Ung mann med speilreflekskamera er ute i naturen for å fotografere

Hva er et speilreflekskamera, og bør jeg kjøpe et? Det får du svar på i denne artikkelen. 

© Shutterstock

Alt du bør vite om speilreflekskameraer

Kanskje står du foran ditt aller første kamerakjøp og synes det er vanskelig å forstå begreper som speilløst systemkamera og speilreflekskamera. Her får du det viktigste du bør vite om digitale speilreflekskameraer. Vi gir deg også rådene våre om hva du bør se etter når du skal kjøpe ditt aller første kamera.

8. september 2022 av Sarah Marie Winter

Hvis du er interessert i fotografering, er det også sannsynlig at du har støtt på ordet speilløst systemkamera eller betegnelsen «digitalt speilreflekskamera», som har den engelske forkortelsen «DSLR». 

Men hva betyr begrepene, og hva er forskjellen på disse to kameratypene? Alt dette og mye mer får du svar på i denne artikkelen, der du også får våre tips hvis du vurderer å kjøpe ditt første kamera. 

> Bli en bedre fotograf Abonner på nyhetsbrevet vårt 

Forskjellen på speilløst og speilreflekskamera

Den store forskjellen på de to kameratypene er speilet, for begge kameraene har nemlig en digital bildebrikke som sitter bakerst i kamerahuset. 

Et speilreflekskamera er utstyrt med et helt system med speil og prismer som sørger for at du kan se rett ut gjennom kameraets objektiv når du ser i den optiske søkeren på kameraet.

Det speilløse systemkameraet har ikke noe speil, så det du ser når du ser i søkeren, er også det samme som bildebrikken ser, og det skaper flere forskjellige fordeler. 

Speilreflekskameraet kan nemlig ikke vise deg nøyaktig hvordan det endelige bildet ditt blir når du ser i søkeren, fordi det bare ser det som objektivet ser ved hjelp av speilene. 

Derfor kan bildene dine fort ende opp med å bli for lyse eller for mørke når du fotograferer med et speilreflekskamera, uten at du legger merke til dette mens du fotograferer.

Du sparer altså tid når du ikke stadig vekk blir nødt til å se på kameraskjermen om bildene dine ble gode nok hvis du ikke fulgte med på lysmåleren mens du fotograferte.   

Det finnes både analoge og digitale speilreflekskameraer, og forkortelsen DSLR står for «digital single-lens reflex». Reflex henviser til speilingen som kameraets speil kaster, og som altså gjør det mulig for deg å se hva objektivet ditt ser gjennom søkeren. 

Både speilreflekser og speilløse kameraer fås med både APS-C-bildebrikke og fullformatbrikke. 

> Les mer om bildebrikkestørrelser her.

Slik fungerer kameraene

Når du trykker på utløserknappen på et speilreflekskamera, slås speilet opp og lukkeren åpnes. 

Lyset som kommer inn gjennom objektivet, treffer så bildebrikken, og dermed blir bildet skapt. 

Når bildebrikken er eksponert for lys, faller speilet tilbake slik at du igjen kan se motivet gjennom søkeren. 

Hvis du har valgt en lukkertid på under ett sekund, skjer det så raskt at du ikke rekker å oppfatte at søkeren blir sort.

Hvis du derimot fotograferer med et speilløst systemkamera, er det ikke noe speil som må rekke å flytte seg før kameraet tar bildet, og derfor vil du kunne følge motivet ditt helt uten at søkeren blir sort mens du tar bilder.

Flere speilløse systemkameraer kan også ta flere bilder med langt kortere lukkertider.

> Les også: Få riktig lukkertid med Auto-ISO

Bør du velge speilreflekskamera?

Tidligere var speilreflekskameraet det beste på markedet, og det slo også de andre kameratypene med svært god margin. 

Kvaliteten var høyere enn på andre kameratyper, og det var mer pålitelig og hadde bedre beskyttelse mot vær og vind.

Sist, men ikke minst utviklet kameraprodusentene fortløpende nye og spennende speilreflekskameramodeller. 

I dag er det imidlertid ingen tvil om at speilløse systemkameraer er det beste valget for både nye og erfarne fotografer. 

> Les sammenligningen vår av speilrefleks og speilløse systemkameraer her. 

Hva er et speilreflekskamera?

Et speilreflekskamera er utstyrt med et speilsystem og prismer.

Dette gjør at du ser direkte ut gjennom objektivet på kameraet når du ser i kameraets optiske søker.

Dette betyr at det bildet du ser i søkeren, er identisk med det endelige bildet du tar.

Det finnes både analoge og digitale speilreflekskameraer. På et digitalt speilreflekskamera er filmen erstattet av en bildebrikke, og baksiden er utstyrt med en skjerm der du kan endre innstillinger, komponere bildene dine og se bildene du har tatt.

Forkortelsen DSLR står for "digital single-lens reflex". Reflex henviser til den gjenspeilingen kameraspeilet kaster, som gjør at søkeren viser det faktiske bildet.

