Blåtimen varierer i lengde
To ganger i døgnet oppstår blåtimen – nemlig rett før soloppgang og rett etter solnedgang. I de nordiske landene er vi kjent for å ha lange solnedganger og dermed også lange blåtimer.
Blåtimen er ikke nødvendigvis én time lang. Lengden på blåtimen varierer med hvor langt unn ekvator du er, og når på året du fotograferer.
En tommelfingerregel er at jo nærmere ekvator du er, desto kortere blir perioden med blått lys etter solnedgangen.
For eksempel er blåtimen cirka to og en halv time lang i november på Lofoten, mens den er tre kvarter kortere i Oslo på samme tid av året.
I denne artikkelen hjelper vi deg med å få gode bilder av den blå timen:
Før opptak: Pakk ned nødvendig utstyr til blåtimen
Det er en nødvendighet med lange lukkertider når du vil fotografere blåtimen, og derfor kommer du lengst med et stativ og gjerne en selvutløser.
Du kan også bruke selvutløseren i kameraet, for da trenger du ikke å ta på kameraet mens bildet blir tatt.
Et vidvinkelobjektiv skaper på flotteste vis dybde og perspektiv i både landskaps- og storbybilder, men du kan også få flotte bilder med både sett- og teleobjektiver.
> Se videoen: Fotograf Mads Peter Iversen fotograferer blåtimen

Vann er en veldig pen og effektfull ingrediens når det gjelder bilder i blåtimen.
© ShutterstockFør opptak: Planlegg hvordan du vil fotografere blåtimen
Det viktigste er at du som fotograf planlegger fototuren din grundig. I blåtimen skifter lyset ganske fort, så det er helt nødvendig at du allerede på forhånd har sjekket akkurat når lyset viser seg, og du må også ha valgt motiver.
Blåtimen flytter seg hver dag, så da kan du få hjelp fra internettsider eller apper på smarttelefonen din. I Oslo varer blåtimen i cirka halvannen time gjennom vintermånedene, mens den kan vare i fire–fem timer midt på sommeren.
Selv bruker vi appen PhotoPills. Her kan du se solens bane gjennom dagen, samtidig som du har et nøyaktig tidspunkt for når blåtimen er på sitt sterkeste.
> Les også: 5 tips for å fotografere i blåtimen

Industri eller kraftverk er flotte motiver, for ofte ligger de nært vann, som akkurat som røyk reflekterer det kunstige lyset rundt
© ShutterstockUnder opptak: Sjekkliste for det perfekte bildet av blåtimen
Det er en rekke innstillinger du bør huske når du står på stedet og er klar for å ta bildet ditt:
-
Typisk må du velge en blender på rundt F8.0 eller F11 og en ISO-verdi på 100–200.
-
Siden lysmengden i blåtimen er relativt liten, og de andre eksponeringsfaktorene dine forblir de samme som i den gylne time, må du kompensere med lengre lukkertider for å få et veleksponert bilde. Begynn med å ta et bilde med en lukkertid på to sekunder, og hvis bildet ditt er for mørkt, øker du lukkertiden til du får et veleksponert bilde.
-
Sørg så langt som mulig for å fotografere mot øst om morgenen og mot vest på kvelden. Da blir det mest mulig blått lys ute i horisonten.
-
I tillegg bør det helst være en kunstig lyskilde i motivet, for eksempel lys i vinduer eller i trafikken. Det kunstige lyset skaper nemlig en flott kontrast til det myke, blå lyset.
-
Du tar de beste bildene i blåtimen etter en skyfri dag med mye sol. Er himmelen dekket av skyer, trenger ikke det blå lyset skikkelig igjennom.
> Les også: De beste kamerainnstillingene for blåtimen
Etter opptak: Flottere bilder av blåtimen i Lightroom
Hvis du fotograferer i råformat, har du bedre mulighet for å behandle bildene dine av blåtimen etter fotograferingen. Vi anbefaler å bruke Lightroom.
Her kan du for eksempel forsterke det blå lyset, men du kan også rette opp hjørnene i bildet ditt hvis objektivet har skap en anelse fortegning.
Rull ned til panelet Lens Correction på høyre side av skjermen. Klikk deretter med musen i den lille firkanten Enable Profile Corrections, så den blir haket av.
Deretter klikker du på Temp i panelet Basic. Begynn med å trekke skyveknappen en anelse mot venstre og forsterk de blå fargene. Da blir det enda tydeligere at bildet er tatt i blåtimen.
Hvis det er litt støy i bildet ditt, kan du redusere den ved å bruke skyveknappen Luminance. Zoom inn på et område i bildet med både små detaljer og større jevne flater.