Auto ISO Nikon Z7

Med Auto-ISO trenger du ikke tenke på lysfølsomheten. Det er ikke alltid det er en fordel.

© Nikon

Derfor bør du ikke alltid bruke Auto-ISO

Selv om Auto-ISO på mange måter er et fantastisk hjelpemiddel for å få skarpe bilder, uansett lysforhold, finnes det situasjoner der du er bedre tjent uten. Se når du bør bestemme ISO-verdien selv.

Vanligvis er vi veldig glade i å bruke Auto-ISO i kameraet. Da slipper vi nemlig å tenke på hvilken ISO-innstilling vi skal velge når lysforholdene skifter. 

Imidlertid er det noen situasjoner der funksjonen er til hinder. Her kan du se når du faktisk er bedre tjent med å slå av funksjonen og velge ISO-verdien selv.

New York by night

Ved å velge ISO-verdi selv kan du holde på den mørke nattestemningen.

© Shutterstock

Bevar bylyset

Et godt eksempel på hvor du er bedre tjent med å velge ISO-verdi selv, er når du vil bevare en mørk kvelds- og nattestemning i et bybilde. Med Auto-ISO vil kameraet ofte prøve å skape en jevn eksponering, og i mange tilfeller vil den bli lysere enn slik du faktisk opplever stemningen i virkeligheten.

Ved å velge en lavere ISO-verdi enn den kameraet foreslår, kan du få en mørkere og mer stemningsfull eksponering. Det kan for eksempel være ISO 3200 i stedet for ISO 6400. Skulle det bety en lengre lukkertid, er du likevel vanligvis godt stilt med den svært kraftige bildestabiliseringen du får i nye kameraer og objektiver.

> Les også: 5 tips for flottere kveldsbilder i byen

Konsertbilde

For å skape en helt svart bakgrunn må du velge ISO-verdi selv.

© Shutterstock

Ta konsertbilder med god kontrast

Et annet godt eksempel er konsertbilder, for med Auto-ISO aktivert vil kameraet også her prøve å jevne ut eksponeringen. Da vil kameraet prøve å eksponere slik at du får med så mange detaljer som mulig. Det gir et kjedelig og ufokusert bilde

Her velger du i stedet en fast ISO-verdi, for eksempel ISO 3200, og velger manuelt program. Velg en stor blenderåpning, for eksempel F3.5, og juster nå lukkertiden til et nivå der bakgrunnen gror igjen til svart, og hvor du samtidig får et skarpt bilde.

> Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene

landskab

Du får flere detaljer i landskapet hvis du velger en lav ISO-verdi selv.

© Shutterstock

Få flere detaljer i bildet

Auto-ISO er perfekt for hvis du beveger deg i varierende lysforhold eller trenger å fryse raske motiver og er avhengig av en kort lukkertid. Dette trenger du ikke tenke på med rolige motiver som landskap og portretter. Da velger du laveste ISO-verdi for å få flest mulig detaljer. 

Til landskap trenger en liten blenderåpning, for eksempel F11, noe som vil kreve stativ hvis lyset er dårlig. Du kan også ta portrettbilder håndholdt med en stor blenderåpning som F2.8.

> Les også: Få riktig lukkertid med Auto-ISO

Kanskje du er interessert i...