Sony a7III. Mirrorless systemkamera eller speilreflekskamera? Les guiden vår her.

Valg av kameratype kan være vanskelig – systemkameraene blir bedre og bedre, mens speilreflekskameraer tradisjonelt har vært valget for profesjonelle fotografer. Vi hjelper deg med å velge. 

© Shutterstock

Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

Hvis du skal gjøre alvor av fotograferingen din, er det ingen vei utenom et godt speilrefleks- eller speilløst systemkamera. Begge kameratypene har byttbart objektiv og tar bilder av svært høy kvalitet – så hva bør du velge?

I mange år var et speilreflekskamera det eneste reelle alternativet når man skulle ha et profesjonelt kamera som kunne levere skarpe bilder.

Den tiden er imidlertid forbi etter at de speilløse systemkameraene kom på banen. De har etterhvert fått speilreflekskameraene til å virke gammeldagse og kjedelige.

Sony har sendt ut den ene toppmodellen i Sony Alpha-serien etter den andre ut på markedet. Nå har også Canon og Nikon med i feltet med de nye speilløse systemkameraene i høy kvalitet og med mange avanserte funksjoner.

Utviklingen i de speilløse systemkameraene betyr at valget mellom tradisjonelt speilrefleks og de nye systemkameraene har blitt lettere. De speilløse ystemkameraene leder nemlig konkurransen for øyeblikket, og det ser ut til at det kommer til å fortsette slik. 

Likevel er det fremdeles noen forskjeller ved begge systemer, og under kan du se noen av de viktigste ved hver kameratype.

> Les også om de nye systemkameraene Canon EOS R og Nikon Z.

Hva er et speilreflekskamera?

Pentax speilreflekskamera

I et speilreflekskamera blir lyset reflektert opp i søkeren via et prisme.

© Pentax

I speilreflekskameraet blir det lyset som kommer inn gjennom objektivet, speilet opp i et prisme og sendt tilbake til okularet som et søkerbilde. Du ser altså motivet direkte gjennom objektivet. 

Når bildet blir tatt, blir speilet vippet opp, og lyset treffer bildebrikken og skaper et bilde.

Søkeren: Når du holder opp et speilreflekskamera mot øyet, ser du motivet med egne øyne gjennom søkeren, og særlig i svakt lys er dette en stor fordel. Bildet blir rent og uten flimring.

Autofokus: Speilreflekskameraene er ikke helt på nivå med de nyeste systemkameraene når det kommer til autofokus.

Gode nybegynnermodeller: De billigste speilreflekskameraene er bedre utstyrt enn tilsvarende systemkameraer. For eksempel har de søker. Det har ikke de minste og billigste systemkameraene. Her er du henvist til skjermen.

Objektiver og tilbehør: Speilreflekssystemene fra Canon og Nikon er fortsatt uovertrufne, men systemkameraene er kommet veldig godt med på objektivfronten.

Hva er et systemkamera?

Sony systemkamera mirrorless

De speilløse systemkameraene har naturlig nok ikke et speil.

© Sony

I de speilløse systemkameraene treffer lyset bildebrikken, og herfra går bildedataene videre til den elektroniske søkeren i kameraet, som egentlig er en liten skjerm. Der du i et speilreflekskamera ser bildet gjennom objektivet, ser du det altså elektronisk i systemkameraet.

Søkeren: Den elektroniske søkeren i speilløse systemkameraer viser lys, farge og kontrast nøyaktig slik det blir på bildet. Du kan også se ansiktsgjenkjenningen.

Hastighet: Mange nye speilløse systemkameraer kan ta raskere bildeserier enn de tilsvarende speilreflekskameraene. – for eksempel kan Sonys a9-modell ta opptil 20 bilder i sekundet. 

Lydløs: Du kan sette en del speilløse systemkameraer til elektronisk lukker, og dermed kan de fotografere helt lydløst. Det er en fordel hvis man for eksempel skal ta gate- eller reportasjebilder. 

Vekt og størrelse: Kameraene er mindre og lettere enn speilreflekskameraene, for den elektroniske søkeren er langt mindre enn prismet og speilsystemet.

Autofokus: Speilløse systemkameraer har de siste årene fått utrolig autofokus. Kameraene kan ofte kjenne igjen ansikter og øyne. I tillegg følger autofokus et bevegelig motiv med knivskarp presisjon. 

Speilreflekskamera eller Speilløst systemkamera - hva skal jeg velge?

