Det er lett å bli forvirret som fotograf når vi snakker om begrepene blender, F-tall og blenderåpning.
Heldigvis hjelper vi deg i denne artikkelen, der vi forklarer hva en blender er og hvordan det fungerer.
I denne artikkelen kan du lese om:

Et høyt blendertall, for eksempel F16, betyr en liten blenderåpning.
© Shutterstock // Pedro Nogueira
Blenderen slipper inn mer eller mindre lys
Grunnen til at en liten blenderåpning, for eksempel F22, har en høyere verdi enn en stor blenderåpning, for eksempel F2.0, er at det er snakk om en brøk, for eksempel F/2.0.
F står for Focal length, altså objektivets brennvidde.
F2.0 på for eksempel 50 mm skal altså ses som 50 delt på 2,0. Det gir forholdet mellom objektivets brennvidde og blenderåpningens diameter, som her er 25 mm.
Blender F8.0 på samme objektiv vil dermed være 50 delt på 8,0 som er 6,25 – og dermed en mindre åpning enn ved F2.0.
Hvert blendertrinn dobler eller halverer området som lyset kan passere. Går du opp ett blendertrinn, for eksempel fra F11 til F8.0, kommer det altså inn dobbelt så mye lys til bildebrikken.
Vær oppmerksom på at halvering og dobling skjer på hele blendertrinn, mens de fleste kameraer i dag jobber i 1/3 trinn. Nedenfor ser du størrelsen på blenderåpningen ved disse blendertrinnene.
> Les også: Hva er stor blender?

Jo mindre blendertall, desto større blenderåpning. Her vist i hele blendertrinn.
© Digital FOTOLyssterke objektiver
De mest lyssterke objektivene på markedet kan tilby en blender på hele F0.95.
Disse objektivene er sjeldne, mens lyssterke objektiver på F1.4 er mye mer utbredt. Jo lavere F-tall, desto dyrere er vanligvis objektivene.
Det er flere fordeler med høy lysstyrke. En av de viktigste er at du kan bruke objektivene i svakt lys uten å øke ISO-verdien så mye, eller at du kan bruke kortere lukkertider.
I tillegg kan du få svært liten dybdeskarphet, slik at bakgrunnen blir uskarp.
>Les også: 10 tips til å bli en bedre fotograf

Valget av blender har blant annet stor betydning for hvordan portrettene dine blir. Med en stor blenderåpning kan du få en utgnidd bakgrunn med store bokeh-sirkler.
© ShutterstockValg av blender basert på motiv
Til portretter:
Hvis du vil ha et klassisk portrettbilde der modellen står klart frem fra en dus bakgrunn, så er en stor blenderåpning et godt utgangspunkt.
Start derfor med å redusere F-tallet til lavest mulig verdi når du tar portrettbilder.
Det kan føre til at skarpheten ligger på et altfor lite område og i så fall kan du prøve med et høyere F-tall – men det er et godt utgangspunkt.
Hvor stor blenderåpningen skal være, avhenger av brennvidden din, avstanden til modellen og modellens avstand til bakgrunnen.
Fotograferer du for eksempel portrettene dine med en brennvidde på under 50 mm, bør du bruke en blender på minst F3.2 for å få en flott, uskarp bakgrunn – men jo lengre brennvidde, desto mindre blenderåpning kan du bruke.
> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder
Til landskap:
Et godt tips til deg som fotograferer landskap, men som er usikker på dette med blender, er at de fleste objektiver gir best skarphet rundt blender F8.0.
Derfor anbefaler vi at du bruker blenderprioritet (Av) og setter blenderen til F8.0 hvis hele landskapet er motivet ditt.
> Les også: De beste kamerainnstillingene til landskapsfotografering