Firmwareoppdatering

Ny firmware indeholder ofte feilrettelser som forbedrer bildene dine. I det siste har flere også oppdateringer gitt kameraene helt nye funksjoner.

© Shutterstock

Derfor må du oppdatere firmwaren i kameraet

Vet du om kameraet ditt har det nyeste internprogrammet? Dette er et viktig spørsmål, for hvis kameraet ditt ikke er oppdatert, går du kanskje glipp av helt nye fotomuligheter. Her ser du hvordan du gjør det.

22. mars 2021 av Poul Siersbæk

Inne i kameraet ditt sitter det en prosessor som kontrollerer sentrale funksjoner med programvare.

Det er viktig hvilken funksjon av dette internprogrammet, firmwaren, du har i kameraet ditt.

Har du ikke den nyeste firmwareversjonen til kameraet ditt, går du kanskje glipp av spennende funksjoner eller viktige feilrettinger.


I denne artikkelen her kan du lese om:

Kamera oppdateres med ny firmware

Du det er smart å oppdatere firmwaren i kameraet med jevne mellomrom. Opdateringene inneholder ofte både feilrettelser og helt nye funksjoner.

Hva er firmware?

Før i tiden inneholdt firmwareoppdateringer typisk små feilrettelser av data inne i kameraet ditt, men etter hvert har ny firmware oftere og oftere blitt ensbetydende med helt nye funksjoner til kameraet ditt.

Alle store kameramerker sender med jevne mellomrom ut firmwareoppdateringer som du kan laste ned til kameraet ditt.

Firmwareoppdateringene inneholder som regel mange små rettelser som for eksempel gjør autofokus, eksponering eller støyreduksjonen bedre, men oppdateringene har også gitt kameraene helt nye funktioner.

Firmwareopppdateringene kan sammenlignes med oppdateringene som du sannsynligvis laster ned til smarttelefonen eller datamaskinen din fra tid til annen.

Oppdateringene forlenger levetiden for kameraet, og som firmware-oppdateringene også gir  deg helt nye fotomuligheter, har det blitt enda mer relevant å holde øye med dem.

> Les også: Derfor må du oppdatere firmwaren i objektivet ditt

Canons hjemmeside med ny firmware

Hos de fleste kameramerker kan du gå inn på den offisielle hjemmesiden under fanen Support og velge Firmware. Deretter kan du skrive inn hvilket kamera du har og se om det har kommet nye firmwareoppdateringer til produktet ditt. Her ser vi Canons hjemmeside, hvor du kan laste ned firmwareoppdateringer til Canon-kameraer.

© Canon // Digital FOTO

Få nye funksjoner med firmware

Kameraprodusentene er klare over at feil kan oppstå, og utvikler fortløpende nye versjoner av kameraets firmware som tar høyde for eventuelle feil.

Men det er ikke bare små feilrettelser kameraprodusentenes oppdateringer fikser.

Med tiden har det blitt normen at firmwareoppdateringene inneholder helt nye funksjoner som for eksempel øyefokus eller dyreøyefokus.

Du kan altså helt gratis oppgradere kameraet ditt så det får kvalitetene til kameraer som vanligvis hører til en høyere prisklasse.

Panasonic var noen av de første som ga ut firmwareoppdateringer som var de reneste gavepakker, men flere andre merker har begynt å føye seg inn i rekken.

Derfor kan det være svært relevant å følge med på hvilke firmwareoppdateringer som blir lansert, og hva de inneholder av forbedringer.

Les også: Dette må du holde øye med i 2021

Ørn med grønn firkant rundt øyet

Panasonics S-serie kan med den nyeste oppdateringen bruke øyefokus på dyr.

© Shutterstock // Digital FOTO

Rett opp feil med firmware

Det er selvfølgelig ikke alltid du får helt nye funksjoner når du installerer en ny firmwareoppdatering.

Ofte vil kameraet du har kjøpt, være utstyrt med den firmwareversjonen som var den beste mulige da kameraet forlot fabrikken.

Men noen ganger viser det seg at programvaren inneholder feil som får betydning for hvordan kameraet oppfører seg. Derfor vil firmwareoppdateringer som oftest inneholde feilrettelser.

Det kan hende at autofokus oppfører seg merkelig, eller at batteriet blir tappet for fort – eller i verste fall at kameraet låser seg under fotograferingen.

Det er ikke uvanlig at det kommer oppdateringer av firmwaren kort tid etter en lansering, så det er lurt å sjekke firmwareversjonen i kameraet når du kjøper et nytt produkt.

Les også: Gjør kameraet klart for vårsesongen

Kamera oppdateres med ny firmware

Ha fulladet batteri når du oppdaterer firmwaren, eller mens kameraet er koblet til et strømuttak.

© Shutterstock

Sjekk firmware-versjonen i kameraet

Det er lurt å sjekke om det er kommet nye firmwareversjoner jevnlig, for eksempel hver tredje måned. Da må du først sjekke hvilken versjon kameraet ditt allerede har. 

Det finner du som regel ut i kameramenyen, hvor det vanligvis er et punkt som heter firmware. 

På noen kameraer må du holde bestemte knapper inne samtidig for å se firmwareopplysninger på kameraskjermen. Dette gjelder for eksempel Fujifilm.

Sjekk eventuelt brukerveiledningen for kameraet hvis du er i tvil om nøyaktig hvor funksjonen ligger i kameraet ditt. 

Så går du til kameraprodusentens hjemmeside og finner et punkt som heter Support eller Download. Hos noen produsenter for eksempel Canon, kan du lett søke på kameramodellen din for å finne all relevant informasjon om kameraet ditt.

Her kan du finne opplysninger om kameraet ditt. Dette gjelder både manualer og firmware. 

> Les også: Finjuster autofokus

Slik oppdaterer du kameraets firmware

Når du har funnet den nyeste internprogramversjonen for kameraet ditt på hjemmesidene til produsenten, laster du den ned til datamaskinen din. 

Avhengig av kameramerke kan prosedyren variere litt, men ofte må du gjøre følgende:

  1. Ta kameraet ditt og et minnekort.
  2. Formater kortet.
  3. Pass på at batteriet ditt er fulladet.
  4. Skru av kameraet og ta ut minnekortet.
  5. Sett kortet i datamaskinen og overfør den nye programvaren til kortet.
  6. Sett kortet i kameraet og skru det på.
  7. Finn menypunktet om Firmware i kameraet.
  8. Nå kan du oppdatere fra minnekortet.
  9. Skru av kameraet og ta ut kortet.
  10. Skru på kameraet og sjekk at du har den nye firmwareversjonen i menyen.

Dessuten tilbyr noen produsenter et program til datamaskinen din, hvor du kan oppdatere firmware via USB-kabel mellom datamaskinen og kameraet. 

Det er viktig å lese alt om den nye firmwareversjonen på produsentens hjemmeside og følge instruksjonene nøye, slik at du ikke gjør en feil som skader kameraet.

Kanskje du er interessert i...