Objektiv med stor blender

Blenderen justerer størrelsen på åpningen i objektivet der lyset kan slippe gjennom.

Hva er stor blender?

Se hvorfor en stor blender betyr små F-verdier, og hva stor blenderåpning betyr for bildet.

17. september 2021 av Kristoffer Engbo

Objektivets blenderåpning avgjør hvor mye lys som slipper inn til bildebrikken.

Blenderen sitter i objektivet og består som regel av en rekke lameller som kan åpnes slik at blenderen utgjør et stort hull, eller innsnevres slik at blenderen blir et veldig lite hull.

Ved stor blender forstår man det som en stor blenderåpning, der hullet altså er stort og slipper gjennom mye lys.

>Les også: Ti tips for å bli en bedre fotograf

Blenderen angis som en F-verdi og litt ulogisk representerer en lav F-verdi, for eksempel F2.0, en stor blenderåpning, mens en høy verdi, for eksempel F22, er en liten blenderåpning.

Dette skyldes at F-verdien egentlig er en brøk som teoretisk angir blenderåpningen i forhold til objektivets brennvidde. På F2.0 er blenderåpningen i teorien halvparten så stor som brennvidden, mens den på F22 er 1/22 av brennvidden. Med et 50 mm objektiv vil blenderåpningen på F2.0 altså være 25 mm.

I Fordelssonen finner du e-boken «Få det beste ut av ditt kamera», der du kan lære hvordan du bruker de riktige kamerainnstillingene. Last ned e-boken her. 

Slik påvirker den store blenderen bildet

Bilde tatt på F22

Dette bildet er tatt på F22, som er en svært liten blenderåpning. Fokus ligger på blomsten, men bakgrunnen er også tydelig.

Bilde tatt på F2.0

Her har vi valgt en veldig stor blenderåpning på F2.0. Med en stor blenderåpning er dybdeskarpheten mye mindre, og derfor er bakgrunnen uskarp.

Sammen med lukkertiden og ISO-verdien avgjør blenderen hvordan eksponeringen blir – altså hvor lyst eller mørkt bildet blir.

Med en stor blenderåpning slipper det inn mye lys i kameraet, og derfor kan du bruke kortere lukkertider og lavere ISO-verdi enn med liten blenderåpning.

Den store blenderåpningen påvirker dessuten bildet ved at dybdeskarpheten blir liten, slik at du for eksempel kan få uskarp bakgrunn.

>Les også: Fem tips for å ta gode portrettbilder

Kanskje du er interessert i...