Speilløst systemkamera og speilrefleks.
Speilløst systemkamera – speilreflekskamera

Det å velge kameratype kan være vanskelig. Speilløse systemkameraer blir stadig bedre, mens speilreflekskameraer tradisjonelt har vært de proffe fotografenes valg. Vi hjelper deg med å ta valget ditt. 

© Shutterstock

Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilrefleks?

Hvis du vil fotografere for alvor, er det ingen vei utenom et godt speilreflekskamera eller speilløse systemkamera. Begge kameratypene har utbyttbare objektiver og tar bilder av svært høy kvalitet – så hva bør du da velge?

I mange år var et speilreflekskamera det eneste seriøse alternativet innen proff-kameraer som kunne levere knivskarpe bilder.

Den tiden er forbi etter at de speilløse systemkameraene kom. De har etter hvert fått speilreflekskameraene til å virke både gammeldagse og kjedelige.

Utviklingen for speilløse systemkameraer gjør at valget mellom de tradisjonelle speilreflekskameraene og de nye speilløse er blitt mye enklere.

Det produseres nesten ingen nye speilreflekskameraer

Det produseres stort sett ingen nye speilreflekser – og dette gjelder omtrent alle kameramerker.

Pentax gir seg imidlertid ikke og har ennå ikke gått over til speilløse systemkameraer.

Ettersom det heller ikke produseres særlig mange nye objektiver til speilrefleks, inkludert uoriginale objektiver, tømmes markedet for eksisterende varer og det etterfylles ikke.

I den sammenheng vil vi alltid råde deg til å velge et speilløst systemkamera, for denne typen er rett og slett fremtiden – og egentlig har det vært det en god stund allerede.

Det betyr likevel ikke at du ikke kan ta like gode bilder med speilrefleks som med et speilløst systemkamera.

Speilreflekskameraet Nikon D850 har samme bildebrikke som det speilløse Nikon Z 7II.

Det er bare flere fordeler med speilløse systemkameraer – nedenfor kan du lese om disse.

> Les også om de nye speilløse systemkameraene Canon EOS R og Nikon Z.

Pentax speilreflekskamera

I et speilreflekskamera blir lyset reflektert opp i søkeren via et prisme.

© Pentax

Fordelene med et speilløst systemkamera

I et speilløst systemkamera treffer lyset bildebrikken og derfra går bildedata videre til kameraets elektroniske søker, som egentlig er en liten skjerm. 

I et speilreflekskamera ser du bildet gjennom objektivet, men altså elektronisk i speilløse systemkameraer.

Opptakshastighet: Mange nye speilløse systemkameraer kan ta raskere bildeserier enn tilsvarende speilreflekskameraer. Sonys A1-modell tar opptil 30 bilder i sekundet.

Lydløs: Noen speilløse systemkameraer kan settes til elektronisk lukker slik at de kan ta opp helt lydløst. Det er nyttig hvis du for eksempel skal ta gate- eller reportasjebilder.

Vekt og størrelse: Kameraene er mindre og lettere enn speilreflekskameraene, for den elektroniske søkeren er mye mindre enn prismet og speilsystemet.

Autofokus: De siste årene har de speilløse kameraene fått utrolig autofokus. Kameraene gjenkjenner ansikter, øyne, biler og dyr. 

I tillegg følger autofokus i de nyeste modellene lett et bevegelig motiv med skyhøy presisjon. 

Sony speilløst systemkamera mirrorless
Sony-kamera

De speilløse systemkameraene har naturlig nok ikke speil. Det er derfor også her de har navnet sitt fra.

© Sony

I de speilløse systemkameraene treffer lyset bildebrikken, og herfra går bildedataene videre til den elektroniske søkeren i kameraet, som egentlig er en liten skjerm. Der du i et speilreflekskamera ser bildet gjennom objektivet, ser du det altså elektronisk i systemkameraet.

Søkeren: Den elektroniske søkeren i speilløse systemkameraer viser lys, farge og kontrast nøyaktig slik det blir på bildet. Du kan også se ansiktsgjenkjenningen.

