Svært mange speilrefleks- og systemkameraer blir solgt i et sett med et lite zoomobjektiv som både gir deg litt vidvinkel og en smule tele.
Disse objektivene, som populært blir kalt kitobjektiver, har typisk et brennviddeområde på 18-55 mm, som omregnet til fullformat tilsvarer cirka 24-83 mm.
I de aller fleste situasjoner dekker det det du trenger oftest. I tillegg er kitobjektiver herlig lette og kompakte.
Slik kommer du langt med kit-objektivet
Den optiske kvaliteten er selvfølgelig ikke på høyde med langt dyrere objektiver, og faktorer som lav lysstyrke og tregere autofokus kan være begrensende.
Likevel kan du komme veldig langt med et billig objektiv hvis du bare bruker det på best mulig måte.
Her får du fem tips til hvordan du får mest ut av det billige objektivet.

Med et lite kitobjektiv får du lav vekt og et brennviddeområde som dekker de vanligste behovene.
© NikonTips 1: Velg den korteste brennvidden for landskap
Selv om dedikerte vidvinkelobjektiver er best når det gjelder landskap, arkitektur og interiør, kan du komme langt med kitobjektivet.
Velger du den korteste brennvidden, som på et APS-C-kamera for eksempel heter 18 mm, vil dette tilsvare 24 mm på fullformat – altså en moderat vidvinkel.
Den beste skarpheten vil typisk ligge rundt blender F8.0. Krever det en lang lukkertid, så bruk stativ.
Les også: Få bedre bilder med 3-i-1 objektivsett til mobiltelefonen din
Tips 2: Bruk største blenderåpning til portretter
Når du tar portrettbilder, er det viktig at få personen til å tre tydelig fram mot en uskarp bakgrunn.
Til det formålet trenger du en stor blenderåpning som gir en lav dybdeskarphet.
Et profesjonelt portrettobjektiv kan ha en maksimal blenderåpning på F1.4. Velger du kitobjektivets teleinnstilling, kan du kanskje bare tvinge fram blender F5.6.
Her er det viktig at du sørger for ekstra stor avstand mellom motivet og bakgrunnen for å få god uskarphet.
Kombinasjonen av stor brennvidde (55 mm), stor blenderåpning (F5.6), fokus tett på motivet samt god avstand til bakgrunnen gir deg en liten dybdeskarphet og dermed en uskarp bakgrunn.

Dette bildet er tatt på blender F6.3 og brennvidde på 50 mm. Ved å ha motivet tett på kameraet og god avstand til bakgrunnen kan du godt få uskarp bakgrunn og liten dybdeskarphet med kitobjektivet.
© Felipe Correia // UnsplashTips 3: Bruk objektivkorrigering i kameraet
Siden kitobjektiver generelt er produsert med billigere materialer enn dyrere objektiver, er den optiske kvaliteten selvfølgelig heller ikke på samme nivå. Derfor vil du typisk se fenomener som vignettering og kromatisk aberrasjon i varierende grad.
For å motvirke dette kan du med fordel aktivere objektivkorrigering i kameramenyen, slik at du unngår mørke bildehjørner.
Du kan også korrigere objektivfeil i Lightroom. Se videoguiden vår i Fordelssonen her (kun for abonnenter.)
> Få tre objektiver til mobilen til en helt spesielt lav pris med Digital FOTO. - Se dem her
Tips 4: Få skarpe bilder med bildestabilisering
Svært mange kitobjektiver har nå intern bildestabilisering som kan sikre deg skarpe, håndholdte bilder ved lukkertider på for eksempel 1/15 sekund eller mer. Det er perfekt for kvelds- og nattfotografering.
Derfor må du huske å slå på bildestabiliseringen på objektivet eller i kameramenyen. Skal du ha kameraet på stativ, slår du av bildestabiliseringen.
Les også: Bytt ut kitobjektivet og få bilder i særklasse
Tips 5: Fotografer gjerne i råformat
Jpeg-filer fra kameraet blir langt på vei gode nok, men velger du å fotografere i råformat, kan du få ut langt mer informasjon fra bildefilene i bildebehandlingen.
I raw-konverteren kan du justere objektivfeil og gjøre eksponeringen perfekt. Det samme gjleder skarpheten, som med en kit-objektiv ofte trenger litt justering.
Les også: Unngå fortegning i bildene