Avhengig av lukkertiden du velger kan det ta alt fra 1/32 000 sekund til flere timer å ta et bilde, og eksponeringstiden har også en enorm innvirkning på hvordan bildene dine blir.
Med lukkertiden kan du nemlig skape spesielle effekter ved å fryse høy fart eller skape uskarphet i bevegelser, og riktig lukkertid kan også sikre deg mot uskarpe bilder.
I tillegg til å bruke lukkertiden til å få frem spesielle effekter brukes den også til å tilpasse eksponeringen til f.eks. blenderverdien. Fotograferer du en person på blender F2.8 og ISO 100, kan du bruke lukkertiden til å tilpasse eksponeringen til det eksisterende lyset.
>Les også: Derfor bør du ikke alltid bruke Auto-ISO
I gråvær bør lukkertiden kanskje være 1/250 sekund, mens den i solskinn kan være 1/2000 sekund.
Slik unngår du uskarpe bilder med lukkertiden
I den tiden lukkeren står åpen, fanger kameraet opp alle bevegelser – også de du selv gjør når du fotograferer håndholdt. Og jo mer tele du bruker, desto tydeligere blir rystelsene.
Vil du forsikre deg om at du tar bilder som ikke blir uskarpe fordi du har ristet litt på kameraet, kan du bruke tommelfingerregelen om at lukkertiden må være så lang at nevneren i lukkertiden er lik brennvidden. På 100 mm trenger du altså en lukkertid på 1/100 sekund eller kortere.

Det er tungt å bruke de største teleobjektivene håndholdt, der lukkertidene også må være veldig korte for å unngå rystede bilder. Derfor brukes de som regel på stativ.
Selv om lukkertiden brukes til å sikre deg skarphet og riktig eksponering, er det også mange situasjoner der den er avgjørende for effekten i bildet. Nedenfor kan du se hva de forskjellige lukkertidene egner seg til. Vær imidlertid oppmerksom på at både det enkelte motivet og lysforholdene påvirker lukkertiden du bør velge.
>Les også: Tre tips til dyrebare bilder av kjæledyrene dine
Lukkertider på over ett sekund
Mulighetene er mange i området med lange lukkertider, og du trenger et stativ for å unngå at kamerarystelser forplanter seg til bildene dine.
Med lukkertider på et drøyt sekund kan du få bevegelsesuskarphet i bølger ved kysten, og med lukkertider på flere sekunder kan du få silkemyk overflate i f.eks. fossefall. I dagslys trenger du vanligvis et ND-filter til å absorbere noe av lyset, slik at bildene ikke blir overeksponert på de lange lukkertidene.

Med en lukkertid på fem sekunder har vannet i det lille vannløpet fått en silkemyk overflate.
© Kristoffer EngboFotograferer du stjernehimmelen og vil ha skarpe stjerner, må du som regel opp på lukkertider på rundt 20 sekunder. Med lukkertider på en halv eller en hel time kan du fange stjernespor.
>Les også: Slik fotograferer du stjernespor
Du kan også bruke lukkertider på 20–30 sekunder til å fange lyn. Her må du prøve lykken og se om det kommer lyn i løpet av lukkertiden, og mest sannsynlig må du prøve mange ganger.
Lukkertider på ett til 1/30 sekund
I svakt lys om kvelden må du ofte bruke lukkertider i dette området hvis du samtidig vil fotografere med lav ISO-verdi. Husk imidlertid stativ.

I den blå timen var det nødvendig med en lukkertid på 0,6 sekund, slik at vi kunne holde ISO-verdien nede og unngå støy.
© Kristoffer EngboDisse lukkertidene kan også brukes til å skape dynamikk i bilder av folk som går eller løper ettersom de vil få bevegelsesuskarphet.
Lukkertider på 1/30 til 1/250 sekund
Her kan du ofte droppe stativet og knipse håndholdt. De lengste lukkertidene i denne kategorien brukes vanligvis i lys som er litt svakere enn dagslys, eller hvis du vil panorere etter en bil eller sykkel for å få bakgrunnsuskarphet med fartsstriper mens hovedmotivet er skarpt.

Her har vi panorert etter flyet med en lukkertid på 1/60 sekund. Siden vi har fulgt flyet i søkeren er det skarpt, mens bakgrunnen er blitt uskarp i bevegelsesretningen.
© Kristoffer EngboI den litt raskere enden av kategorien blir lukkertider på 1/125 til 1/250 sekund også mye brukt til f.eks. landskap i dagslys, hvor de passer godt sammen med blender F8.0, som gir god dybdeskarphet.
Lukkertider på 1/250 til 1/1000 sekund
Med disse lukkertidene kan du fryse forholdsvis langsomme bevegelser av blant annet mennesker som går. Fotograferer du med tele, må du dessuten ofte bruke lukkertider i dette området for å unngå uskarphet på grunn av kamerarystelser.
>Les også: Velg riktig blender i kameraet
Lukkertider på 1/1000 til 1/4000 sekund
Når du skal fryse biler eller motorsykler i fart, må lukkertiden være under 1/1000 sekund. Med en lukkertid på for eksempel 1/2000 sekund kan du også fryse personer som beveger seg raskt, slik som tennisspillere, idrettsutøvere og fotballspillere.
Disse korte lukkertidene brukes også til dyr i naturen, der du kan fange fugler i flukt og fryse dyr som har raske bevegelser.

Denne kornspurven er fanget i luften med en lukkertid på 1/4000 sekund med blender F2.8.
Lukkertider på under 1/4000 sekund
De korteste lukkertidene kan fryse svært raske motiver, for eksempel et tog i fart, men ellers brukes de som oftest til å sikre deg riktig eksponering i sterkt lys der du også vil bruke en stor blenderåpning.
I solskinn der du bruker F1.4 for å få uskarp bakgrunn og ISO 100, får du bruk for de korteste lukkertidene på for eksempel 1/8000 sekund, slik at bildene ikke blir overeksponert.