Sony a7III. Mirrorless systemkamera eller spejlreflekskamera? Læs vores guide her.

Valg av kameratype kan være vanskelig – systemkameraene blir bedre og bedre, mens speilreflekskameraer tradisjonelt har vært valget for profesjonelle fotografer. Vi hjelper deg med å velge. 

© Olympus

Bør jeg velge systemkamera eller speilreflekskamera?

Hvis du skal gjøre alvor av fotograferingen din, er det ingen vei utenom et godt speilrefleks- eller systemkamera. Begge kameratypene har utbyttbart objektiv og tar bilder av svært høy kvalitet – så hva bør du velge?

14. september 2017 av Poul Siersbæk

Systemkameraerne – eller de speilløse kameraene – utvikler seg i en rasende fart.

De siste årene har Sony sendt ut den ene toppmodellen etter den andre i Sony Alpha-serien til butikkene, men nå har også Canon og Nikon meldt seg på med nye systemkameraer av høy kvalitet og med mange avanserte funksjoner.

Utviklingen gjør at valget mellom de tradisjonelle speilreflekskameraene og de nye systemkameraene nå kommer mer an på smak enn på kvalitet.

I noen tilfeller sitter det faktisk de nøyaktig samme bildebrikkene og prosessorene i de to kameratypene.

Likevel er det noen forskjeller, og under kan du se noen av de viktigste fordelene med hver kameratype.

> Les også om de nye systemkameraene Canon EOS R og Nikon Z.

Hva er et speilreflekskamera?

Pentax speilreflekskamera

I et speilreflekskamera blir lyset reflektert opp i søkeren via et prisme.

© Pentax

I speilreflekskameraet blir det lyset som kommer inn gjennom objektivet, speilet opp i et prisme og sendt tilbake til okularet som et søkerbilde. Du ser altså motivet direkte. Når bildet blir tatt, blir speilet vippet opp, og lyset treffer bildebrikken og skaper et bilde.

Søkeren: Når du holder opp et speilreflekskamera mot øyet, ser du motivet med egne øyne gjennom søkeren, og særlig i svakt lys er dette en stor fordel. Bildet blir rent og uten flimring.

Autofokus: Speilreflekskameraene er fortsatt marginalt best på autofokus, men de mest avanserte systemkameraene er nå like gode under de fleste forhold.

Gode nybegynnermodeller: De billigste speilreflekskameraene er bedre utstyrt enn tilsvarende systemkameraer. For eksempel har de søker. Det har ikke de minste og billigste systemkameraene. Her er du henvist til skjermen.

Objektiver og tilbehør: Speilreflekssystemene fra Canon og Nikon er fortsatt uovertrufne, men systemkameraene er kommet veldig godt med på objektivfronten.

> I det eksklusive abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen, finner du blant annet Fotoskolen med over 30 videoer som viser deg hvordan du får full kontroll over kameraet ditt. Se videoene her (bare for abonnenter) 

Hva er et systemkamera?

Sony systemkamera mirrorless

Systemkameraer har ikke et speil. Derfor omtales de ofte som speilløse kameraer.

© Sony

I systemkameraet treffer lyset bildebrikken, og herfra går bildedataene videre til den elektroniske søkeren i kameraet. Autofokus fungerer også ved å analysere dataene som treffer bildebrikken.

Søkeren: Den elektronisk søkeren i systemkameraet viser lys, farge og kontrast nøyaktig slik det blir på bildet. Du kan også se ansiktsgjenkjenningen.

Hastighet: Mange nye systemkameraer kan ta raskere bildeserier enn de tilsvarende speilreflekskameraene. – for eksempel kan Sonys a9-modell ta opptil 20 bilder i sekundet. 

Lydløs: Du kan sette en del systemkameraer til elektronisk lukker, og dermed kan de fotografere helt lydløst. Det er en fordel hvis man for eksempel skal ta gate- eller reportasjebilder. 

Vekt og størrelse: Kameraene er mindre og lettere enn speilreflekskameraene, for den elektroniske søkeren er langt mindre enn prismet og speilsystemet.

Speilreflekskamera eller systemkamera - hva skal jeg velge?

Det er fordeler og ulemper med begge kameratypene. og ofte vil det være et personlig valg, om du liker den ene eller andre kameratypen.

