50 mm brennvidde

Nederst i denne artikkelen anbefaler vi tre forskjellige 50 mm-objektiver i tre forskjellige prisklasser. 

© DigitalFOTO

Derfor er et 50 mm-objektiv din (nye) bestevenn

Hvis du skal oppgradere med bare ett objektiv, vil du ofte bli anbefalt å se etter 50 mm. Og det er det mange gode grunner til.

Et settobjektiv som for eksempel 18–55 mm F/3.5-5.6, har mange begrensninger. Det oppdager de fleste ganske fort når de kaster seg ut i fotografiets verden.

Men hva bør du så kjøpe neste gang? Det opplagte svaret må være et 50 mm-objektiv - uansett om du liker Nikon, Canon, Sony eller noe annet.

Hvorfor? Det det får du 10 grunner til her:

1. Objektivet er bra i dårlige lysforhold
2. Du får mye objektiv for pengene
3. Objektivet er lett
4. Du kan fotografere med liten dybdeskarphet
5. Den store blenderåpningen gir flott bokeh
6. Du får skarpere bilder
7. Det er et allsidig objektiv
8. Det perfekte reiseobjektivet
9. Et 50 mm-objektiv gjør deg til en bedre fotograf
10. Det finnes 50 mm-objektiver i flere prisklasser

1. Objektivet er bra i dårlige lysforhold

Et 50 mm fastobjektiv har vanligvis en blenderåpning på 1,8 eller større.

Sammenlignet med settobjektivets F5,6 gir det deg 3 stopp - eller 8 ganger så mye lys - gjennom objektivet.

Det gjør det mulig å bruke kortere lukkertider og få skarpere bilde. Du kan også fotografere med lavere ISO-verdier og få mindre støy.

Bilde innendørs i svakt lys

50 mm-objektiver favoritten til mange fotografer når de fotograferer innendørs.

© Unsplah/Abi Lewis

2. Du får mye objektiv for pengene

De fleste kameramerker lager 50 mm-objektiver til rundt 1200–2000 kroner.

Det gjør også at 50 mm objektiver er et ideelt valg hvis du er en nybegynner. Det er nemlig en av de billigste utstyrsoppgraderingene du kan investere i.

3. Objektivet er lett

Med en vekt på rundt 150 gram for de billige variantene er det ingen grunn til å legge igjen dette objektivet hjemme.

I tillegg tar ikke et 50 mm-objektiv opp så mye plass, så det er lett å ta det med i vesken og være godt forberedt for å fotografere en lang rekke motiver. 

4. Du kan fotografere med liten dybdeskarphet

En stor blenderåpning på for eksempel F/1.8 gjør det mulig å ta flotte bilder med liten dybdeskarphet - og det gir deg en pen og uskarp bakgrunn i for eksempel portrettene dine.

Den lille dybdeskarpheten gjør at skarpheden ligger på personen du fotografer, mens bakgrunnen blir visket ut og stjeler dermed ikke oppmerksomhet.

Hvis du ikke har jobbet med liten dybdeskarphet før, vil du oppleve at det gir bildet ditt en helt ny dimensjon.

Portrett med liten dybdeskarphet

Portrett med liten dybdeskarphet, hvor bakgrunnen er nøytral og visket ut.

© Unsplah/Neill Kumar

5. Den store blenderåpningen gir flott bokeh

Bokeh er betegnelsen for kvaliteten på den uskarpheten du får i bakgrunnen når du tar bilder med liten dybdeskarphet.

Et objektiv med fast brennvidde lager en flottere bakgrunnsuskarphet enn en zoom. Men med et 50 mm-objektiv vil lys i bakgrunnen glitre som små stjerner.

Ved å bruke et 50 mm objektiv kan du få fram enda flere farger i for eksempel lyset fra byen hvis du plasserer lyskildene et sted der de er ute av fokus.

Bokeh

Bokeh er et japansk ord for den flotte sirkeluskaprheten du får i forgrunnen og bakgrunnen når du fotograferer på store blenderåpninger.

