Når lyset er svakt inne, er det fristende å aktivere den innebygde kamerablitsen for å få mer lys i bildet.
Men det er mange ulemper med den innebygde blitsen. Siden den belyser hele motivet forfra, får du mindre dybde i bildet, og lyset fra en internblits er sjelden særlig flatterende.
Blitslyset kan også fort forstyrre de små øyeblikkene du vil fange under sosiale begivenheter.
Ved å bli oppmerksom på hva du kan gjøre med det eksisterende lyset, kan du få mer stemningsfulle og kunstneriske bilder uten blits.
Hvis du likevel velger den innebygde blitsen, har vi samlet noen gode råd her.
Her har du tre tips for å ta bedre bilder inne i naturlig lys.
> Les også: Den store blits-ordboken: Få kontroll på de riktige begrepene her

Lys fra vinduet gir et mer naturlig portrettbilde enn kunstig lys, og du kan bruke refleksene i glasset kreativt.
© Shutterstock
1. Gå nærmere lyset
Avstanden fra vinduet har mye å si for hvor mye dagslys som treffer motivet ditt.
Hvis du vil ha stemningsfulle inneportretter i naturlig dagslys, kan noe så enkelt som å be modellen om gå et skritt nærmere vinduet gi deg mye mer lys å jobbe med.
> Les også: Alt du må vite om speilreflekskameraer

Det gjør absolutt ikke noe at ISO-verdien er høy når du skal fotografere kveldsstemning.
© Shutterstock
2. Ikke frykt høy ISO-verdi
Når lyset er svakt, er det vanskelig å få nok lys inn i kameraet. Da er det nødvendig å øke ISO-verdien for å få en lukkertid som er kort nok til at du ikke får uskarpe bilder - også selv om du risikerer å få støy i bildet.
Du har sikkert hørt at du bør strebe etter lavest mulig ISO-verdi for å unngå støy, men de fleste moderne kameraer har imponerende høy lysfølsomhet og kan ta gode bilder også på høye ISO-verdier.
Dessuten kan litt støy skape stemning, særlig i svart-hvite bilder.
I Digital FOTOs nye fotobok «Bli en bedre fotograf» lærer du hvordan du tar fantastiske bilder - også i svakt lys. Du får tips om hvordan du fotograferer alle de viktige motivene: natur, portrett, landskap, astro og mange flere.

Sigma 85 mm F1.4 DG HSM Art er en god kandidat for et raskt portrettobjektiv med stor blenderåpning på F1.4.
© Sigma3. Bruk raske objektiver med stor blender
Kitobjektivet ditt har som regel en maksimal blender på F3.5, men med faste objektiver og mer avanserte zoomobjektiver kan du fotografere med blender på for eksempel F1.4 eller F1.8.
Når du har mulighet for å åpne helt opp for blenderen, kan du slippe inn mer lys og holde lukkertiden og ISO-verdien nede.
En stor blenderåpning gir også flott uskarphet i bakgrunnen. Men du må være ekstra oppmerksom på fokus, som må ligge helt nøyaktig når dybdeskarpheten er liten, for ikke å treffe for eksempel nesen i stedet for øynene.