Datamaskin med Lightroom

8 ting du bør holde øye med i Lightroom

Med de mange justeringsmulighetene i Lightroom er det fristende å slippe alle hemninger, men det går fort galt. Her ser hva du bør følge med på for å få helt perfekte resultater.

29. juni 2023 av Kristoffer Engbo

I Lightroom har du veldig gode muligheter til å forbedre bildene dine slik at lyset blir flott, fargene fengende og detaljene tydelige. Du er imidlertid fort gjort å gå for langt, så det i stedet går ut over bildekvaliteten.

Avhengig av hva du justerer er det imidlertid ulike ting du kan følge med på i bildet, slik at du unngår dette. Nedenfor finner du åtte ting du bør se etter i bildet ditt, avhengig av hva du justerer.

1. Når du justerer lys og kontrast

Ved å holde Alt-tasten nede når du justerer lyset, vises områder som brenner ut til hvitt eller blir sorte. På den måten kan du enkelt se om det er noen områder som mister detaljer.

Skjermdump fra Lightroom

Når du holder Alt-tasten nede, blir bildet helt sort, mens områder som her brenner ut til hvitt, blir markert. Ved å endre f.eks. Highlights, Whites eller Exposure kan du få frem detaljer i høylysene igjen.

2. Når du endrer hvitbalanse

Det finnes ikke én riktig innstilling til alle bildene, for det kommer an på lyset og stemningen du vil ha frem, men i for eksempel landskap kan det være lurt å sjekke om himmelen får unaturlige farger.

>Se videoen: De skjulte funksjonene i Lightroom

3. Når du fjerner dis

Når du bruker funksjonen Dehaze, dukker det ofte opp et blått skjær i det fjerne. I så fall kan du male en maske med litt varmere hvitbalanse.

Dehaze i Lightroom

I versjonen til høyre har vi forsterket Dehaze mye, men dette har gjort fjellet i det fjerne veldig blått.

4. Når du øker fargemetningen

Hvis du forsterker fargemetningen i bildet for mye, kan fine detaljer ende opp som flekker. Bruk i så fall skyveknappen Vibrance i stedet for Saturation. Vibrance tar nemlig bare tak i de svake fargene, mens de som allerede er sterke ikke blir sterkere.

>Les også: Derfor bør du oppdatere fastvaren i kameraet ditt

Bilde av blomst i Lightroom

Til høyre har vi forsterket Saturation kraftig. Det gjør imidlertid at de fine detaljene i blomsten har smeltet sammen til én nyanse uten detaljer.

5. Når du øker skarpheten

Zoom alltid inn til 100 prosent når du øker skarpheten. Da må du passe på at du ikke får såkalte haloer, altså lysende ringer i kontrastrike overganger i bildet ditt. Hvis du får det, har du tatt i for hardt.

Bilde av grener

Her har vi økt skarpheten for mye og dermed fått lysende kanter rundt for eksempel grenene.

6. Når du forsterker strukturen

Hvis du øker verdien for Clarity mye, kan fargene bli seende litt svake og dempede ut. Velg heller litt lavere verdier, og kombiner Clarity med justering av Contrast.

>Les også: Slik tar du perfekte passbilder

7. Når du fikser objektivfeil

Noen objektiver gir så mye fortegning at detaljer i kanten beskjæres når du fikser det. Flytt deretter skyveknappen Distortion til venstre.

Bilde av et tre

I bildet til høyre har Lightroom rettet fortegning slik at treet har endt opp veldig nær bildekanten.

8. Når du justerer i utvalgte områder

Hvis du lysner mye i et utvalgt område, kan du ende opp med tydelige kanter og støy. Demp i så fall effekten litt, og bruk støyreduksjon.

Landskapsbilde

Her er forgrunnen lysnet kraftig, men det har resultert i mye mer støy enn på himmelen.

Kanskje du er interessert i...