Fantastiske bilder med lav sol

I dette bildet fra Lofoten treffer solen bare deler av bildet, noe som gir en fin kontrast mellem de kjølige og varme fargenyanser. 

© Digital FOTO

3 tips for å ta forrykende bilder i lav sol

Når solen står lavt på himlen, endrer lyset karakter totalt, og man kan få de mest fantastiske bilder, uansett om det er portretter, landskap eller en klassisk solnedgang. Vi har samlet de tre beste tipsene for å utnytte det gylne lyset.

13. februar 2019

Om høsten og vinteren står solen lavere på himmelen, og det gir et mykere lys som det er lettere å fotografere i, enn i det harde lyset vi kjenner fra høysommeren.

Her får du de beste tipsene våre for å utnytte det vakre, gylne lyset.

1. Øk eksponeringen

Lav sol vinter lens flare strølys motlys street

Tydelig lens flare understreker kveldsstemningen i bildet, som er tatt i november. 

© Shutterstock

Når solen er med i bildet, blir ofte lysmåleren i kameraet lurt til å tro at bildet vil bli overeksponert, og derfor kompenserer den for dette ved å undereksponere bildet.

Derfor bør du alltid ta et testbilde og sjekke histogrammet, hvor det i direkte motlys som i dette bilde bør være en høy søyle ute til høyre. Er det ikke det, kan du trygt overeksponere bildet med ett eller to blendertrinn.

Selve solen kan ikke unngå å brenne ut, men detaljene rundt kan du redde i raw-konverteringen.

> Les også: Slik bruker du histogrammet i kameraet ditt

2. Bruk lens flare som effekt

Lav sol vinter lens flare strølys portrett

Her er fenomenet lens flare brukt som en stemningsskapende effekt i portrettet. 

© Shutterstock

Lens flare oppstår, når solens stråler – eller andre kraftige lyskilder – treffer frontlinsen, og strålene sprer seg gjennom linseelementene.

Det blir tydeligst når solstrålene rent faktisk er med i bildet, men hvis strålene treffer frontlinsen fra en sidevinkel, vil fenomenet vise seg som en slags hinne over bildet.

Lens flare vil alltid svekke fargene og kontrastene, og det kan gi et flatt bilde, men det kan også brukes til å skape en spesiell stemning i et bilde, og mange portrett- og bryllupsfotografer dyrker nettopp dette uttrykket.

3. Fotografer med solen i ryggen

Lav sol vinter lens flare strølys landskap

Når du står med ryggen mot solen, får du et fullt opplyst motiv uten forstyrrende skygger. 

© Digital FOTO

Kameraer med store bildebrikker har et større dynamisk omfang, og derfor kan de gjengi flere detaljer i ytterområdene rundt lys og skygge, så på fullformat er ikke kontrastrike motiver noe problem.

Men hvis du har et kamera med mindre bildebrikke, stiller du deg med ryggen til solen så du får en jevnere eksponering med færre dominerende skyggeområder.

På mange kameraer kan du også aktivere en funksjon som advarer deg mot utbrente høylys når du sjekker bildene på skjermen.

> For abonnenter: Slik får du flere detaljer i høylys og skygger med Lightroom. 

Redaksjonen anbefaler: Flott kameraveske

På ferien eller fototuren er det en god investering å gå til innkjøp av en praktisk og romslig kameraveske.

I den nye kameravesken vår er det et separat rom for nettbrettet ditt, og dermed er det lett å ta det med på tur og overføre bilder fra kameraet via Wi-Fi.

Du kan få vesken og to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Bare vesken har en verdi på 399 kroner. Se tilbudet her.

Tilbud kameraveske Digital FOTO

> Få en flott og praktisk fotoveske til en ekstraordinært god pris med Digital FOTO. Få den sammen med 2 utgaver av bladet for bare kroner 49,50. HER.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...