3 gratistips til bedre lys i portrettbilder

Med et par enkle triks kan du forbedre lyset i portrettene dine, så du får færre stygge skygger og flere detaljer.

17. mai 2016

Det er ikke alltid man har hele med seg alt fotoutstyret, eller vil investere i dyrt ekstrautstyr – og man kan klare seg med mindre. Her er tre smarte triks du kan bruke, når du knipser portretter, så skyggene blir mykere, og det kommer flere detaljer i ansiktet.

1. Bruk aluminiumsfolie som reflektor

Et stort stykke sølvpapir eller en isoporplate med reflekterende belegg fungerer fint som en billig reflektor, som kan myke opp skygger i et ansikt, når du tar bilder utendørs.

Plassér den hjemmelagede reflektoren motsatt av lyskilden, slik at den kaster lyset mot personen. Trikset kan også brukes innendørs, hvis du plasserer en person ved et vindu og reflektoren motsatt av vinduet.

2. Skap skyggen selv

I kraftig solskinn blir lyset i portretter sjelden bra, da deler av ansiktet ligger i skygge. Du kan bruke en reflektor som beskrevet over, men ofte er det bedre å skjerme av for solen.

Her trenger du en hjelper for å holde et stykke hvitt stoff – f.eks. et gammelt laken, så skyggen fra det dekker personen. Nå er lyset i ansiktet helt jevnt.

3. Bruk den interne blitsen

Med en ekstern blits får man langt flottere lys, når man peker blitshodet opp i taket, så lyset spres. Dermed blir det mye mer jevnt og naturlig. Du kan få samme effekt med en intern blits.

På noen kameraer kan du vippe blitsen tilbake med en finger, som du kan se på bildet under, så den peker opp i taket.

Hvis den ikke kan vippes, kan du plassere et stykke hvitt papir foran blitsen, så en del av lyset rettes opp mot taket.

> Tegn et abonnement på Digital FOTO og få Photoshopboken vår med 142 sider med tips og triks samt 2 utgaver av bladet rett i postkassen din for bare 49 kroner.

Kanskje du er interessert i...