Begge typene har raskt autofokus, kan ta mange bilder i sekundet og kan gå høyt opp i ISO-verdi med gode resultater.

Systemkameraenes popularitet kommer spesielt av det kompakte designet og den lave vekten, hvor speilreflekskameraene og særlig objektivene tar mer plass og veier mer.

Omvendt er det mange som foretrekker speilreflekskameraet nettopp fordi det ligger bedre i hånden, på grunn av størrelsen og vekten.

Et systemkamera kan nemlig også virke lite i en stor hånd.

Elektronisk søker eller optisk søker

En annen stor forskjell på speilreflekskamera og systemkamera er søkeren.

I systemkameraet har du en elektronisk søker som viser deg hvordan bildet ditt blir med de innstillingene du har valgt.

Hvis innstillingene dine for blender, ISO-verdi og lukkertid er feil, vil du altså oppdage det når du titter inn i søkeren.

I et speilreflekskamera har du en optisk søker som viser det samme, uansett hvilke innstillinger du har valgt. For mange erfarne fotografer vil ta tid å omstille seg fra den tradisjonelle optiske søkeren til systemkameraets elektroniske "What-you-see-is-what-you-get-søker."

Igjen er det en smakssak om du liker det ene eller andre. Vi kan bare anbefale at du prøver deg fram i butikken og kanskje låner et kamera og tester det. 

Mirrorless spejlløst systemkamera

Den elektroniske søkeren i de speilløse kameraene gjør det mulig å se bildet ditt på skjermen eller gjennom søkeren, akkurat slik det vil se ut når du trykker på utløserknappen. Du vil altså umiddelbart kunne se om bildet ditt for eksempel blir undereksponert, for da vil bildet i søkeren være for mørkt. 

Speilreflekskamera vinner på batterilevetid

Et område hvor speilreflekskameraet fortsatt vinner over systemkameraet, er batterilevetiden.

Siden systemkameraet bruker en del strøm på å holde den elektroniske søkeren gående, kan du ta færre bilder pr. opplading med et systemkamera.

Speilreflekskameraene - i hvert fall de store modellene - har også bedre forsegling. Altså er de bedre beskyttet mot vær og vind.

Begge deler er verdt å tenke på hvis du skal ha med kameraet ditt på en lengre tur i naturen.

Du kan også fortsatt få flere objektiver til et speilreflekskamera enn du kan til et systemkamera - særlig hvis du velger et speilreflekskamera fra Nikon eller Canon. Imidlertid kan du også bruke disse objektivene på det speilløse kameraet ditt med en adapter.

Prisen på systemkamera og speilreflekskamera

Uanset om du velger system- eller speilreflekskamera, kan du komme i gang for rundt 6000 kroner.

Speilreflekskameraer som Canon 1300 D eller Nikon D3500 kan du få med et settobjektiv for henholdvis 3600 og 6200 kroner. Det samme gjelder systemkameraer som Canon EOS M100, Sony Alpha 6000, Panasonic Lumix DC-GX800 og Fujifilm X-A10.

> I denne artikkelen får du forslag til tre systemkameraer til under 5500 kroner.

Vil du opp i mer profesjonelle modeller, er speilreflekskameraene litt dyrere enn systemkameraene.

De nye systemkameraene Canons EOS R og Nikon Z 6 samt Sony Alpha A7III koster snaue 25 000 kroner for bare huset.

Tilsvarende speilreflekskameraer, for eksempel Canon 5D IV og Nikon D850 koster for øyeblikket henholdsvis 27 000 kroner og 35 000 kroner for huset.

Naturlig nok kommer objektivene i tillegg, og her har du fortsatt bedre muligheter for billigere alternativer (for eksempel Tamron, Sigma og Samyang) enn produsentenes egne, hvis du velger et speilreflekskamera.

Les også: Spar penger med uoriginale objektiver

Les tester og anmeldelser i Digital FOTO

Vi er alltid blant de første som får de nye system- og speilreflekskameraene i hendene, og i magasinet Digital FOTO kan du lese grundige anmeldelser og tester av de forskjellige modellene.

Du kan alltid lese tester og anmeldelser og sammenligne produkter i Utstyrsguiden.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs for bildebehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal lære deg det. Digital FOTO har nettopp gitt ut et en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. 

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. 

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...