Vil du fotografere med en lang lukkertid på flere sekunder i dagslys, for eksempel for å sløre vannet ved kysten, trenger du et gråfilter, også kalt ND-filter.
Når det er mye dagslys, får du nemlig ikke nok effekt ved å blende ned til blender F16. Det kommer rett og slett inn for mye lys i kameraet.
Hvis lukkertiden ikke blir kortere enn 1/8000 eller 1/4000 sekunder (avhengig av kamera), blir nemlig bildene overeksponerte.
>Les også: Fire filtre alle fotografer bør kjenne til

Du får gråfiltre i ulike størrelser som passer til objektivet.
© NisiND-filtre med forskjellige styrker
Gråfilteret reduserer altså lysinnsiget og gjør det mulig å bruke lengre lukkertider enn uten det.
Det finnes ND-filtre med forskjellige styrker, men den smarteste løsningen er å kjøpe et variabelt gråfilter som du kan justere etter lysforholdene. Med en filterfaktor på f.eks. 8x dempes lyset åtte eksponeringstrinn, så du kan fotografere på ett sekund i stedet for 1/250.
I grove trekk er de variable ND-filtrene bygd opp av to polariseringsfiltre, som kombinert gradvis demper lyset når du vrir de to linsene i forhold til hverandre.
>Les også: Lange eksponeringer: Derfor er det gøy – og vanskelig

Med et variabelt gråfilter kan du justere styrken etter forholdene.
© HaidaFå optimalt fokus med et gråfilter
Med maksimal styrke på gråfilteret kommer det inn så lite lys i kameraet at autofokuseringen kan slite med å stille skarpt.
Derfor er den beste løsningen å dempe effekten helt, stille skarpt med autofokus og deretter bytte til manuelt fokus, slik at skarphetsplanet blir låst. Da vil du ikke få problemer med at kameraet plutselig ikke vil fotografere fordi det ikke kan fokusere.
Hvis du har et speilreflekskamera med optisk søker, må du huske å dekke til søkeren på lange lukkertider. Da kommer det ikke inn lys som kan gi deg en ujevn eksponering, gjennom søkeren.
De lange lukkertidene gjør at du må ha kameraet på stativ for å få optimal skarphet.
> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Legg fokus før du setter på ND-filteret. Hvis ikke kan autofokus få problemer med å fokusere.
© Shutterstock