Slik fungerer objektivet ditt

Guide: Slik fungerer objektivet ditt

Det finnes et hav av objektiver i forskjellige modeller og fatninger. Få full oversikt over hvordan objektivet er bygget opp og de mange forskjellige forkortelsene.

Objektivet er et teknologisk vidunder av glass, elektronikk og mekanikk.

Når produsentene pensjonerer et objektiv og lanserer en ny modell med de samme spesifikasjonene, er det uten unntak synlig skarpere enn forgjengeren.

Nye glasstyper, forbedret oppbygging, bedre belegg på linsene samt designendringer gjør at objektivene bare blir bedre og bedre. 

Dessverre er det ikke mulig å lese seg til bildekvaliteten ut fra hvordan objektivet er bygget opp eller spesifikasjonene.

Orden på fatningene

Fatningen definerer overgangen fra objektivet til kameraet. Det er her de elektroniske signalene fra objektivet skal sendes videre inn i kameraet og sørge for perfekte eksponeringer. 

Siden både kameraer og objektiver har forskjellig funksjonalitet, er det også forskjell på hvordan de enkelte fatninger ser ut og hvordan de passer sammen.

Canon og Sony har tre typer fatninger – også kalt mounts, mens Nikon, Pentax og Fujifilm har to. Leica har hele fire forskjellige fatninger, mens Olympus, Panasonic og Sigma bare har én type fatning.

Les mer om hva de mange forkortelsene på objektivene betyr, og lær sammenhengen mellom størrelse på bildebrikken og brennvidden, i magasinet Digital FOTO 2/2017, som er ute nå. 

Kanskje du er interessert i...