Telekonverter med objektiv

Med en telekonverter mellom kameraet og objektivet kan du forlenge brennvidden betraktelig.

© Digital FOTO

Telekonverter: Billig måte for mer tele på kameraet ditt

Det kan fort bli dyrt når du vil utvide fotoutstyret ditt med ekstra mye brennvidde. Teleobjektiver er nemlig ofte ganske kostbare. Heldigvis finnes det en billig snarvei som gir de eksisterende objektivene dine mer kraft.

31. januar 2018 av Poul Siersbæk

Hvis du allerede har noen teleobjektiver eller telezoomobjektiver, men savner mer brennvidde når du for eksempel vil fotografere dyr eller action, kan det være smart å kjøpe en såkalt telekonverter eller extender. Det er en billig og solid løsning når de blir brukt riktig. 

Vi guider deg til å velge den riktige telekonverteren og hvordan du bruker den, i 6 kjappe tips.


1. Telekonvertere fungerer som forstørrelsesglass

I grove trekk virker telekonvertere omtrent som et forstørrelsesglass. De har en rekke optiske linser som et vanlig objektiv, og disse sørger for å spre lysstrålene ekstra mye slik at det sentrale i motivet blir spredd ut over bildebrikken. 

Resultatet er at brennvidden øker - akkurat som hvis du setter et større objektiv på kameraet.

Det finnes telekonvertere som øker brennvidden fra 1,4 til 2,0 ganger, så et objektiv på 300 mm kan altså på et blunk bli forvandlet til et på 600 mm. Vanligvis hadde dette kostet en formue. 

Kenko telekonverter

Det finnes både originale og uoriginale telekonvertere. Prisene begynner på drøye 1000 kroner.

© Kenko

2. Telekonverter er også perfekt for makro

Telekonvertere fungerer med objektiver som har en brennvidde på typisk 70 mm og lengre. De fungerer også med zoomobjektiver på for eksempel 70-200 mm. 

En annen fordel med telekonvertere er at nærgrensen ikke blir endret. Dermed kommer du også tettere på makromotivene. 

3. Blend litt ned

De fleste objektiver tegner skarpere når du bare blender et trinn ned, og den sannheten får mer  verdi med en telekonverter montert. 

Hvis du fotograferer med et objektiv på F4.0 samt en konverter på 1,4x, blender du ned fra den totale lysstyrken på F5.6 til F6.3 eller F7.1. Selv et halvt blendertrinn kan utgjøre en stor forskjell.

Montering av Nikon telekonverter

Først setter du telekonverteren på objektivet. Sett deretter telekonverter med objektiv på kameraet.

© Digital FOTO

4. Fotografer i godt lys

Jo mer lys autofokussystemet har å jobbe med, desto fortere stiller det skarpt. 

Hvis objektivet ditt og telekonverteren har en samlet blender på F5.6 eller sågar F8.0, vil det som regel ta litt tid for kameraet å fokusere i svakt lys. Derfor får du raskere autofokus ved å fotografere mens solen fortsatt er oppe.

5. Velg det midterste autofokuspunktet

Kameraets sentrale fokuspunkt er det mest nøyaktige og raske til å stille skarpt med, og det blir ekstra viktig å bruke denne fordelen hvis du setter på en telekonverter på 2,0x. 

Selv de helprofesjonelle kameraene kan bare bruke de sentrale punktene til å stille skarpt når den samlede blenderen treffer F8.0.

6. Bruk live view

Hvis du opplever at autofokus i kameraet roter for mye med å stille skarpt, aktiverer du live view, og bytter fra fasedeteksjon til kontrastbasert fokus i menysystemet. Som regel vil dette hjelpe. 

Alternativt kan du zoome inn på motivet på skjermen og manuelt stille fokus helt nøyaktig på objektivet.

Les mer i magasinet Digital FOTO

Spørsmålet om hvordan man best bruker en telekonverter kommer fra Postkassen i Digital FOTO nummer 3/2018. Her får du også full kontroll på bakgrunnssløring, kontrast og blits.

Postkassen Digital FOTO

Du kan også skrive til Postkassen i Digital FOTO. Du kan spørre om hva som helst, men vi kan ikke anbefale spesifikt utstyr, for eksempel kamerakjøp, og vi kan ikke svare direkte, men bare i bladet. Skriv til Postkassen[email protected]

Kjøp bladet i butikken eller tegn et abonnement og få den store Photoshopboken vår pluss 2 utgaver av Digital FOTO levert i postkassen for bare 49 kroner.

Da får du umiddelbar tilgang til de nyeste utgavene av bladet i magasin-appen vår, Wype, samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 400 videokurs om fotografering og bildebehandling.

Kanskje du er interessert i...