Landskapsbilde med vidvinkel

Et vidvinkelobjektiv gir landskapsbildene dine en ekstra piff. 

© Jasmine_K/Shutterstock

Vidvinkel: Slik får du mest ut av objektivet

Når du skal fange de store viddene, kommer du ikke utenom en god vidvinkel eller ultravidvinkel. Det ekstreme perspektivet og de kraftige fortegningene gir deg nemlig noen svært effektfulle bilder. Her får du tipsene våre for å få ta beste bildene med vidvinkel.

Akkurar som med fiskeøyeobjektiver kan du bruke et kraftig vidvinkelobjektiv til å fotografere store vidder med både detaljert forgrunn og en dramatisk himmel, men du slipper de avrundede fortegningene på sidene, som er karakteristiske for fiskeøyet. 

Rette linjer forblir rette med et vidvinkelobjektiv – med mindre det er snakk om objektivfeil som tønne- eller putefortegning, der rette linjer buer på midten.

vidvinkel Fujifilm XF10-24 mm F4.0R OIS

Vidvinkelobjektiver til kameraer med APS-C-brikker har typisk et bennviddeområde på rundt 10-24 mm. Omregnet til fullformat tilsvarer det cirka 15-36 mm.

© Fujifilm

Vidvinkel med kitobjektivet

Hvis du klarer deg med mer moderat vidvinkel, har du den nok allerede til rådighet. 

Brennviddeområdet mellom 24 og 35 mm ligger nemlig innenfor de 18 til 55 mm de fleste kitobjektiver byr på, når man regner med brennviddeforlengelsen på 1,5x eller 1,6x i et APS-C-kamera. 

Her tilsvarer 18 mm nemlig til rundt 27 mm. Brennviddeområdet er spesielt godt egnet til landskap-, arkitektur- og gatefotografering. 

Pass på lyskilderne med vidvinkel

Med den store bildevinkelen er det fort gjort å få med mange lyskilder, noe som kan skape reflekser og forstyrrelser. Dette gjelder spesielt midt på dagen mens lyset er kraftig. 

Hold øye med dette når du komponerer, og fotografer gjerne tidlig eller sent på dagen mens solen står lavt.

vidvinkel objektiv Panasonic Lumix G Vario 7-14 mm F4.0

Noen ultravidvinklobjektiver har integrert motlysblender, noe som gjør det vanskelig å sette filtre på objektivet.

© Panasonic

Lek med vidvinkelen i landskapsfotografering

Under landskapsfotografering kan det også være lurt å rette objektivet litt nedover. Da får du med mer forgrunn og unngår at himmelen tar for mye plass i bildet. 

Da må du leve med at horisontlinjen kan bue litt, men det kan også gi en god effekt.

Vidvinkeltips til deg:

  • Hvis supervidvinkelen din har integrert motlysblender, må du bruke en spesiell filterforsats.
  • Siden en supervidvinkel skyver motivet bort, kan autofokus få trøbbel. Her kan du fokusere manuelt.
  • Bruk bare videvinkel på portrettbilder hvis du vil ha en karikert effekt, for proporsjonene blir ganske spesielle.
  • For å få horisonten rett på 24 mm, må objektivet peke fremover i vater. Peker kameraet opp eller ned, får du en buet horisontlinje.
  • Unngå at personer er helt ute i ytterområdene av bildet, der er som regel fortegningen kraftigst med vidvinkel.

I magasinet Digital FOTO kan du følge med serien vår "Synsfeltet - En guide til objektiver", hvor vi går igjennom alle brennviddeområdene fra fiskeøye til lang tele samt spesialobjektiver. Hvert avsnitt handler om et avgrenset område.

Redaksjonen anbefaler: Objektiver for mobiltelefonen

Du får mye mer ut av mobilkameraet ditt hvis du setter på eksterne objektiver. Da kan du blant annet få fiskeøyeeffekt, mer vidvinkel og mulighet for å komme helt nær blomster og dyr med makro. 

Dermed utvider du plutselig det kameraet du alltid har tilgjengelig, til å kunne håndtere nesten alle motivtyper. Og så blir det rett og slett litt morsommere fotografere med mobilen. 

Akkurat nå kan du få et 3 i 1-objektivsett til mobiltelefonen din med to utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

objektiver for mobiltelefon
Mobilobjektiv

Med et eksternt objektiv på din mobiltelefon, kan du fotografere både vidvinkel, makro og med fiskeøyeeffekt. Les mer om i objektivsettet her.

Kanskje du er interessert i...