Fast brennvidde eller zoom – hva bør du velge?

Generelt kan du dele objektiver inn i to typer – de med fast brennvidde og de med zoom. Men hvilke er best? Det får du svaret på nedenfor.

25. mai 2021 av Sarah Marie Winter

Det finnes veldig mange forskjellige objektiver på markedet, men hovedsakelig kan du dele dem inn i to kategorier – de med fast brennvidde, som på engelsk kalles primes, og de som kan zoome. 

Det kan være vanskelig å vurdere hva du bør velge som fotograf, for umiddelbart høres det jo mye bedre ut med bare ett zoomobjektiv som dekker et stort brennviddeområde, fremfor flere objektiver med én brennvidde. 

Nedenfor kan du finne ut mer om hvilken objektivtype som er riktig for deg. Først må vi imidlertid få avklart hva som er forskjellen på de to objektivtypene.

Kvinne fotograferer en annen kvinne i byen

Et objektiv med fast brennvidde er vanligvis billigere, lettere og skarpere enn et zoomobjektiv. 

© Shutterstock

Hva er et objektiv med fast brennvidde?

Et objektiv med fast brennvidde har, som betegnelsen antyder, én brennvidde og ett perspektiv, og kan altså ikke zoome.

Disse objektivene fås med mange forskjellige brennvidder og lysstyrker, for eksempel Canon EF 14 mm f/2.8L II USM, Nikon AF-S 50 mm F1.8 G eller Sigma AF 500 mm f/4 DG OS HSM.

Hva er et zoomobjektiv?

Derimot har et zoomobjektiv en variabel brennvidde som du kan forandre ved å vri på zoomringen. Det har to spesifikasjoner som angir de to ytterkantene av brennviddeområdet, f.eks. 24–70 mm eller 100–400 mm.

Billigere objektiver vil ofte ha variabel lysstyrke, for eksempel F3.5–F5.6. Dette betyr at F3.5 er maksimal lysstyrke for den korteste brennvidden, mens F5.6 er maksimal lysstyrke for den lengste brennvidden.

Dyrere, profesjonelle objektiver vil ofte ha en lysstyrke som gjelder hele brennviddeområdet, f.eks. et Sigma AF 70–200 mm F2.8 DG OS HSM.

> Les også: Stor guide til objektiver

Mann fotograferer ville dyr i marken

Et zoomobjektiv dekker flere behov samtidig, så du kan kanskje slippe å ha med deg en stor veske til utstyret. 

© Shutterstock

Fordeler med fast brennvidde

Pris

En av de viktigste fordelene er at mange nyere objektiver med fast brennvidde er betydelig billigere. Du kan få et Canon 24 mm F2.8 til 2000 kroner, mens et Canon 24–70 mm F2.8 vil koste deg 19 500 kroner. 

Selv om du kjøper fire objektiver på for eksempel 24 mm, 35 mm, 50 mm og 85 mm og har hele brennviddeområdet dekket, vil det fortsatt være billigere enn det tilsvarende zoomobjektivet.

Størrelse

En annen fordel med objektiver med fast brennvidde er at de i de aller fleste tilfeller er vesentlig mindre og lettere. For eksempel er et 70–200 mm F2.8 med bildestabilisator et lynraskt og skarpt objektiv, men det veier altså også halvannen kilo. 

Du har kanskje ikke noe imot å drasse rundt på et tungt objektiv, men på lengre sikt vil den ekstra vekten slite på skuldrene og ryggen. 

Kvalitet

De fleste profesjonelle zoomobjektiver har en maksimal lysstyrke på F2.0–F2.8, mens du kan få objektiver med fast brennvidde som går helt ned til F0.95. Det gir deg selvfølgelig mykere bakgrunnsuskarphet, noe som er viktig i for eksempel portretter. 

Og selv om produsentene hele tiden blir flinkere og zoomobjektivene kan levere stadig høyere bildekvalitet, gir objektivene med fast brennvidde deg generelt skarpere bilder. 

Eller sagt på en annen måte – vil du ha like høy bildekvalitet fra et zoomobjektiv som det du kan få med et objektiv med fast brennvidde, må du også være villig til å betale for det.

> Les også: Derfor må du kjenne til disse fem brennviddene

Mann står med kamera og tenker seg om

Valget av objektiv kommer an på hva du vil ta bilde av og hva du vektlegger mest – pris, vekt, kvalitet eller brukervennlighet. 

© Shutterstock

Fordeler med zoom

Hvis alt hadde talt for objektiver med fast brennvidde, ville ingen brukt zoomobjektiv, men til tross for høyere pris og vekt er de ekstremt populære. Under kan du lese om hvorfor. 

Anvendelighet

Allsidigheten er den største fordelen med zoomobjektivene. Hvis du skal fotografere mange forskjellige situasjoner, er det smart å kunne gå fra vidvinkel til tele ved å vri på en ring. 

Landskaps- og portrettfotografer vil vanligvis ikke ha bruk for denne allsidigheten, men det vil til gjengjeld dyreliv- og sportsfotografer, som ofte er låst til en fast plassering eller område.

Mobilitet

En annen fordel er at bare ett zoomobjektiv kan erstatte to eller tre objektiver med fast brennvidde, og dermed trenger du bare tenke på det ene objektivet som sitter på kameraet.

Det betyr at du kanskje slipper å ha med deg en veske, og du risikerer ikke å få skitt og smuss på bildebrikken fordi du må bytte objektiv i tide og utide. 

... så hva bør du velge?

Når du begynner å fotografere, vil du på et eller annet tidspunkt stå overfor valget mellom å investere i et objektiv med fast brennvidde eller et zoomobjektiv. Og som du kan se her, får du fordeler og ulemper med begge typene.

Derfor må du tenke over hva behovene dine er. Hvis du for eksempel bare skal ta portretter og landskapsbilder, men høy bildekvalitet er svært viktig for deg, vil det beste valget trolig være to objektiver på for eksempel 24 mm og 85 mm.

Hvis du derimot skal bruke kameraet på storbyferier der motivene varierer og du vil slippe å ha med deg en tung oppakning, er nok et zoomobjektiv med lavere lysstyrke og til gjengjeld et stort brennviddeområde et bedre valg.

> Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Kanskje du er interessert i...