Histogram i kameraet

Histogrammet i kameraet er et smart redskap for å få orden på lyset i bildet ditt.

Slik bruker du histogrammet i kameraet ditt

Histogrammet er en kurve som viser fordelingen av lys i bildet. Når du kan se den på skjermen før du fotogfaferer, er det til stor hjelp for å få best mulig eksponering.

19. februar 2018

Histogrammet viser nøyaktig hvordan de forskjellige lysstyrkene er representert i et bilde. På bildebrikken mottar hver piksel en mengde lys som i et bilde på 8 bit defineres med en styrke fra 0 til 255.

Lysinformasjonen fordeles i histogrammet, der verdien 0, som tilsvarer svart, ligger på venstre side, mens 255, som er hvitt, er på høyresiden. Jo høyere søyle, desto flere piksler som tilsvarer denne verdien i bildet, er det.

I utgangspunktet viser histogrammet den totale lysstyrken. Du kan også stille histogrammet til å vise de tre RGB-fargene: rød, grønn og blå. Det gjør det mulig å sjekke om det er eventuelle fargestikk. Som regel er innstillingen Lysstyrke den mest nyttige.

Her kan du bruke histogrammet

Det er ikke alltid du kan stole på skjermen på kameraet ditt når du sjekker bildene dine. Hvis for eksempel solen skinner, kan du få problemer med å se detaljer på skjermen.

Histogrammet er derimot mer nøyaktig. Du kan nemlig se hvor høye søylene i histogrammet er i de forskjellige områdene. Det gir deg et inntrykk av om mørke områder er helt uten detaljer, eller om høylysene brenner ut.

Brede histogrammer angir stor kontrast, mens smale histogrammer betyr liten kontrast.

Et mørkt motiv eller undereksponert bilde har overvekt til venstre, mens et lyst motiv eller et overeksponert bilde har overvekt til høyre.

Histogrammer

Histogrammet øverst viser at bildet er undereksponert. Det midterste viser overeksponering, mens det nederste histogrammet viser korrekt eksponering.

© Shutterstock

> Få kontroll på teknikken i kameraet her

Kom i gang med histogrammet

Typisk må du trykke på kameraets avspillingsknapp for å aktivere visningen på kameraet. Deretter aktiverer du histogrammet ved å trykke på en INFO- eller DISP-knapp

Bruk eventuelt styrespak eller piltaster for å få den ønskede visningen. På noen kameraer må du inn og slå på histogramvisning i kameramenyen.

Med et tradisjonelt speilreflekskamera kan du bare se histogrammet etter at du har tatt et bilde, med mindre du bruker live view når du fotograferer. I systemkameraer kan histogrammet vises i både den elektroniske søkeren og på skjermen mens du fotograferer.

Bruk eksponeringskompensasjon til å øke eller dempe eksponeringen. Sørg for at histogrammet ikke kommer helt ut til kanten, med mindre du vil ha et ekstremt kontrastfylt motiv. Histogrammet må altså flyttes litt til høyre eller venstre.

> Akkurat nå kan du prøve et nummer av Digital FOTO og Fordelssonen med mer enn 400 videokurs for bare 29 kroner.

Kanskje du er interessert i...