Hva er et speilreflekskamera

Hva er et speilreflekskamera, og hvilket bør jeg kjøpe? Det får du svar på i denne artikkelen. 

© Shutterstock

Alt du må vite om speilreflekskameraer

Vil du oppgradere til et speilreflekskamera, eller planlegger du kanskje ditt aller første kamera kjøp? Her får du det viktigste du må vite om digitale speilreflekskameraer. Vi gir deg også rådene våre om hva du bør se etter når du vil kjøpe ditt første speilreflekskamera.

8. januar 2019 av Sarah Marie Winter

Hvis du er interesseret i fotografering, er det stor sannsynlighet for at du har kommet over betegnelsen "digitalt speilreflekskamera" eller den engelske forkortelsen, "DSLR". 

Men hva betyr DSLR? Hvor sitter speilet? Hva er det godt for? Alt dette og mye mer får du svar på i denne artikkelen, hvor du også får tipsene våre om å kjøpe ditt første speilreflekskamera. 

> Vil du bli en bedre fotograf? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og får den nye e-boken vår og blant annet de viktigste fotonyhetene og spennende tips i innboksen din. 

Hva er et speilreflekskamera?

Et speilreflekskamera er utstyrt med et speilsystem og prismer. 

Dette gjør at du ser direkte ut gjennom objektivet på kameraet når du ser i kameraets optiske søker. 

Dette betyr at det bildet du ser i søkeren, er identisk med det endelige bildet du tar. 

Det finnes både analoge og digitale speilreflekskameraer. På et digitalt speilreflekskamera er filmen erstattet av en bildebrikke, og baksiden er utstyrt med en skjerm der du kan endre innstillinger, komponere bildene dine og se bildene du har tatt. 

Forkortelsen DSLR står for "digital single-lens reflex". Reflex henviser til den gjenspeilingen kameraspeilet kaster, som gjør at søkeren viser det faktiske bildet. 

Speilreflekskameraer fås med både APS-C-brikke og fullformatbrikke. 

> Les mer om bildebrikkestørrelser her

Hvordan virker et speilreflekskamera?

Når du trykker på utløserknappen på et speilreflekskamera, går speilet opp, og lukkeren åpner seg. 

Det lyset som kommer inn gjennom objektivet, treffer så bildebrikken, og dermed blir bildet skapt. 

Når bildebrikken er blitt eksponert for lys, går speilet tilbake slik at du igjen kan se motivet gjennom søkeren. 

Har du valgt en lukkertid som er kortere enn ett sekund, går det så fort at du ikke rekker å oppfatte at søkeren blir svart.

> Les også: Få riktig lukkertid med Auto-ISO

Hvorfor velge et speilreflekskamera?

Den største fordelen med speilreflekskameraer er den optiske søkeren. Den gjør at du ser motivet med dine egne øyne når du holder kameraet mot øyet. 

Dette gjør det lettere å finne den riktige eksponeringen – ikke minst i svakt lys, ettersom bildet er rent og flimrer ikke.

En annen vesentlig fordel er fleksibiliteten. Stort sett alle speilreflekskameraer har byttbare objektiver, noe som gjør at du kan utvide brennviddeområdet ditt og oppgradere til objektiver av bedre kvalitet etter hvert som du utvikler deg som fotograf.

Til gjengjeld er også speilreflekskameraer større og tyngre enn enklere kameratyper fordi de må ha plass til speilmekanismen og søkerprismet. 

> Les sammenligningen vår av speilrefleks- og systemkameraer her

Speilreflekskamera nybegynner profesjonell objektiver

Det er lurt å begynne med et billig speilreflekskamera og et settobjektiv og så oppgradere til dyrere utstyr når du er fortrolig med kameraet og funksjonene det har. 

© Shutterstock

Hvilket speilreflekskamera bør du gå for?

De fleste vil ha de beste forutsetningene for å fotografere, og derfor går mange ut og kjøper det dyreste speilreflekskameraet og det største objektivet i troen på at dette gir de beste bildene. 

Men ofte stemmer ikke dette, for de profesjonelle speilreflekskameraene har så mange innstillinger og funksjoner at det kan være totalt uoverkommelig for en nybegynner å sette seg inn i. 

Har du bare nylig begynt å fotografere, anbefaler vi derfor at du begynner med et billig speilreflekskamera og objektivet som følger med det. Du kan nemlig fint ta flotte bilder uten å bruke en formue på utstyret.

Dessuten har nybegynnermodellene gode automatiske programmer som kan hjelpe deg på vei mens du blir kjent med kameraet ditt. 

> Se hvordan du kommer langt med dit settobjektivet ditt.

Hvilket kameramerke har best speilreflekskameraer?

Det finnes mange forskjellige produsenter av speilreflekskameraer, men de dominerende er speilreflekskameraene fra Canon og Nikon – og med god grunn. 

Du får mye kamera for pengene med disse merkene, og utvalget av objektiver og annet tilbehør er stort og lett å få tak i. 

Et godt kandidat for et speilreflekskamera i nybegynnerklassen, som du også kan utvikle deg med, er et Nikon D5600. 

Det er behagelig å jobbe med, er utstyrt med sikkert autofokus, og kan kjøpes for rundt 6500 kroner uten objektiv. 

> Les anmeldelsen vår av kameraet her

Til syvende og sist er imidlertid hvilket speilreflekskamera du velger, et spørsmål om smak. . 

Er du for eksempel vant til å bruke et Pentax- eller Sony-kompaktkamera, vil det kanskje være enklere å lære å bruke et kamera fra disse merkene. 

Nikon D5600 er et godt speilreflekskamera for nybegynneren

Nikon D5600 er et godt speilreflekskamera for nybegynneren, for det har en overkommelig pris og gir samtidig muligheter for at du kan utvikle deg som fotograf.  

© Nikon

Kanskje du er interessert i...