Hastighet: Mange nye speilløse systemkameraer kan ta raskere bildeserier enn de tilsvarende speilreflekskameraene. – for eksempel kan Sonys a9-modell ta opptil 20 bilder i sekundet. 

Lydløs: Du kan sette en del speilløse systemkameraer til elektronisk lukker, og dermed kan de fotografere helt lydløst. Det er en fordel hvis man for eksempel skal ta gate- eller reportasjebilder. 

Vekt og størrelse: Kameraene er mindre og lettere enn speilreflekskameraene, for den elektroniske søkeren er langt mindre enn prismet og speilsystemet.

Autofokus: Speilløse systemkameraer har de siste årene fått utrolig autofokus. Kameraene kan ofte kjenne igjen ansikter og øyne. I tillegg følger autofokus et bevegelig motiv med knivskarp presisjon. 

Speilreflekskamera eller Speilløst systemkamera - hva skal jeg velge?

Det er fordeler og ulemper med begge kameratypene. og ofte vil det være et personlig valg, om du liker den ene eller andre kameratypen. I dag tipper imidlertid den generelle tendensen mot at du som minimum bør vurdere å velge et systemkamera.

Begge typene har rask autofokus, kan ta mange bilder i sekundet og kan gå høyt opp i ISO-verdi med gode resultater. De speilløse systemkameraene leder imidlertid an når det kommer til autofokus.

De speilløse systemkameraene har kompakt design og en lav vekt der speilreflekskameraene, og særlig objektivene, tar mer plass og veier mer.

Elektronisk søker eller optisk søker

En annen stor forskjell på speilreflekskamera og speilløst systemkamera er søkeren.

I det speilløse systemkameraet har du en elektronisk søker som viser deg hvordan bildet ditt blir med de innstillingene du har valgt.

Hvis innstillingene dine for blender, ISO-verdi og lukkertid er feil, vil du altså oppdage det når du titter inn i søkeren.

I et speilreflekskamera har du en optisk søker som viser det samme, uansett hvilke innstillinger du har valgt. For mange erfarne fotografer vil ta tid å omstille seg fra den tradisjonelle optiske søkeren til det speilløse systemkameraets elektroniske "What-you-see-is-what-you-get-søker."

Igjen er det en smakssak om du liker det ene eller andre. Vi kan bare anbefale at du prøver deg fram i butikken og kanskje låner et kamera og tester det. 

Mirrorless speilløst systemkamera

Den elektroniske søkeren i de speilløse kameraene gjør det mulig å se bildet ditt på skjermen eller gjennom søkeren, akkurat slik det vil se ut når du trykker på utløserknappen. Du vil altså umiddelbart kunne se om bildet ditt for eksempel blir undereksponert, for da vil bildet i søkeren være for mørkt. 

Prisen for speilløst systemkamera og speilreflekskamera

Uansett om du velger speilløst eller speilrefleks, kan du komme i gang for drøyt 6000 kroner.

Skal du opp på mer profesjonelle modeller, er de speilløse ofte litt dyrere enn speilreflekskameraene. 

De nyere speilløse kameraene, f.eks. Canons EOS R5 og Nikon Z 7 II samt Sony A7 IV, koster rundt 35 000–50 000 kroner bare for huset. 

Tilsvarende speilreflekskameraer som f.eks. Canon 5D IV og Nikon D850 koster nå ca. 30 000 kroner for kun huset.

Og så har vi så klart objektivene. Her kan du spare penger ved å velge et speilreflekskamera – men til gjengjeld fases produksjonen sakte ut hvis den ikke allerede har stoppet for kameramerket du bruker.

Les også: Spar penger med uoriginale objektiver

Les tester og anmeldelser i Digital FOTO

Vi er alltid blant de første som får de nye speilløse systemkameraene og speilreflekskameraene i hendene, og i magasinet Digital FOTO kan du lese grundige anmeldelser og tester av de forskjellige modellene.

Du kan alltid lese tester og anmeldelser og sammenligne produkter i Utstyrsguiden.

Kanskje du er interessert i...