Solstrålene brytes mellom trær i skogen

Som oftest tas landskapsbilder på blender på F.8.0 eller høyere for å få skarpt fokus på både forgrunnen og bakgrunnen.

© Shutterstock

De beste kamerainnstillingene for landskapsfotografering

Hvis du skal ha skarpe og interessante bilder av landskap, krever det at du har kontroll på innstillingene for kameraet ditt. Her får du tre tips som gjør deg til en bedre landskapsfotograf.

Velg hva som skal være skarpt i landskapsbildene dine

De tre faktorene som påvirker dybdeskarpheten i bildene dine, er blenderåpningen, brennvidden og avstanden mellom motivet ditt og kameraet.

Hvis du har kontroll på alle tre, kan du velge hva som skal være skarpt i landskapsbildet ditt, og om vi skal legge merke til noe spesielt i bildet - eller om dette spesielle er hele landskapet.

Et godt tips e, at de fleste objektiver gir maksimal skarphet rundt blender F8.0. Derfor anbefaler vi at du bruker blenderprioritet (Av) og setter blenderen til F8.0 hvis hele landskapet er motivet ditt.

Er det derimot bare en liten del av bildet du vil ha skarpt, bør du velge et lavt blendertall, for eksempel F2.8. 

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter

Landskapsbilde med uskarp forgrunn og bakgrunn - men med en skarp mellomgrunn.

Hvis du bruker en veldig lav blenderverdi, som F2.8, og du bruker et langt objektiv og står nært motivet, vil dybdeskarpheten være knivskarp.

© Shutterstock

Forskjellige objektiver gir forskjellige bilder

Du kan ta fantastiske landskapsbilder med de aller fleste objektiver, men vil du også teste forskjellige stilarter, bør du tenke på hva som er viktig for fotograferingen din og hvilken stil du vil få til.

Er målet ditt å fotografere vidstrakte landskap, er vidvinkel- eller også ultra-vidvinkelsobjektiver med en brennvidde på rundt 11-20 mm det beste valget.

Vil du derimot jobbe med lagdelte scene-elementer med for eksempel en innsjø i forgrunnen, en skog i midten og et fjellandskap i bakgrunnen, får du mest ut av et teleobjektiv som hjelper til med å gi scenarioet et flatere perspektiv og får de forskjellige lagene nærmere hverandre.

Er målet ditt å gjengi det naturlige, bør du velge et objektiv med brennvidden 24-33 mm. 

> Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Prøv å eksperimentere med en lengre brennvidde. Dette kan få elementene i komposisjonen din nærmere hverandre, gjøre perspektivet flatere og komprimere omfanget av scenarioet. 

© Shutterstock

Få hjelp med blenderprioritet

Det som oftest ikke midt på dagen du får de mest interessante landskapsbildene. Det er som regel når solen er på vei opp eller ned, eller når været flekker tenner.

Hvis du jakter på annerledes vær- og lysforhold, bør du velge blenderprioritet.

Med blenderprioritet på kameraet ditt velger du blenderen selv, og kamera ditt finner den beste lukkertiden. Dermed får du ekstra hjelp når lysforholdene endrer seg under for eksempel en solnedgang.

Er du ute i kraftig vind, kan du også prøve å fotografere trekronene med lang lukkertid. Det gir deg et uttrykk der trestammene står snorrett, mens trekronene får en uskarp effekt. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Kanskje du er interessert i...