© Shutterstuck

5 ting du må vite om landskapsfotografering

Med riktig teknikk kan du ta fantastiske landskapsbilder, og med disse fem gode rådene om komposisjon, lys, utstyr og innstillinger kan du få enda bedre bilder.

30. mai 2017 av Louise Hagemann

1. Fotografer i nærområdet

Du trenger ikke bestille en billett til utlandet for å ta gode landskapsbilder. Bruk i stedet nærområdet ditt for å øve på teknikker og idéer før du står foran det ultimate landskapsmotivet.

2. Lek med lysmålingen

Mange har en hang til å bruke matriks- eller evaluerende måling, men spotmåling i mellomtonene på motivet kan hjelpe deg under vanskelige lysforhold, som f.eks. en solnedgang.

Utforsk de forskjellige metodene for å bli tryggere på eksponering og lysforhold.

Les også: Slik velger du riktig lysmåling i kameraet ditt

3. Gå ikke alltid etter den kraftigste vidvinkelen

Under landskapsfotografering kan vi ha en tendens til alltid å velge en svært liten brennvidde for å få med alt. Men det er langt fra alle landskap som egner seg til dette. 

Ofte er 24 mm et fint valg, så du trenger ikke å ha fotovesken full av objektiver – du kommer faktisk langt med kitobjektivet. 

4. Fokuser riktig for bedre dybdeskarphet

Mange fokuserer på det fjerneste i bildet for å få uendelig skarphet. Men det skarpe området i bildet ditt ligger 1/3 før og 2/3 etter det punktet du fokuserer på. 

Avstandens effekt på dybdeskarpheten

Avstanden har stor betydning for dybdeskarpheten. Hvis du fokuserer langt inne i bildet, får du bedre skarphet gjennom det - men husk at et skarpt område går fra 1/3 foran til 2/3 bak der du legger fokus. 

© Digital FOTO

Husk også at dybdeskarpheten avhenger av både blenderåpning, brennvidde og avstanden til der du legger fokus. Bruk f.eks. en DOF-calculator for å forstå sammenhengen bedre.

5. Bruk filtre for bedre bilder

Et polariseringsfilter fungerer fint for å skape en flott blå himmel på en skyfri dag, mens et avtonet/gradert gråfilter som er mørkere øverst, kan gjøre at himmelen ikke blir overeksponert på en dag med sterk sol.

Og ja, du kan fikse mye av dette på datamaskinen, men kom deg heller ut i naturen og bruk utstyret ditt til å skape flotte resultater på stedet. 

Kanskje du er interessert i...