Adobe Lightroom
© Adobe

Dette er forskjellene på Lightroom og Lightroom Classic

Adobe har to forskjellige plattformer for bildebehandling. Den ene heter Lightroom, mens den andre heter Lightroom Classic. Her får du den store oversikten over de to og en forklaring på hvorfor du bør bruke begge.

17. november 2019 av Poul Siersbæk

Helt kort: Lightroom er en enklere, nettskybasert versjon av Lightroom, mens Lightroom Classic er den mer avanserte versjonen som de fleste kjenner.

Imidlertid er det flere forskjeller på de to versjonene av programmet.

Vi gir deg en komplett oversikt over hva de to versjonene kan, og hvorfor du bør bruke begge programmene – ikke minst også versjonen til kameratelefonen din.

> Se videoserien: Den komplette nybegynnerguiden til Lightroom.

Dette kan du med Lightroom

Lightroom på en iPad

Du kan få Lightroom til nettbrett, smarttelefon og datamaskin.

© Adobe

I Lightroom er brukergrensesnittet enkelt og innbydende, og langt på vei har du de samme justeringsmulighetene som i Lightroom Classic. Imidlertid må du klare deg uten viktige funksjoner som Tone Curves og Split Toning.

Generelt byr Lightroom på litt færre muligheter, spesielt innenfor avansert fargejustering.

Du kan installere Lightroom på både datamaskin, smarttelefon og nettbrett. Har du et abonnement på Adobes Creative Cloud, får du plass i nettskyen så bildene dine automatisk synkroniseres til å bli synlig på alle enhetene dine.

Her er Lightroom smart

For nybegynnere er det enklere å sette seg inn i dette programmet enn Lightroom Classic, for oppsettet er enklere, og det har pedagogiske hjelpefunksjoner.

Lightroom har også et intelligent søkeverktøy der du kan skrive engelske ord som programmet kjenner igjen i bildene dine. Søker du på ”Dog”, vil du få fram alle bildene dine med hunder.

I tillegg er det smart at programmet automatisk laster opp bildene dine til nettskyen, så du får tilgang til dem i både Lightroom og Lightroom Classic på datamaskinen.

> Les også: Bildebehandling for nybegynneren på 6 enkle steg

Her kommer Lightroom til kort

Når du skal importere bildene dine, gir programmet deg færre muligheter for å sortere og kategorisere bildene dine enn i Lightroom Classic.

Lightroom har heller ikke et utskriftsmodul som hjelper deg med å få perfekte utskrifter.

Du har også færre muligheter for eksporteringen, og du kan for eksempel ikke sette et vannmerke på bildene dine.

Du må også klare deg uten funksjoner som å fjerne røde øyne og sette sammen bilder til HDR- eller panoramabilder.

> Les også: Få oversikt over Lightroom.

Dette kan Lightroom Classic

Et bilde av en datamaskin med lightroom classic

Med Lightroom Classic får du de mest avanserte verktøyene for bildebehandling.

© Shutterstock

Lightroom Classic er det originale bildebehandlingsprogrammet og har vært på markedet siden 2007.

I programmet får du mange verktøy for å behandle bildene dine. Du har mulighet til å utføre svært avansert bildebehandling, og du vil sjelden støte på begrensninger.

Lightroom Classic har også mulighet for å hjelpe bildene dine videre. I Lightroom Classic kan du få hjelp til å sette opp fotobøker, bildegallerier på hjemmesider og få hjelp til å få best mulig utskrifter.

Lightroom Classic har også et avansert sorteringssystem der du kan sortere bildene dine etter egne preferanser. Programmet kan også vise og sortere bilder etter GPS-koordinater.

Her er Lightroom Classic smart

Du får de mest avanserte og optimale redigeringsredskapene i Lightroom Classic.

Du har mange muligheter for å sortere bildene etter eget behov.

Lightroom Classic tilbyr ekstraverktøy som for eksempel hjelper deg med utskrifter.

Du har større mulighet for å justere bildeeksporten fra Lightroom Classic og få de perfekte innstillingene.

Lightroom Classic kan automatisk sette sammen HDR-bilder og panoramabilder automatisk.

> Se det store videokurset vårt og lær deg flere avanserte funksjoner i Lightroom Classic her.

Her kommer Lightroom Classic til kort

Programmet har en bratt læringskurve for nybegynnere, fordi det har langt flere paneler og verktøy enn det Lightroom har.

Lightroom Classic er også mer komplisert når du skal sikkerhetskopiere bilder til nettskyen, for eksempel av råformatfiler.

Lightroom Classic har heller ikke et intelligent søkeverktøy for å søke etter noe som er i bildene dine, noe du kan med Lightroom.

> Les også: Bli raskere i Lightroom med disse 5 snarveiene.

Bør jeg velge Lightroom eller Lightroom Classic?

Faktisk skal du bruke begge versjonene. De jobber nemlig veldig godt sammen og supplerer hverandre.

Har du et abonnement på fotografpakken på Adobe, får du tilgang til begge programmene. Installerer du Lightroom på kameratelefonen din, vil de to programmene dine automatisk begynne å synkronisere bilder.

En telefon med Lightroom-appen

Installerer du Lightroom på kameratelefonen og logger deg inn med Adobe-kontoen din, vil telefonen din automatisk synkronisere bildene du tar med telefonen, med de andre versjonene dine av Lightroom på for eksempel datamaskin eller nettbrett. 

© Shutterstock

Slik får du Lightroom til å synkronisere bilder

Har du en kameratelefon, bør du begynne der. Da må du laste ned Lightroom til telefonen din og så logge deg inn med Adobe-kontoen din.

I appen har du mulighet for å behandle bildene dine med de samme verktøyene som du finner Lightroom. I tillegg har du mulighet for å ta bilder med kameradelen av programmet. Du setter lett opp at disse bildene skal bli synkronisert med de andre Lightroom-versjonene dine.

Klikk på den lille skyen øverst i programmet og sett det til å laste opp bildene dine til nettskyen.

Du vil automatisk finne disse bildene på Lightroom på datamaskinen din. Du kan også finne dem i Lightroom Classic.

I Lightroom Classic klikker du på navnet ditt i øverste venstre hjørne av programmet. Her må du skru på Sync With Lightroom.

> Les også: De beste gratisprogrammene for bildebehandling

en meny fra Lightroom

Når du har klikket på navnet ditt i Lightroom Classic, ser du denne menyen. Her må du sørge for at Sync With Lightroom er skrudd på.

© Digital FOTO

Når du har slått på synkroniseringen, går du inn i modulen Library, hvor du kan finne navnet til telefonen din under fanen Folders.

Bildene i mappen er allerede importert i Lightroom Classic, og derfor kan du begynne å behandle dem med én gang. Det samme gjelder for Lightroom.

Les alt om Lightroom her

En meny i Lightroom

Under fanen Folders i Lightroom Library finner du telefonen (her rammet inn med blått), som du har registrert med Adobe-kontoen din. Under vil du kunne se hvor mange bilder du har liggende i nettskyen.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...