Fotograf fotograferer gruppe under bryllup
Vær sjefen

Det er du som må ta full kontroll over gruppebildet og bestemme hva som skal skje.

© Shutterstock

Slik tar du gruppebilder

De høye bakerst, opp med haken, se på kameraet. Du har sikkert kontroll på noen av triksene, men ikke alle. Her får du 11 gode tips som gjør at gruppebildet sitter som et skudd neste gang.

1. Hold bakgrunnen ren

Finn en ren bakgrunn uten for mange forstyrrende elementer, f.eks. en ensfarget vegg eller flott natur.

2. Pass på dybdeskarpheten

Hvis du fotograferer mange mennesker, blir som regel oppstillingen dyp. Pass på å få en passende dybdeskarphet, slik at både de forreste og de bakerste blir knivskarpe. 

35 mm er et fint utgangspunkt for å få med alle med uten forvrengninger. Fotografer gjerne på blender F/8.0 eller høyere og lukkertider kortere enn 1/160 for å unngå uskarphet.

3. Fotografer på samme nivå som gruppen

Stiller du folk litt oppe i høyden, f.eks. på en trapp, er det viktig at også du selv kommer deg litt opp, slik at ikke alle blir foreviget nedenfra. Det forvrenger perspektivet.

4. Hold øye med høyden

Prøv å unngå å stille folk skulder mot skulder på én lang rad. Still dem i stedet litt forskjøvet, og bruk høydeforskjellene til å lage et mer dynamisk oppsett. Som regel fungerer det best med de høyeste bakerst.

Les også: 4 tips for bedre poseringer i portrettbilder

Bilde av personer i to rader, der alle er nesten like høye.
Unngå rette linjer

Sørg for at personene ikke står i rekker der alle er like høye. Det skader dynamikken.

© Shutterstock

5. Pass på at alle er synlige

Sørg for at alle kommer med. Minn deg selv på å sjekke gruppedeltakerne én etter én. Hvis de kan se kameraet, kan som regel også kameraet se dem. 

6. Gå for en tett trekant

Komponer etter en trekant, særlig når du håndterer mindre grupper. Bunnen skal være bredest, altså med flest mennesker, og på toppen har du én person, slik at trekanten går opp i en spiss.

Det fungerer også best for gruppebildet hvis personene står nærme hverandre.

Bilde av gruppe plassert som en trekant.
Bruk trekantkomposisjon

Bunnen av gruppen skal være bredest, og så går trekanten opp i en spiss. 

© Shutterstock

7. Varier uttrykket

Er det f.eks. et gruppebilde under en bryllupsfest, med et brudepar i midten, kan du ta både ett bilde der alle ser på deg, og ett der alle ser på brudeparet. 

Men ikke bli så kreativ at det bare blir tull.

8. Bruk humor

Særlig når vi snakker om mindre grupper, f.eks. familiebilder, blir bildet bedre med interaksjon i stedet for uttrykksløse ansikter. Prøv deg på de beste vittighetene dine, og snakk om løst og fast, slik at personene slapper av.

Les også: Slik får du bedre lys i portrettet

9. Knips kontinuerlig

Husk å ta mange bilder, gjerne på stativ, så kan du jukse litt i bildebehandlingen hvis det skulle være noen som lukker øynene på det beste bildet.

10. Ta kontroll

Ta full kontroll over situasjonen. Det ender opp i kaos hvis du ikke dirigerer oppstillingen og gjennomføringen. Men husk å smile selv også. Det smitter.

11. Tenk kreativt

Gruppebildet ditt trenger ikke se ut som alle andre. Hvis du har en morsom idé, så planlegg den, slik at du kan virkeliggjøre den. 

Men det kan være lurt å ta det "vanlige" gruppebildet først, for kanske fungerer ikke idéen i praksis. Og husk at hvis det er småbarn i gruppen, er tiden som regel knapp.

Kanskje du er interessert i...