1. Hold bakgrunnen ren
Finn en ren bakgrunn uten for mange forstyrrende elementer, f.eks. en ensfarget vegg eller flott natur.
2. Pass på dybdeskarpheten
Hvis du fotograferer mange mennesker, blir som regel oppstillingen dyp. Pass på å få en passende dybdeskarphet, slik at både de forreste og de bakerste blir knivskarpe.
35 mm er et fint utgangspunkt for å få med alle med uten forvrengninger. Fotografer gjerne på blender F/8.0 eller høyere og lukkertider kortere enn 1/160 for å unngå uskarphet.
3. Fotografer på samme nivå som gruppen
Stiller du folk litt oppe i høyden, f.eks. på en trapp, er det viktig at også du selv kommer deg litt opp, slik at ikke alle blir foreviget nedenfra. Det forvrenger perspektivet.
4. Hold øye med høyden
Prøv å unngå å stille folk skulder mot skulder på én lang rad. Still dem i stedet litt forskjøvet, og bruk høydeforskjellene til å lage et mer dynamisk oppsett. Som regel fungerer det best med de høyeste bakerst.

Sørg for at personene ikke står i rekker der alle er like høye. Det skader dynamikken.
© Shutterstock5. Pass på at alle er synlige
Sørg for at alle kommer med. Minn deg selv på å sjekke gruppedeltakerne én etter én. Hvis de kan se kameraet, kan som regel også kameraet se dem.
6. Gå for en tett trekant
Komponer etter en trekant, særlig når du håndterer mindre grupper. Bunnen skal være bredest, altså med flest mennesker, og på toppen har du én person, slik at trekanten går opp i en spiss.
Det fungerer også best for gruppebildet hvis personene står nærme hverandre.

Bunnen av gruppen skal være bredest, og så går trekanten opp i en spiss.
© Shutterstock7. Varier uttrykket
Er det f.eks. et gruppebilde under en bryllupsfest, med et brudepar i midten, kan du ta både ett bilde der alle ser på deg, og ett der alle ser på brudeparet.
Men ikke bli så kreativ at det bare blir tull.
8. Bruk humor
Særlig når vi snakker om mindre grupper, f.eks. familiebilder, blir bildet bedre med interaksjon i stedet for uttrykksløse ansikter. Prøv deg på de beste vittighetene dine, og snakk om løst og fast, slik at personene slapper av.
Les også: Slik får du bedre lys i portrettet
9. Knips kontinuerlig
Husk å ta mange bilder, gjerne på stativ, så kan du jukse litt i bildebehandlingen hvis det skulle være noen som lukker øynene på det beste bildet.
10. Ta kontroll
Ta full kontroll over situasjonen. Det ender opp i kaos hvis du ikke dirigerer oppstillingen og gjennomføringen. Men husk å smile selv også. Det smitter.
11. Tenk kreativt
Gruppebildet ditt trenger ikke se ut som alle andre. Hvis du har en morsom idé, så planlegg den, slik at du kan virkeliggjøre den.
Men det kan være lurt å ta det "vanlige" gruppebildet først, for kanske fungerer ikke idéen i praksis. Og husk at hvis det er småbarn i gruppen, er tiden som regel knapp.