Olympus OM-D E-M10 II

Valg av kameratype kan være vanskelig.

© Olympus

Bør jeg velge systemkamera eller speilreflekskamera?

Hvis du skal ta skikkelig gode bilder, er det ingen vei utenom et godt speilrefleks- eller systemkamera. Begge kameratypene har utbyttbart objektiv og tar bilder av svært høy kvalitet – så hva bør du velge?

14. september 2017 av Poul Siersbæk

Når du skal ta skikkelig gode bilder, er det bort med mobiltelefonen og kompaktkameraet og fram med speilrefleks- eller systemkameraet. 

Noen ganger sitter det nøyaktig de samme bildebrikkene og prosessorene i begge de to sistnevnte. 

Her kan du se noen av de viktigste fordelene med hver kameratype.

Speilreflekskamera

Speilreflekskamera

I et speilreflekskamera blir lyset reflektert opp i søkeren via et prisme.

© Pentax

I speilreflekskameraet blir det lyset som kommer inn gjennom objektivet, speilet opp i et prisme og sendt tilbake til okularet som et søkerbilde. Du ser altså motivet direkte. Når bildet blir tatt, blir speilet vippet opp, og lyset treffer bildebrikken og danner et bilde.

Søkeren: Du ser motivet med dine egne øyne gjennom søkeren, og særlig i svakt lys er dette en stor fordel. Bildet blir rent uten flimring.

Autofokus: Speilrefleks er fortsatt marginalt best på autofokus, men de mest avanserte systemkameraer er nå like gode under de fleste forhold.

Gode nybegynnermodeller: De billigste speilreflekskameraene er best utstyrt. For eksempel har de søker. Det har ikke de minste og billigste systemkameraene. Her er du henvist til skjermen.

Objektiver og tilbehør: Speilreflekskameraene fra Canon og Nikon er fortsatt uovertrufne, men systemkameraene er kommet veldig godt med på objektivsiden.

Systemkamera

Systemkamera

Systemkameraer har ikke speil.

© Sony

I systemkameraet treffer lyset bildebrikken, og herfra går bildedataene videre til den elektroniske søkeren i kameraet. Autofokus fungerer også ved å analysere dataene som treffer bildebrikken.

Søkeren: En elektronisk søker viser lys, farge og kontrast nøyaktig slik det blir på bildet. Du kan også se ansiktsgjenkjenningen.

Hastighet: Mange nye systemkameraer kan ta raskere bildeserier enn de tilsvarende speilreflekskameraene.

Lydløs: Du kan sette en del systemkameraer til elektronisk lukker, og dermed kan de fotografere helt lydløst.

Vekt og størrelse: Kameraene er mindre og lettere, for den elektroniske søkeren er langt mindre enn prismet og speilsystemet.

Finn flere svar i Postkassen

I Postkassen i magasinet Digital FOTO svarer vi på spørsmålene dine om kamera, teknikk og fotografering. 

Spørsmålet om hva disse kameratypene kan kommer fra Postkassen i bladet Digital FOTO 14/2017. 

Her får du også svar på hva bit-verdien betyr for bildet ditt og om du skal velge blender F1.4 eller F2.0. Du kan også få gode råd om hvordan du tar flotte bilder hjemmet ditt.

Tegn et abonnement og les hele bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...