Solnedgang over havet med fyrtårn og klipper

Solnedganger er vakre i virkeligheten, men blir ikke alltid det på bilder. Se hva du må være oppmerksom på under fotograferingen.

© Shutterstock

5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Det beste tidspunktet for å fotografere havet er ved solnedgang og soloppgang, mens fargene er mest intense. Men et bilde av en solnedgang kan fort bli tomt og kjedelig hvis du ikke tenker deg om.

16. september 2019 av Sarah Marie Winter

Et av de mest populære tidspunktene for å fotografere landskap med vann er timene rundt soloppgang og solnedgang - også kalt den gylne time og blåtimen.

Fargene på himmelen kan bli helt spektakulære, og den lave solen gir omgivelsene en flott tekstur. 

Unngå kjedelige bilder av solnedgangen

Fotograferer du havet ved soloppgang og solnedgang, må du imidlertid passe på ikke å la deg distrahere av det vakre lyset og utelukkende konsentrere deg om å ta et bilde av det. 

Det kan nemlig resultere i kjedelige og intetsigende bilder.

Det kommer av at bakgrunnen i bilder der ­horisonten ­møter himmelen, typisk er stort sett tom. Derfor er det viktig at du finner en perfekte komposisjon så du ikke får et bilde der solen er det eneste elementet.

Men en gjennomtenkt komposisjon er bare ett av virkemidlene du kan bruke for å få et flottere bilde. Her får du de fem beste tipsene våre.

1. Solnedganger handler ikke bare om solen
2. Gjør solnedgangen dramatisk med lange lukkertider
3. Vannrette horisonter
4. Bruk et gradert filter
5. Bruk en liten blenderåpning

Les også: Slik fotograferer du solnedgangen. 

1. Solnedganger handler ikke bare om solen

Solen bør aldri være hovedmotivet ditt når du fotograferer solnedgangen. Hvis du vil ha med solen i ­bildet, er det viktig at du finner en ­komposisjon som ikke har den i sentrum.

Let etter gjenstander som stikker godt opp over horisonten og har en form som kan bli til en interessant silhuett – for eksempel klipper, ­fyrtårn eller vindmøller.

Husk at du ikke trenger å inkludere selve solen i bildet for å vise solnedgangen. I bildet under ser du alle fargene som solnedgangen byr på, selv om solen ikke er med. 

Foto Solnedgang over havet med vindmøller

Solnedgangen er vakker i seg selv, men bakkene og vindmøllerne tilføyer et element i forgrunnen og mellomgrunnen og gir dybde og gjør bildet interessant. 

© Shutterstock

2. Gjør solnedgangen dramatisk med lange lukkertider

Fotograferer du solnedgangen ved havet, er vannet et opplagt tilleggselement til bildene dine.

Ved å bruke en lang lukkertid kan du nemlig endre strukturen på vannet og dermed uttrykket i bildet.

En lukkertid på 1,5 sekunder vil gjøre ­vannet silkemykt, mens 5-10 sekunder vil forvandle det til en mystisk tåke. For å oppnå lange lukkertider må du bruke et ND-filter med høy styrke, for eksempel åtte blendertrinn, samt et kamerastativ.

Filtre med høy styrke er så mørke at du ­blir nødt til å stille inn ­eksponeringen og legge ­fokus før du skru på ­filteret.

Gjør du deg denne umaken, vil bildet ditt av solnedgangen bli helt annerledes enn bildene de andre fotografene tar.

> Les også: 4 filtre enhver fotograf bør kjenne til

En solnedgang fotografert med en lang lukkertid

Gjør solnedgangen mer dramatisk med en lang lukkertid. I dette bildet ser man tydelig at både skyene og vannet har bevegelse som blir glattet ut av den lange lukkertiden.

© Shutterstock

3. Vannrette horisonter

Når du fotograferer solnedganger, er det viktig at horisonten er snorrett, for en hellende horisont vil virke distraherende. Dette blir ofte tydelig hvis du har vann eller andre horisontlinjer som må være helt rette.

Mange nyere kameraer kan ­stilles inn til å vise et elektronisk vater i live view eller i søkeren.

Funksjonen ligger som regel i innstillingsmenyen og heter Elektronisk Vater eller Virtuell Horisont. Bruker du den, slipper du å rette opp bildet i etterbehandlingen, hvor du risikerer å miste litt av bildet til beskjæring. En solnedgang er tross alt flottest hvis den går ned i en vannrett horisont.

Mange stativer har også et vater integrert i hodet. Du kan også kjøpe et vater for en hundrelapp og sette det i blitsskoen på kameraet ditt.

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

4. Bruk et gradert filter

Et blått gradert filter blir brukt til solnedgang

Her viser fotografen effekten av et blått gradert filter. Det finnes for eksempel også røde, oransje og grønne graderte filtre. Vi anbefaler imidlertid å bruke et gråfilter.

© Shutterstock

Hvis du vil ha detaljer på himmelen og den kanskje litt mørkere forgrunnen samtidig, er det lurt å skru et gradert filter på objektivet ditt når du vil forevige solnedgangen.

Graderte filtre kan være et gråfilter som toner ned lyset i den ene enden og ikke har noen effekt i den andre.

Filteret er spesielt nyttig hvis du vil utligne forskjellen mellom en lys himmel og en mørkere forgrunn. Det sikrer at du kan få flotte detaljer i både høylysene og i skyggene. Det kan løfte bildet ditt av solnedgangen til nye høyder.

> Les også: Gå fra nybegynner til ekspert med fotoskolen.

5. Bruk en liten blenderåpning

Et solnedgangsbilde eller soloppgangsbilde er som regel et landskapsbilde. I et landskapbilde er det bra om mest mulig i bildet ditt er skarpt.

Derfor bør du velge en blenderåpning mellom F11 og F16. Det gjør at området som er i fokus i solnedgangsbildet, blir mye større.

På svært små blenderåpninger, det vil si et høyt blendertall, kan du ofte få både forgrunnen og bakgrunnen akseptabelt skarpe. Det gir flotte detaljer i bildet ditt av solnedgangen eller soloppgangen.

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter.

Kanskje du er interessert i...