Hele to ganger om dagen får vi fotografer det vakreste og mest stemningsmettede lyset rett i fanget av naturen – rett etter soloppgang og rett før solnedgang.
Disse to tidspunktene kalles den gylne time, og da får du langt mykere og varmere lys enn midt på dagen. Dette gjør det lettere å ta flotte bilder, uansett hvilken sjanger du er interessert i.
I den gylne time står solen lavere enn ellers, og derfor er det et par ting du må være oppmerksom på, slik at du ikke ender opp med over- eller undereksponerte bilder, fargestikk eller objektivfeil.
Her får du fire tips for hvordan du tar blendende bilder i det fantastiske lyset:
1. Finn den gylne time med en smart app
2. Ikke fotografer rett mot solen
3. Bruk en motlysblender
4. Styr unna automatisk hvitbalanse
> Les også: 6 raske tips til å fotografere i blåtimen
1. Finn den gylne time med en smart app

Det myke lyset i den gylne time egner seg spesielt godt til portrettbilder, ettersom det varme lysskjæret gir flotte hudtoner og ingen harde skygger.
© ShutterstockTil tross for navnet varer den gylne time sjelden en hel time, og derfor gjelder det å være klar med kameraet med én gang, slik at du får mest mulig fototid i det spesielle lyset.
Den gylne time begynner og slutter på forskjellige tidspunkter etter årstiden og sted du befinner deg på. For å kunne slå fast når den gylne time er i ditt område, er det derfor lurt å bruke en app, for eksempel The Photographer's Ephemeris, som fås til både iOS og Android her.
Når du åpner appen, bruker den gps-en i telefonen til å finne posisjonen din, og deretter tegner den streker på Google Maps som indikerer akkurat hvor og når solen vil gå ned og stå opp.
> Læs også: 3 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen
2. Ikke fotografer rett mot solen

Hvis du vil ha mest mulig ut av lyset i den gylne time, bør du stå med solen mot ryggen eller siden og fotografere det lyset treffer.
© ShutterstockDet er flere grunner til at du bør stille deg med ryggen eller siden til solen når du fotograferer. For det første får du aller mest ut av det myke lyset ved å fotografere det lyset treffer – om det så er et landskap, en bygning, et menneske eller en blomst.
For det andre er det stort sett alltid lettere for kameraet å eksponere bildet korrekt, fordi kontrastene ikke er riktig så harde som i motlys.
For det tredje unngår du reflekser som oppstår når solstrålene treffer frontlinsen og linseelementene reflekterer seg selv.
3. Bruk en motlysblender

Hvis du bruker den lave solen aktivt i bildet ditt, for eksempel ved å la den skinne gjennom en blomstereng, må du huske å ta med en motlysblender så du ikke må kjempe mot reflekser.
© ShutterstockImidlertid kan det være grunner til at det er bedre å fotografere mot solen, for eksempel hvis du vil at den skal skinne gjennom noe halvgjennomsiktig, som et tre eller en blomst, eller hvis du er ute etter et motlysportrett.
Å inkludere solen kan også gi deg veldig stemningsfulle bilder, men det er nesten umulig å unngå reflekser. Derfor setter du en motlysblender på objektivet før du begynner. Les om hvordan du bruker en motlysblender her i Fordelssonen.
De originale motlysblenderne er best, for de er designet for den spesifikke brennvidden og beskjærer ikke hjørnene så det oppstår vignettering.
Les også: Slik tar du forrykende bilder i lav sol
4. Styr unna automatisk hvitbalanse

Du kan hjelpe de varme tonene på vei ved å velge hvitbalanseinnstillingen Overskyet eller Skygge. Men sjekk bildene underveis, for det kan bli for voldsomt.
© ShutterstockNår du tar bilder i den gylne time, vil som regel den automatiske hvitbalansen prøve å kompensere for de svært varme tonene i motivet ved å gi bildet et kjølig fargestikk, og det kan resultere i veldig triste bilder.
Derfor bør du i bruke hvitbalanseinnstillingen Dagslys i stedet. Hvis du vil forsterke de varme tonene ytterligere, kan du eventuelt bytte til Overskyet eller Skygge.
Hvis du fotograferer i råformat, kan du finjustere hvitbalansen i bildebehandlingen, men det er best å ha et korrerkt inntrykk av fargene i fotograferingen – og hvitbalansen kan faktisk påvirke eksponeringen av de gule og oransje fargetonene.
Les også: 7 tips til å ta flottere landskapsbilder
Lær deg å fotografere den gylne time med Digital FOTOs videoserie
Hvis du abonnerer på Digital FOTO, kan du lære deg å ta fantastiske bilder i den gylne time med den populære landskapsfotografen Mads Peter Iversen.
I en helt ny videoserie går Mads Peter Iversen i dybden på ti naturfenomener som du kan fotografere i Norden. Du får mye inspirasjon og tips til både komposisjon og teknikk, og i tillegg viser Mads deg et utvalg av de spektakulære bildene sine.
Du finner serien i Fordelssonen eller ved å klikke her.