Dette må du vite før du kjøper objektiv

Før du kjøper et objektiv til kameraet ditt, er det et par ting du må vite om fatning, konstruksjon og værforsegling.

© Shutterstock

Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Når du kjøper et nytt kamera, følger det som regel med et settobjektiv, men før eller senere får de fleste lyst til å oppgradere til et annet objektiv som gir flere og bedre muligheter. Her får du alt du må vite før du kjøper et nytt objektiv til kameraet ditt.

19. mars 2019 av Sarah Marie Winter

I mange fotoentusiasters liv kommer det et tidspunkt der settobjektivet ikke lenger er nok. Man vil komme seg nærmere, ha raskere autofokus eller bare litt skarpere bilder.

Men det kan være litt av en jungel å bevege seg inn på objektivmarkedet. For hva er forskjellen på EF og EF-S, hvorfor er noen merker dyrere enn andre, og trenger du i det hele tatt værforsegling når du "bare" tar portrettbilder? 

Alt dette – og mer – svarer vi på her!

> Vil du oppgradere kameraet på mobiltelefonen din? Akkurat nå kan du få tre forskjellige objektiver til å smette på smarttelefonen din sammen med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. 

Hvor viktig er objektivfatningen?

Det første du må vite om objektiver, er at de har forskjellige fatninger. 

Fatningen er den delen av objektivet som du setter inn i kameraet. Den holder objektivet på plass og sender informasjon fra objektivet til kameraet så du for eksempel kan bruke autofokus.

Fatningen på objektivet varierer fra produsent til produsent. Det betyr at for eksempel et Nikon-objektiv ikke kan brukes med et Canon-kamera og omvendt, med mindre du bruker et adapter og setter det mellom objektivet og kameraet.

> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Dette må du vite før du kjøper objektiv

Det viktigste når du kjøper et nytt objektiv, er at du velger riktig fatning. Velger du feil fatning, betyr nemlig det at du ikke kan bruke objektivet på kameraet ditt. 

© Shutterstock

Men faktisk varierer også fatningen på et objektiv etter om det er beregnet for et systemkamera eller et speilreflekskamera. Det betyr at du ikke kan bruke for eksempel et Nikon-objektiv til speilreflekskameraer på et Nikon Z-kamera, hvis du da ikke bruker et adapter.

Og som om dette ikke var forvirrende nok, varierer også fatningen med om objektivet er beregnet for fullformatkameraer eller kameraer med APS-C-bildebrikke. 

Derfor kan du på blant annet Canon-kameraer ikke bruke objektiver til APS-C-kameraer på fullformatkameraer.

> Les også: Få nye muligheter med gamle objektiver

Hva er metallfinish?

Du har kanskje kommet over ordet "finish" i forbindelse med objektiver. Det er en betegnelse for den overflaten objektivet har, og hovedsakelig finnes det to finishtyper – plast og metall.

Det finnes ingen dokumentasjon for at metallfinish er bedre enn plastfinish, men mange foretrekker metall fordi det ofte er deiligere å jobbe med. Kjøper du et dyrt objektiv av høy kvalitet, vil det som regel også ha metallfinish.

Imidlertid er fatningen, ikke finishen, det viktigste. Det er nemlig viktig at fatningen tåler belastningen den blir utsatt for når du skrur objektivet av og på. Og har det betydning om materialet er plast eller metall, der metall er mer robust.

Trenger jeg værforsegling?

Et annet ord du kanskje har kommet over, er værforsegling. Dette er noe mange produsenter lover, men det finnes ingen offisiell standard for værforseglingen, så kvaliteten på forseglingen varierer fra produsent til produsent.

Dette må du vite før du kjøper objektiv

Skal du fotografere i ekstremvær, bør du ikke overlate beskyttelsen av objektivet til værforseglingen. Du kan for eksempel bruke en plastpose til å beskytte kameraet og objektivet ytterligere. Få 4 smarte fototriks med en plastpose her. 

© Shutterstock

Det er også viktig å huske, at "værforseglet" ikke betyr "værsikker" eller "vanntett". En værforsegling beskytter objektivets indre deler mot støv, fukt og lett regn, men det er ikke ensbetydende med at du kan dra det fram i en sandstorm eller en haglbyge.

Generelt følger kvaliteten på værforseglingenprisen på objektivet, og god værforsegling er derfor typisk noe du vil få med et objektiv av høyere kvalitet. 

Originalt eller uoriginalt?

Du har sikkert oppdaget at objektivet er en god del dyrere hvis det står Canon, Nikon eller Sony på det, enn hvis det står Sigma, Samyang, Tamron eller Tokina. 

Tidligere var det gode grunner til å holde seg til de originale objektivene (altså de kameraprodusentene lager selv), men nå er faktisk ikke forskjellen på de originale og uoriginale modellene så stor lenger. Få gode råd til å spare penger med uoriginale objektiver lige her.

I Digital FOTO tester vi i Utstysguiden ofte objektiver fra tredjepartsprodusenter, og vi blir oftere og oftere positivt overrasket over kvaliteten. Hvis du likevel helst vil holde deg til de originale produsentene, kan du vurderer å kjøpe objektivet ditt brukt av en annen fotograf. 

> Les også: Tips til kjøp av brukte objektiver

Les mer om objektiver

Vi håper at du har blitt litt klokere på hva du bør se etter når du kjøper et nytt objektiv. 

Vil du vite enda mer, har vi laget en veiledning om hvordan du velger den brennvidden som passer til deg som fotograf. 

I guiden kan du også lese om crop-faktoren, som har betydning for den brennvidden du får. 

Les også: Slik velger du riktig objektiv

Kanskje du er interessert i...