Fortegning er en vanlig type objektivfeil. Den viser seg ved at rette linjer parallelt med bildekanten ser buede ut.
Linjene kan både bøye seg utover i midten, da heter det tønnefortegning, og de kan bue innover, da heter det putefortegning.
Det finnes bare disse to typene fortegning. Det er vanlig at et zoomobjektiv har tønnefortegning på de korteste brennviddene og putefortegning på de lengste.
Fortegning er tydeligst på zoomobjektiver
I praksis er det sjelden noe man legger merke til, men særlig zoomobjektiver med vidvinkel kan ha tydelig fortegning.
Mange kameraer fikser det selv når bildet blir skapt, og ellers kan du fjerne det i bildebehandlingen.

Tønnefortegning ses ved at rette linjer langs kanten buler ut på midten som på en gammeldags tønne. Derav navnet.
© Shutterstock/StudioPhotoDFlorez
Putefortegning buer i motsatt retning. Du kan sjekke fortegningen på dine egne objektiver ved å avfotografere et bilde på veggen.
© Shutterstock/StudioPhotoDFlorezSlik unngår du fortegning:
- Bruk makroobjektiver, for de er korrigert for fortegning, så her får du bare problemet i svært liten eller ingen grad.
- Flere kameraer kan fikse fortegning i menyen, under f.eks. Auto. fortegningskontroll eller Avvikskorr. for objektiv.
- Lightroom kan fikse objektivfeil automatisk under Develop i panelet Lens Corrections. Her velger du Enable Profile Corrections. Vi finner en tilsvarende funksjon i raw-konverteren i Photoshop CC.
Spørsmålet om fortegning kommer fra Postkassen i bladet Digital FOTO 11/2017, hvor du blant annet også kan få kontroll over lysmåleren, eksponeringstrinn, mellomformat og tips for å ta bedre landskapsbilder.
Tegn et abonnement på Digital FOTO, og les bladet umiddelbart på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.