Lang lukkertid ved havet

I dagslys trenger du et gråfilter for å bruke lange lukkertider.

Flottere landskapsbilder med ND-filter

Hvis du vil ta flotte bilder ved havet i dagslys, og vil ha få en silkemyk effekt i vannet, er du nødt til å bruke et gråfilter som sikrer deg lengre lukkertider. Her får du noen gode tips til fotograferingen.

6. april 2017 av Poul Siersbæk

Hvis du vil knipse med lang lukkertid på flere sekunder i dagslys for f.eks. å sløre vannet ved kysten, trenger du et gråfilter, også kalt ND-filter. 

Du får nemlig ikke nok effekt ved å blende ned til blender F16 når det er mye dagslys. Det kommer rett og slett for mye lys inn i kameraet.

Hvis lukkertiden topper på 1/8000 eller 1/4000 sekund (avhengig av kamera), blir bildene overeksponerte. 

Gråfiltre i forskjellige størrelser fra Nisi

Man kan få gråfiltre i forskjellige størrelser, så de passer til objektivet.

© Nisi

Forskjellige grader av ND-filter

Gråfilteret demper altså lysinntrengningen og gjør det mulig å bruke en lengre lukkertid enn ellers. 

ND-filtrene finnes i forskjellige styrker, men en smartere løsning er å kjøpe et variabelt gråfilter, som du kan justere etter lysforholdene. Med en filterfaktor på f.eks. 8x, blir lyset dempet med åtte eksponeringstrinn, så du kan fotografere på 1 sekund i stedet for 1/250 sekund.

De variable ND-filtrene er grovt sagt bygd opp av to polfiltre, som i kombinasjon gradvis demper lyset mer og mer når du vrir dem i forhold til hverandre. 

Les også: Lange eksponeringer: derfor er det gøy - og vanskelig

Haida Variable ND Pro II

Med et variabelt gråfilter, kan man justere styrken etter forholdene.

© Haida

Få optimal fokus med ND-filter

På gråfilterets høyeste styrke kommer det inn så lite lys til kameraet at autofokus kan få problemer med å stille skarpt. 

Derfor er den beste løsningen å minimere effekten, stille skarpt med autofokus og så bytte til manuell fokus, slik at skarphetsplanet blir låst. Da får du ikke problemer med at kameraet plutselig ikke vil eksponere fordi det ikke får fokusert.

Hvis du har et speilreflekskamera med optisk søker, må du huske å dekke for søkeren når du knipser på lange lukkertider, så det ikke kommer inn lys gjennom søkeren, det kan gi ujevn eksponering.

I bladet Digtal Foto 8/2017 tester vi ni forskjellige gråfiltre i forskjellige prisklasser. Tegn et abonnement her eller les det med appen Wype.

Kanskje du er interessert i...