© Unsplash/Ryan Pouncy

6. Du får skarpere bilder

Primeobjektiver - altså objektiver med fast brennvidde - tegner generelt skarpere bilder enn zoom-objektiver, blant annet fordi det er færre bevegelige deler inni objektivet.

Med et 50 mm-objektiv vil du ha bedre muligheter for å ta bilder med kortere lukkertid og lavere ISO-verdi, så du slipper bevegelsesuskarphet på grunn av for lang lukkertid eller ISO-støy.

7. Det er et allsidig objektiv

Brennvidden på 50 mm er perfekt for gatefotografering og hverdagsbilder hvor du både tar bilder av personer i helfigur, tett på, landskap, bybilder osv. Det fungerer også perfekt innendørs, for eksempel på julaften eller under en familiefest.

På et crop-kamera (ikke fullformat) er det også opplagt for portrettfotografering. Da kan du jobbe svært mye med dybdeskarpheten.

8. Det perfekte reiseobjektivet

På grunn av vekten og størrelsen, er det et opplagt valg å ha med et 50 mm-objektiv i vesken når du skal på ferie. Gjerne som supplement til en god zoom.

Så kan du bytte til 50 millimeter når lyset forsvinner, når du er innendørs, eller hvis du skal ta glimrende portrettbilder.

50 mm egnet for reisefotografering

50 mm er perfekt til reisebruk, fordi det tar opp lite plass. 

© Shutterstock

9. Et 50 mm-objektiv gjør deg til en bedre fotograf

Fast brennvidde tvinger deg som fotograf til å tenke mer over motivet ditt. Zoomen din sitter i bena, og du er nødt til å flytte på deg for å få riktig komposisjon.

Det tvinger deg til å tenke mer før du trykker på utløserknappen,, og det gir deg som regel bedre bilder.

> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene

10. Det finnes 50 mm-objektiver i flere prisklasser

Hvis du har vurdert å kjøpe et 50 mm-objektiv, har du garantert sett at prisene varierer utrolig mye. Spennet mellom det billigste og dyreste 50 mm-objektivet går faktisk fra omkring 1100 kroner til rundt 28 000 kroner. Derfor kan det være vanskelig å vite hva du bør gå for.

Her har du tre forskjellige 50 mm-objektiver i tre forskellige prisklasser, noe som viser forskjellene på de billige og dyrere 50 mm-objektivene:

Canon EF 50mm F1.8 STM er en klassiker, og mange fotografer har et nært forhold til netop dette objektivet, da det kanskje var med dette kjærligheten for fotografering ble vekket.

Canon-objektivet passer godt for nybegynnere, og det gjør også prisen, for du får et bra og solid objektiv til cirka 1390 kroner.

Samyang AF 50mm F1.4 FE er et eksempel på hva du kan få hvis du bruker mer penger på 50 mm-objektivet ditt.

Her må du ut med rundt 6200 kroner, men til gjengjeld får du lynrask autofokusering, skarpere bilder og minimalt med vignettering.

Nikon NIKKOR Z 50mm F1.2 S hører til helt i toppen når du skal kjøpe 50 mm-objektiver. Det vitner også prisen om, for du må betale cirka 28 000 kroner. Da får du også et objektiv som er i en klasse for seg, selv om brennvidden er den samme som i de billigere modellene.

Med en stor blenderåpning på F1.2 kan du virkelig holde ISO-verdiene i stramme tøyler, og det gir deg langt skarpere bilder enn de du får med de to andre objektivene.

I Utstyrsguiden kan du lese alle anmeldelsene og testene av 50 mm-objektiver. 

Tre forskjellige 50mm-objektiver

Her kan du se hvordan de tre forskjellige 50 mm-objektivene ser ut. Til venstre har vi Nikon NIKKOR Z 50mm F1.2 S. I midten ser du Samyang AF 50mm F1.4 FE, og til høyre er Canon EF 50mm F1.8 STM avbildet.

© DigitalFOTO

Kanskje du er interessert i...