Reinsdyr fotografert mot hvit bakgrunn

3 enkle tips forbedrer bildene dine når du fotograferer mot en hvit bakgrunn.

© Shutterstock

3 nybegynnerfeil som ødelegger bildene dine mot hvit bakgrunn

En hvit bakgrunn skaper et stilrent og profesjonelt uttrykk, men bare hvis oppsettet ditt er gjennomtenkt. Du risikerer nemlig å styre rett inn i en rekke nybegynnerfeil hvis du ikke tar høyde for lyssettingen og skyggene.

Du kan lynraskt gi makro- og produktbildene dine et profesjonelt uttrykk hvis du fotograferer motivet mot en hvit og nøytral bakgrunn, for eksempel i et lystelt eller i et studio.

Men det er faktisk ikke riktig så enkelt som det høres ut som.

Hard belysning og skjemmende slagskygger kan skape en billig finish som gjør at det ser ut som om motivet er klippet inn.

Det som er bra er at det er lett å unngå disse feilene hvis du bare er oppmerksom på dem. Her får du tre av de vanligste nybegynnerfeilene – og hvordan du unngår dem. 

1. Bakgrunnen er dårligt oplyst og har en brett

En av de vanligste feilene når du fotograferer motiver mot en hvit bakgrunn, er at bakgrunnen ikke er korrekt opplyst.

Hvis det er for mørkt i studioet eller i lysteltet ditt, blir det lett å se hvor bakgrunnen knekker fra «gulvet» til bakgrunnen.

Du unngår dette problemet hvis du øker lysstyrken en anelse. Du må øke den akkurat så mye at bakgrunnen blir jevn og fin.

Etterpå tar du et bilde med kameraet ditt. Hvis bakgrunnen fortsatt er tydelig på bildene dine, må du øke lysstyrken enda mer.

> Les også: 3 gode grunner til å bruke et lystelt

Lekereinsdyr fotografert i lystelt

Her kan du se hvordan svak belysning avslører hvor «gulvet» og bakgrunnen knekker.

© Shutterstock

2. Motivet svever og bildet ser kunstig ut

Løsningen på det første problemet - å forsterke lyset - kan imidlertid også resultere i en annen feil som ødelegger bildene du tar mot en hvit bakgrunn. Nemlig at du gjør lyset for sterkt.

Altfor sterk belysning resulterer i et bilde der motivet svever, og hvor det er lett å se gjenskinn i overflaten på motivet. Når du ikke kan se de små skyggene under motivet, vil bildet fort bli seende kunstig ut.

Du må altså finne akkurat den lysstyrken der du ikke kan se bakgrunnen knekke – samtidig som du kan ane de små skyggene under motivet.

Akkurat nå får du med lysteltet som gave når du kjøper to numre av Digital FOTO for 148 kroner. Du kan bytte mellom sort og hvit bakgrunn på lysteltet, og du kan velge mellom 30 lysstyrker og nyanser av varmt og kaldt lys. Få to numre av Digital FOTO for 148 kroner inkludert levering og i gave: lysteltet!

Forskjellen på dårlig og god belysning i et lystelt

Bildet til høyre er tatt med for mye lys, og det gjør at reinsdyret svever og ser kunstig ut. Bildet til venstre viser de små skyggene under reinsdyret, og det medvirker til gi bildet et realistisk uttrykk. 

© Shutterstock

3. Bakgrunnslyset blir for sterkt

Hvis du bruker en kraftig lyskilde - for eksempel den som sitter i et lystelt - kan du også risikere å øke styrken på bakgrunnslyset så mye at det går ut over omrisset på motivet ditt.

Hvis omrisset får et lysende eller blått skjær, har bakgrunnslyset blitt for sterkt, og det resulterer i dårlige bilder.

Derfor er det viktig at du følger med på omrisset på motivet ditt når du fotograferer foran en lysende bakgrunn.

> Les også: 10 fotobegreper du må kunne

Sterkt bakgrunnslys ødelegger omrisset på motivet.

Ofte er det bare litt sløring på kanten av motivet, men det er nok til å ødelegge bildet.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...