Speilreflekskameraer fås med både APS-C-brikke og fullformatbrikke.

> Les mer om bildebrikkestørrelser her

Hvordan virker et speilreflekskamera?

Når du trykker på utløserknappen på et speilreflekskamera, går speilet opp, og lukkeren åpner seg.

Det lyset som kommer inn gjennom objektivet, treffer så bildebrikken, og dermed blir bildet skapt.

Når bildebrikken er blitt eksponert for lys, går speilet tilbake slik at du igjen kan se motivet gjennom søkeren.

Har du valgt en lukkertid som er kortere enn ett sekund, går det så fort at du ikke rekker å oppfatte at søkeren blir svart.

> Les også: Få riktig lukkertid med Auto-ISO

Hvorfor velge et speilreflekskamera?

Den største fordelen med speilreflekskameraer er den optiske søkeren. Den gjør at du ser motivet med dine egne øyne når du holder kameraet mot øyet.

Dette gjør det lettere å finne den riktige eksponeringen – ikke minst i svakt lys, ettersom bildet er rent og flimrer ikke.

En annen vesentlig fordel er fleksibiliteten. Stort sett alle speilreflekskameraer har byttbare objektiver, noe som gjør at du kan utvide brennviddeområdet ditt og oppgradere til objektiver av bedre kvalitet etter hvert som du utvikler deg som fotograf.

Til gjengjeld er også speilreflekskameraer større og tyngre enn enklere kameratyper fordi de må ha plass til speilmekanismen og søkerprismet.

> Les sammenligningen vår av speilrefleks- og systemkameraer her

Skap fylt med speilreflekskameraer og objektiver til nybegynnere og profesjonelle

Det er lurt å begynne med et rimelig speilløst systemkamera og et settobjektiv og så oppgradere til dyrere utstyr når du blir kjent med kameraet og funksjonene det har. 

© Shutterstock

Hvilket speilløst kamera bør du velge?

De fleste vil ha best mulig forutsetninger for å fotografere, og derfor går mange ut og kjøper det dyreste speilløse systemkameraet og det største objektivet i den tro at dette gir de beste bildene. 

Men ofte er det ikke slik, for de profesjonelle speilløse systemkameraene har så mange innstillinger og funksjoner at det kan være helt uoverkommelig for nybegynnere å sette seg inn i alt. 

Hvis du nylig har begynt å fotografere, anbefaler vi derfor at du starter med et rimelig speilløst kamera og objektivet som følger med. Du kan nemlig fint ta flotte bilder uten å bruke en formue på utstyret ditt.

I tillegg har nybegynnermodellene gode automatiske programmer som kan hjelpe deg mens du blir bedre kjent med kameraet ditt. 

> Se hvordan du kommer langt med settobjektivet.

Hvilket speilløst systemkamera-merke er best?

Det finnes mange produsenter av speilløse systemkameraer, men de dominerende er Canon, Nikon og Sony – og med god grunn. 

Du får mye kamera for pengene fra disse merkene, og utvalget av objektiver og annet tilbehør er stort og lett å få tak i. 

Et godt eksempel på et speilløst systemkamera i nybegynnerklassen som du også kan utvikle deg med, er Nikon Z 50. Det vant testen vår av slike speilløse kameraer. 

Det er behagelig å jobbe med, er utstyrt med sikker autofokusering og er rimelig i innkjøp.

> Les testen vår av rimelige speilløse kameraer her.

Til syvende og sist er imidlertid valg av speilløst systemkamera et spørsmål om smak og en produsent du kanskje har brukt før. 

Er du for eksempel vant til å bruke en Sony-mobil, er det kanskje enklere å lære seg å bruke et speilløst systemkamera fra samme merke. 

Hvilket kameramerke har best speilreflekskameraer?

Det finnes mange forskjellige produsenter av speilreflekskameraer, men de dominerende er speilreflekskameraene fra Canon og Nikon – og med god grunn.

Du får mye kamera for pengene med disse merkene, og utvalget av objektiver og annet tilbehør er stort og lett å få tak i.

Et godt kandidat for et speilreflekskamera i nybegynnerklassen, som du også kan utvikle deg med, er et Nikon D5600.

Det er behagelig å jobbe med, er utstyrt med sikkert autofokus, og kan kjøpes for rundt 6500 kroner uten objektiv.

> Les anmeldelsen vår av kameraet her.

Til syvende og sist er imidlertid hvilket speilreflekskamera du velger, et spørsmål om smak. .

Er du for eksempel vant til å bruke et Pentax- eller Sony-kompaktkamera, vil det kanskje være enklere å lære å bruke et kamera fra disse merkene. 

Nikon Z 50 med settobjektiv er et godt speilløst kamera til nybegynnere

Nikon Z 50 er et godt speilløst systemkamera til nybegynnere, for prisen er overkommelig og samtidig kan du utvikle deg som fotograf med det.  

© Nikon

Kanskje du er interessert i...