blender egentlig henger sammen når man fotograferer. 

Kort fortalt blender du ned når du velger en høyere verdi og omvendt. Har du et objektiv som f.eks. heter 50 mm F1.8 og vil velge full blender, så er det altså blender F1.8.

Blenderverdier

Et stort blendertall, f.eks. F16, betyr det samme som en liten blenderåpning.

© Shutterstock // Pedro Nogueira

Grunnen til at en liten blenderåpning, f.eks. F22, har en høyere verdi enn en stor blenderåpning, f.eks. F2.0, er at det er en brøk, eksempelvis f/2.0. 

F står for Focal length, altså objektivets brennvidde. F2.0 på f.eks. 50 mm, må altså ses som 50 delt på 2,0, noe som gir forholdet mellem objektivets brennvidde og blenderåpningens diameter, som er 25 mm her. 

Dermed vil blender F8.0 på det samme objektivet være 50 delt på 8,0, som er 6,25 - og dermed en mindre åpning enn ved F2.0.

Blenderen slipper inn mer eller mindre lys

Hvert blendertrinn fordobler eller halverer det arealet lyset kan passere gjennom. Går du en blender opp, f.eks. fra F11 til F8.0, kommer det altså inn dobbelt så mye lys til bildebrikken.

Vær oppmerksom på at halvering og fordobling blir gjort med hele blendertrinn, men i dag opererer de fleste kameraene med 1/3 trinn. Under ser du størrelsen på blenderåpningen ved disse blendertrinn. 

Blenderskala viser større eller mindre blenderåpninger

Jo mindre blendertall, desto større blenderåpning. Her vist i hele blendertrinn. 

© Digital FOTO

De mest lyssterke objektivene på markedet kan tilby en blender på hele F0,95.

Disse objektiver er sjeldne, mens lyssterke objektiver på F1.4 er langt mer vanlige. Jo lavere F-nummeret er, desto dyrere er som regel objektivene.

Spørsmålet om det å blende opp eller ned kommer fra Postkassen i magasinet Digital FOTO 9/2017, hvor vi også svarer på spørsmål om bl.a. panorama i Lightroom og forskjellen på APS-C og fullformat. 

Tegn et abonnement på Digital FOTO, og få umiddelbar tilgang til bladet på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...