Det er fordeler og ulemper med begge kameratypene. og ofte vil det være et personlig valg, om du liker den ene eller andre kameratypen. I dag tipper imidlertid den generelle tendensen mot at du som minimum bør vurdere å velge et systemkamera.

Begge typene har rask autofokus, kan ta mange bilder i sekundet og kan gå høyt opp i ISO-verdi med gode resultater. De speilløse systemkameraene leder imidlertid an når det kommer til autofokus.

De speilløse systemkameraene har kompakt design og en lav vekt der speilreflekskameraene, og særlig objektivene, tar mer plass og veier mer.

Omvendt er det mange som foretrekker speilreflekskameraet nettopp fordi det ligger bedre i hånden, på grunn av størrelsen og vekten.

Et speilløst systemkamera kan nemlig også virke lite i en stor hånd.

> I vårt eksklusive abonnementsunivers Fordelssonen finner du blant annet Fotoskolen med over 30 videoer som viser hvordan du får full kontroll over kameraet ditt. Se videoene her (kun for abonnenter)

Elektronisk søker eller optisk søker

En annen stor forskjell på speilreflekskamera og speilløst systemkamera er søkeren.

I det speilløse systemkameraet har du en elektronisk søker som viser deg hvordan bildet ditt blir med de innstillingene du har valgt.

Hvis innstillingene dine for blender, ISO-verdi og lukkertid er feil, vil du altså oppdage det når du titter inn i søkeren.

I et speilreflekskamera har du en optisk søker som viser det samme, uansett hvilke innstillinger du har valgt. For mange erfarne fotografer vil ta tid å omstille seg fra den tradisjonelle optiske søkeren til det speilløse systemkameraets elektroniske "What-you-see-is-what-you-get-søker."

Igjen er det en smakssak om du liker det ene eller andre. Vi kan bare anbefale at du prøver deg fram i butikken og kanskje låner et kamera og tester det. 

Mirrorless speilløst systemkamera

Den elektroniske søkeren i de speilløse kameraene gjør det mulig å se bildet ditt på skjermen eller gjennom søkeren, akkurat slik det vil se ut når du trykker på utløserknappen. Du vil altså umiddelbart kunne se om bildet ditt for eksempel blir undereksponert, for da vil bildet i søkeren være for mørkt. 

Speilreflekskamera vinner på batterilevetid

Et område hvor speilreflekskameraet fortsatt vinner over det speilløse systemkameraet, er batterilevetiden.

Siden det speilløse systemkameraet bruker en del strøm på å holde den elektroniske søkeren gående, kan du ta færre bilder pr. opplading med et systemkamera.

Forskjellen er imidlertid ikke så stor at du vil føle at du går glipp av mange situasjoner på grunn av kort batterilevetid.

Prisen på speilløst systemkamera og speilreflekskamera

Uansett om du velger speilløst systemkamera eller speilreflekskamera, kan du komme i gang for rundt 6000 kroner.

Speilreflekskameraer som Canon 1300 D eller Nikon D3500 kan du få med et settobjektiv for rundt 5000 kroner. 

Det samme gjelder systemkameraer som Canon EOS 100M, Sony Alpha 6000, Panasonic Lumix DC-GX880K og Fujifilm X-A5.

> I denne artikkelen finner du tre speilløse systemkameraer til under 5500 kroner.

Vil du opp i mer profesjonelle modeller, er de speilløse systemkameraene litt dyrere enn speilreflekskameraene. Generelt er det imidlertid ikke så stor forskjell på prisene.

De nye speilløse systemkameraene Canons EOS R og Nikon Z 7 samt Sony A7R IV koster mellom 20 000 og 40 000 kroner for huset alene.

Tilsvarende speilreflekskameraer som f.eks. Canon 5D IV og Nikon D850 koster nå henholdsvis 25 000 kroner og 29 000 kroner for huset alene.

Ogi tillegg kommer naturligvis objektivene. Her kan du spare penger ved å velge et speilreflekskamera.

Du kan få flere objektiver til et speilreflekskamera enn du kan til et speilløst systemkamera - specielt hvis du velger et speilreflekskamera fra Nikon eller Canon. Imidlertid kan du også bruke disse objektivene på det speilløse kameraet med en adapter.

Les også: Spar penger med uoriginale objektiver

Les tester og anmeldelser i Digital FOTO

Vi er alltid blant de første som får de nye speilløse systemkameraene og speilreflekskameraene i hendene, og i magasinet Digital FOTO kan du lese grundige anmeldelser og tester av de forskjellige modellene.

Du kan alltid lese tester og anmeldelser og sammenligne produkter i Utstyrsguiden.

Kanskje du er interessert i...