Vinterlandskap med rosa himmel

Du kan få mange farger i vinterlandskapsbildene dine med disse tre enkle tipsene. 

© Shutterstock

Tre tegn på at en fargerik himmel er på vei

I vintermånedene kan du oppleve noen av årets mest spektakulære, fargerike soloppganger og solnedganger, og de gir annerledes og flotte landskapsbilder. Og heldigvis er det flere værforhold som kan gi deg noen hint om når himmelen blir flottest.

13. februar 2018 av Kathrine Anker

1. Tegn: Det er på slutten av dagen

Fargene er sterkest når solen står lavt på himmelen, og de er sterkere ved solnedgang enn solopgang, fordi temperaturen er steget, og det er mer fuktighet, støv og skitt i luften enn om morgenen.

Alle disse partiklene avleder nemlig sollysets kjølige bølgelengder, for eksempel de blå, slik at de varme bølgelengdene som gir rødlige nyanser på himmelen, blir mer synlige.

2. Tegn: Det er skyer på himlen

Rød soloppgang ved bresjøen Jökulsárlón på Island

Skyene er med på å fremheve de sterke fargene i dette landskapsbildet av bresjøen Jökulsárlón på Island. 

© Wilhelm Chang

Jo flere skyer det er på himmelen, desto flere farger blir reflektert - helt til det punktet der skydekket blir så tett at det demper sollyset og lager gråvær.

Imidlertid er det best hvis der ikke er skyer rett over horisonten, for sannsynligvis vil de blokkere sollyset ved solnedgang.

3. Tegn: Luften er fuktig

Når der er mye fuktighet i luften, kan himmelen få en flott, rosa farge. Det skyldes at vannet i atmosfæren absorberer noen av de røde bølgelengdene som ellers hadde gjort himmelen mer rødlig å se på. 

Det er størst sjanse for luftfuktighet når temperaturen er over frysepunktet.

Til gjengjeld gir snø gode betingelser for farger, fordi lyset reflekteres. Så uansett om det er hvit vinter eller grått og fuktig ute, kan du ta ditt livs bilder i disse månedene.

Lær deg å forutse fargene med Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 3/2018 gir vi deg en mer grundig innføring i hvilke værforhold som skaper røde, rosa, stripede og lilla himler, og hvilke kamerainnstillinger du må bruke for fotografere dem.

fotografer vinterens vakre farger


Tegn et abonnement på Digital FOTO og les bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...