Adobe Lightroom
© Digital FOTO

Dette er forskjellene på Lightroom og Lightroom Classic

Adobe har to ulike plattformer for bildebehandling. Den ene heter Lightroom, mens den andre heter Lightroom Classic. Her får du full oversikt over disse to, og en forklaring på hvorfor du bør bruke begge.

21. september 2021 av Poul Siersbæk

Helt kort: Lightroom er en enklere, skybasert utgave av Lightroom, mens Lightroom Classic er den mer avanserte versjonen de fleste kjenner til.

Det er imidlertid flere forskjeller på de to versjonene av programmet.

Her gir vi deg en fullstendig oversikt over hva de to versjonene kan, og vi forteller deg også hvorfor du bør bruke begge programmene.

> Last ned en stor bonuspakke til Lightroom her!

Lightroom Classic er for fotonerder og entusiaster

Du bør velge Lightroom Classic hvis du utelukkende behandler bildene dine på en datamaskin og vil lagre dem på lokale enheter. 

Dessuten er det vanskeligere å bruke denne enn den andre Lightroom-versjonen, men til gjengjeld får du alle Lightroom-mulighetene. 

Slik bruker du Classic-versjonen:

1. Moduler: Lightroom Classic er inndelt i en rekke moduler til for eksempel organisering, justering og mye annet. Den har også en hel modul du kan skrive ut fra, noe du ikke får i den andre versjonen.

2. Paneler: På sidene ligger det forskjellige paneler hvor du utfører justeringer, legger til søkeord, organiserer og gjør mye annet. Panelene endrer seg etter hvilken modul du er i.

3. Synkronisering: Vil du synkronisere bilder med Lightroom på mobilen, klikker du på Lr-logoen og logger inn ved Sync with Lightroom mobile. Det tar bare noen sekunder.

Lightroom Classic

Lightroom Classic gir deg flere redigeringsmuligheter enn den versjonen som bare heter Lightroom.

© Adobe

4. Justeringer: I Develop-modulen utfører du stort sett alle bildejusteringer på høyre side. Velger du for eksempel Adjustment Brush, kan du bruke den intelligente funksjonen Range Mask.

5. Tilpasning: Du kan skjule paneler du aldri bruker, ved å høyreklikke på toppen av et panel og velge Activate og Deactivate. Det gir deg bedre oversikt, og du kan alltid få dem frem igjen.

6. Visning: Under bildet kan du velge mellom forskjellige visninger. Du kan for eksempel se en justert utgave ved siden av originalen eller zoome inn i bildet, slik at du alltid har full oversikt.

> Les også: Bildebehandling for nybegynnere på seks enkle steg

Lightroom er for nybegynnere og minimalister

Lightroom har sitt opphav i Classic-versjonen, men denne utgaven har et renere brukergrensesnitt med færre paneler, noe som gjør versjonen mer intuitiv og enklere å bruke. 

Du mister imidlertid flere funksjoner enn hvis du bruker Classic-versjonen. Til gjengjeld kan du bruke denne versjonen på både datamaskin, mobil og nett, og den sikkerhetskopierer fortløpende.

Slik bruker du den enklere Lightroom-versjonen

1. Import: Du importerer bilder til programmet ved å klikke på plusstegnet. Når du har valgt bilder, begynner Lightroom å laste opp bildene til skyen, slik at du kan se dem på for eksempel en smarttelefon. 

2. Oversikt: Bildesamlingen din ligger under My Photos. Her kan du se alle bildene samtidig, eller du kan opprette mapper og album hvor du for eksempel kan samle bilder fra bestemte hendelser.

3. Visning: Nederst kan du velge hvordan bildesamlingen din skal vises. Du kan velge miniatyrbilder, eller du kan angi at det valgte bildet vises i stor utgave, mens de andre ligger som miniatyrer i samlingen.

> Les også: Bli raskere i Lightroom med disse fem snarveiene.

Lightroom på bærbar datamaskin

Den nyere Lightroom-versjonen lagrer kopier i full størrelse i skyen av alle bildene du importerer. 

© Digital FOTO

4. Justering: På høyre side utfører du bildejustering ved å klikke på et av ikonene og for eksempel bruke skyveknapper. I motsetning til i Lightroom Classic kan du kun justere ett bilde om gangen.

5. Forhåndsinnstillinger: Under Presets har du tilgang til en rekke forhåndsinnstillinger og kan utføre flere justeringer med ett klikk. Du har for eksempel flere innstillinger til sort/hvitt.

6. Eksport: Klikk på Share-knappen for å lagre en kopi av de valgte bildene på datamaskinen med justeringene du har gjort på dem. Du kan også legge ut bilder direkte på Facebook.

Bør jeg velge Lightroom eller Lightroom Classic?

Du trenger faktisk begge versjonene. De jobber nemlig veldig bra sammen og supplerer hverandre godt. 

Har du et abonnement på fotopakken på Adobe, får du tilgang til begge programmene. Hvis du installerer Lightroom på kameratelefonen din, vil de to programmene automatisk begynne å synkronisere bilder.

En telefon med Lightroom-appen

Installerer du Lightroom på kameratelefonen og logger deg inn med Adobe-kontoen din, vil telefonen din automatisk synkronisere bildene du tar med telefonen, med de andre versjonene dine av Lightroom på for eksempel datamaskin eller nettbrett. 

© Shutterstock

Få full kontroll på forskjellene på Lightroom og Lightroom Classic en gang for alle

I Digital FOTO 15/2021 får du full oversikt over de to forskjellige versjonene. Vi viser deg nøyaktig hvor versjonene skiller seg fra hverandre, slik at du bedre vet hvilket program du bør gå for hvis du ikke er interessert i begge.

Vi kommer inn på pris, abonnementer og spesielt synkronisering, som er de områdene der programmene er mest forskjellige.

Kanskje du er interessert i...