Hva er lange eksponeringer?
Du har kanskje sett uttrykket "long exposures" på nettet, og det kan fint oversettes til lange eksponeringer. Men hva er det egentlig?
Eksponeringen er den tiden det blir tatt opp lys på kameraets sensor, og den bestemmes av lukkertiden. En kort eller rask lukkertid gir logisk nok en kort eksponering, mens en lang eller langsom lukkertid gir en lang eksponering.
Men hva vil det si at en lukkertid er lang? En tommelfingerregel er at når det ikke lenger er mulig å håndholde kameraet uten å få rystelser i bildet, så er det snakk om en lang lukkertid.
Typisk er det imidlertid lukkertider på minst et par sekunder og noen ganger helt opp til 30 minutter som blir brukt til å lage lange eksponeringer.
> Les også: Slik fungerer eksponeringen

Hvis du vil bevare bevegelsene in vannet må du normalt bruke en lukkertid som er kortere enn et sekund. Hvis du vil at vannet skal ligne tåke som smyger seg om omgivelsene må du som regel bruke en lukkertid på minst ett minutt og gjerne mer.
© ShutterstockHva bruker man lange eksponeringer til?
Lange eksponeringer brukes ofte i landskapsbilder med vann. Det kan enten være ved å vise bevegelsen i en foss eller forvandle havet til en lett tåke som smyger seg rundt klippene ved kysten.
Du kan også bruke lange eksponeringer til å skape et rolig og tidløst uttrykk i feriebildene dine. Med en lukkertid på 1-2 minutter vil de fleste forbipasserende bli til slørete skygger, og skyene på himmelen vil bli visket helt ut og gi en flott effekt.
Det er imidlertid kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan bruke lange eksponeringer. Du kan også bruke teknikken til å lage flotte panoreringer av syklister, racerbiler eller andre ting i bevegelse.
> Les også: 5 tips til perfekte panoreringer i actionbilder
Eller du kan lage kreative, sanselige portretter, hvor personen vrir hodet til siden eller danser mens lukkeren står åpen. Du kan også bruke den lange eksponeringen til å male med lys.
> Les også: Slik tar du magiske bilder ved å male med lys
Drømmer du om å ta bilder av Melkeveien er det også en lang eksponering du må bruke. Den bør imidlertid ikke være alt for lang, for da ender du med utviskede stjerner. I Fordelssonen kan du se en guide til lukkertider når du tar astrobilder.

En lang eksponering kan også brukes til å skape en mer harmonisk speiling av et motiv. Jo mer urolig vannet er, jo lengre lukkertid kreves for å glatte ut overflaten.
© ShutterstockHvilket utstyr trenger man til lange eksponeringer?
1. Kamerastativ
Langt på vei de fleste motiver med lange eksponeringer krever et solid stativ. I dette tilfellet kan aluminium være en fordel, da det kan gjøre stativet tyngre og mer stabilt. Gå for en modell med en krok i bunnen av midtsøylen som du kan henge fotosekken på for ekstra stabilitet.
Start alltid med å folde ut de øverste og tykkeste seksjonene, og gjør ikke stativet høyere enn du trenger. Jo lavere og mer spredte bena er, jo bedre. Skyv stativets føtter godt ned i underlaget før du starter.
> Les også: Slik velger du rett kamerastativ
2. Filter
Et nøytralt gråfilter – også kalt et ND-filter – er nødvendig hvis du vil bruke lange lukkertider i dagslys eller meget lange lukkertider om kvelden. Filtrene defineres typisk etter hvor mange blendertrinn de demper lyset med. Det kalles stopp, og det finnes filtre med opp til ti stopp.
> Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til
3. Fjernutløser
Med lange lukkertider vil enhver rystelse bli veldig tydelig, så still inn kameraet på selvutløser, så det kan falle til ro før bildet blir tatt. Du kan også bruke en fjernutløser.
Det finnes mange forskjellige slags fjernutløsere, men det er best å gå for en der utløseren kan låses, så du slipper for å holde en knapp nede.
Hvis du skal fotografere ved vann eller i fuktig vær er en trådløs utløser det beste, for da trenger ikke dekslene på kameraet stå åpne.
> Les også: Derfor bør du bruke selvutløseren i kameraet

Med en lang lukkertid kommer det nok lys inn på sensoren til at stjerner og andre himmellegemer blir tydelige på himmelen. I motsetning til de fleste andre motiver må du her blende opp så mye du kan.
© ShutterstockHvilke innstillinger skal man bruke til lange eksponeringer?
1. Raw
Lange lukkertider genererer mer støy enn korte, og derfor bør du knipse i raw, da en del av støyen kan fjernes i raw-konverteringen.
Noen ND-filtre – spesielt de billigere – gir dessuten fargestikk, og det er vesentlig enklere å fjerne i en raw-fil enn i et ferdig jpeg-bilde.
> Les også: 5 gode grunner til å knipse i raw
2. Opptaksprogram
Vi anbefaler ofte det halvautomatiske programmet Av, men denne gangen bør du gå helt manuelt. Velg en blender på mellom F8 og F16. Unngå å blende helt ned for å få en lengre lukkertid, da det vil gi en forringelse av skarpheten på grunn av fenomenet diffraksjon.
> Les også: 4 grunner til å ikke bruke auto-programmet
3. ISO
Sett ISO på 100. Noe kameraer kan gå helt ned til ISO 85 eller 50, men stikk i strid med hva man skulle tro, gir ikke disse verdiene bedre bildekvalitet – tvert i mot.
Det som skjer er nemlig det at kameraet tar et overeksponert bilde med ISO 100 og senker lysstyrken for å simulere ISO 50. Dermed blir det dynamiske omfanget redusert.
> Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene
4. Bulb
De fleste kameraer har en maksimal lukkertid på 30 sekunder. For å få en lengre lukkertid kan du bruke tilstanden Bulb. Når den er valgt, står lukkeren åpen så lenge du holder utløserknappen nede.
Hvis du vil ha en lukkertid på flere minutter,kan du selvfølgelig ikke holde fingeren på knappen, så her kan du bruke en fjernutløser.
> Les også: Slik bruker du Bulb i kameraet

Syklister kan gi forrykende bilder uten bruk av verken stativ eller filtre. Vi anbefaler en lukkertid på 1/20-1/30 sekund, noe som gir muligheten for en sløret bakgrunn og et skarpt hovedmotiv.
© ShutterstockHvordan kommer man i gang med lange eksponeringer?
Start med å montere kameraet på stativ, finn komposisjonen, og legg fokus. Sett så på ND-filteret og still inn eksponeringen.
I dagslys vil du typisk trenge et kraftig ND-filter på f.eks. ti stopp, mens du ved solnedgang som regel vil klare deg med et par stopp.
> Les også: Få flottere bilder av solnedgangen
Når du skal finne den korrekte eksponeringen kan du sjekke hvilke innstillinger kameraet foreslår i blenderprioritert program.
Velg en blender på mellom F8.0 og F11, og la kameraet finne riktig eksponering. Skift så til manuelt program, og ta et prøvebilde så du kan se hvordan eksponeringen blir.
Og så er det bare å komme seg i gang! Hvis du mangler inspirasjon, kan du jo kaste deg over en av våre tidligere utfordringer, som går ut på å fotografere lysstriper om natten.