Det er mye å holde orden på når du tar portrettbilder.
Stemningen mellom deg og modellen din må være avslappet slik at modellen ikke blir stiv i kroppen eller får et anspent blikk, og kameraet må være riktig innstilt så du ikke får feileksponerte eller rystede bilder.
Det siste høres kanskje banalt ut, men det er overraskende lett å glemme for eksempel den fokusinnstillingen du brukte da du fotograferte landskap i helgen – og som du først oppdager når du ser på bildene senere, og fokus ligger helt feil på portrettbildene dine.
Men hvordan tar man et godt portrettbilde?
Vi har samlet kamerainnstillingene som gir de aller beste portrettbildene. Det er ikke et sett med regler, men et godt utgangspunkt.
1. En brennvidde på 75-135 mm
2. En stor blenderåpning på mellom F2.0 og F4.0
3. En lukkertid som er den doble av brennvidden
4. Velg ett enkelt fokuspunkt
1. En brennvidde på 75-135 mm

Jo lengre brennvidde du bruker, desto mer bakgrunnssløring vil du også få med samme blenderverdi. Derfor er et teleobjektiv på for eksempel 100 mm svært godt egnet til portrettbilder.
© ShutterstockNoen fotografer mener at 50 mm er en optimal brennvidde for portrettbilder, men når du går så tett på motivet ditt at du for eksempel bare har med overkroppen eller hodet, vil du faktisk få litt fortegning på 50 mm (på fullformat).
Det betyr at nesen vil vil bli mer framtredende, noe de færreste vil synes er en flatterende effekt. Derfor synes vi at 50 mm egner seg best til gruppebilder eller helfigurbilder.
> Les også: Slik tar du gruppebilder
I stedet bør du bruke et teleobjektiv på mellom 75 og 135 mm til de nære portrettene. Det har stort sett ingen fortegning, og den lange brennvidden gjør at du kan få liten dybdeskarphet og flott uskarp bakgrunn.
2. En stor blenderåpning på mellom F2.0 og F4.0
Blenderen kommer selvfølgelig an på hvilket uttrykk du går for i portrettbildet ditt. Men hvis du vil ha et klassisk portrettbilde der modellen står tydelig fram fra en dus bakgrunn, er en stor blenderåpning et godt utgangspunkt.
Nøyaktig hvor stor blenderåpningen må være, kommer an på brennvidden din, avstanden din til modellen og modellens avstand til bakgrunnen. Alle disse tre faktorene har en effekt på dybdeskarpheten.
Jo større blenderåpningen og brennvidden er, desto mindre blir det skarpe området i portrettbildet ditt, og når du går tettere på motivet ditt, blir dybdeskarpheten enda mindre. Og omvendt.
> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter
Med en brennvidde på under 50 mm bør du bruke en blender på minst F3.2 for å få en flott, uskarp bakgrunn, men jo lengre brennvidde, desto mindre blenderåpning kan du bruke.
For å få mer uskarphet i bakgrunnen må du redusere avstanden til modellen din og øke modellens avstand til bakgrunnen.
Husk når du har liten dybdeskarphet, må du være ekstra oppmerksom på å treffe fokus perfekt.
3. En lukkertid som er den doble av brennvidden

Vil du fange impulsive bevegelser i et skarpt bilde, må du bruke en lukkertid som er minst den doble av brennvidden.
© ShutterstockEn grunnleggende regel innen fotografering er at lukkertiden din skal være minst den doble av brennvidden når du fotograferer uten stativ.
Det vil si at hvis du for eksempel bruker et 100 mm-objektiv, må lukkertiden din være minst 1/200 sekund.
Når det gjelder portretter, må du imidlertid huske at du fotograferer et levende vesen som beveger seg mer eller mindre hele tiden.
Fotograferer du for eksempel på 50 mm, vil en lukkertid på 1/100 sekund ofte være for lang – særlig hvis du fotograferer et barn. Vi anbefaler at du holder deg til lukkertider på 1/200 sekund eller kortere når du fotograferer mennesker - og kortere hvis du zoomer m
Prøv deg derfor fram, hold øye med om bildet er skarpt ved å se på øynene, og ikke øk ISO-verdien hvis du får bevegelsesuskarphet.
Sannsynligvis takler kameraet ditt støyreduksjon bedre enn du tror.
4. Velg ett enkelt fokuspunkt
Øynene er det viktigste i et portrettbilde. Det er de seeren biter seg merke i først, og derfor er det også øynene som først og fremst må være knivskarpe.
For å få til dette er den enkleste måten å bruke autofokus med ett fokuspunkt og legge det på det øyet som er nærmest kameraet.
Når du har tatt et par bilder, zoomer du inn på ett av dem og sjekker om øynene er i fokus og helt skarpe.
> Les om, hvordan du får fram et naturlig smil i portrettet.
Den perfekte julegave til fotoentusiasten
Kjenner også du noen som like begeistret for fotografering som det du er?
Da kan du gi bort et abonnement på Digital FOTO i julegave. Dette er en gave som varer langt inn i det nye året - og du bestemmer selv hvor lenge.
Når du gir bort et abonnement på Digital FOTO, får mottakeren også tilgang til det eksklusive abonnementsuniverset Fordelssonen, de 12 siste utgavene av Digital FOTO på appen Wype og en rekke andre abonnementsfordeler.