To versjoner av samme bilde

Lightroom gir deg gode muligheter til å lagre flere versjoner av samme bilde.

© Shutterstock

Lag flere versjoner i Lightroom

Både Lightroom og Lightroom Classic gir deg mulighet til å lagre flere versjoner av bildene du har behandlet. Det krever dessuten bare noen få klikk. Her viser vi hvordan du gjør det.

22. september 2021 av Poul Siersbæk

Hvis du vil lagre et bilde i flere versjoner med forskjellige uttrykk, finnes det gode muligheter for dette i både Lightroom og Lightroom Classic. I begge tilfeller er det veldig smart hvis du for eksempel vil ha et bilde med forskjellige fargeuttrykk eller sort/hvitt-konverteringer. Imidlertid varierer metoden litt for de to programmene.

I Lightroom Classic kan du bruke funksjonen Snapshots, mens du i Lightroom kan gjøre det med funksjonen Versions. I begge tilfeller tar programmet et øyeblikksbilde av bildet ditt med justeringene du har utført. Det blir altså ikke lagret en reell eller virtuell kopi av bildet. Nedenfor går vi gjennom hvordan du lager versjoner i de to programmene.

Snapshots i Lightroom Classic

Du oppretter øyeblikksbilder lynraskt med et klikk på plusstegnet ved Snapshots.

© Digital FOTO

Lag flere versjoner med Snapshots

Hvis du bruker Lightroom Classic på datamaskinen din, kan du bruke en veldig smart funksjon når du har behov for å lage flere versjoner av bildene dine.

Ved å klikke på Snapshots-knappen under bildebehandlingen lagrer programmet et Snapshot med justeringene du har gjort hittil. Disse øyeblikksbildene kan du lynraskt gå tilbake til, og du kan lage akkurat så mange du vil.

Når du har åpnet Lightroom Classic, valgt et bilde i Library og åpnet det i modulen Develop, foretar du justeringene dine. Underveis klikker du bare på plusstegnet ved Snapshots for å opprette et Snapshot med justeringene du har gjort hittil.

Du kan høyreklikke på navnet og velge Rename hvis du vil gi et Snapshot et meningsfullt navn.

>Les også: Dette er forskjellene på Lightroom og Lightroom Classic

Versions i Lightroom

I panelet Versions kan du se miniatyrbilder med de forskjellige versjonene du har opprettet.

© Digital FOTO

Flere utgaver med Versions i Lightroom 

Hvis du bruker Lightroom på for eksempel nettbrettet eller smarttelefonen, må du bruke en helt annen og unik funksjon hvis du vil lage flere utgaver av et bilde. Her finner du nemlig den tilpassede funksjonen Versions til nettopp dette formålet. 

Funksjonen minner om Snapshots, men gir deg den store fordelen at du kan se miniatyrbilder av de ulike versjonene. Du får altså en langt mer visuell presentasjon av de forskjellige utgavene.

Når du har åpnet et bilde i Lightroom og gjort justeringene dine, klikker du på Versions nederst til høyre. I spalten øverst til høyre for bildet klikker du nå på Create Version, og deretter navngir du den. Hver versjon du lager legger seg i spalten, slik at du enkelt kan velge den som passer deg best.

>Last ned vår store bonuspakke med Lightroom-kurs i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...