Fotograf med kamera

Kameraets autofokus kan ha behov for finjustering for at fokus skal ligge riktig.

© Shutterstock

Finjuster autofokuset ditt

Finn fram alle objektivene dine, for nå skal du få optimert autofokussystemet så det stiller skarpt helt perfekt sted. Det vil sikre deg flere blinkskudd når du bruker liten dybdeskarphet.

En av de aller største fordelene med speilreflekskameraer er autofokuseringen, som er basert på fasedeteksjon. Den gjør det mulig å stille skarpt på motivet lynraskt og uten nøling. Det er likevel også et system som har godt av en servicesjekk, så du er sikker på at det er like nøyaktig som det er raskt.

Fasedeteksjon kan nemlig godt lide av litt for- eller bakfokus hvis kamera og objektiv ikke er kalibrert til å matche hverandre perfekt. Problemet viser seg ved at det stilles skarpt på noe i motivet som er litt nærmere eller lenger unna enn det man egentlig har bedt kameraet om å fokusere på.

Men det er heldigvis noe du fint kan løse selv, hvis du har et speilreflekskamera i entusiastklassen. 

Det har nemlig en smart funksjon som lar deg korrigere eventuelle fokusfeil én gang for alle.

Finjuster autofokus med et testark

For å finjustere autofokus, kan du med fordel bruke et eget testark som du fotograferer. Da kan du nemlig sjekke om fokus ligger foran eller bak området du har fokusert på. I kameramenyen kan du så flytte fokus litt fram eller tilbake.

Klikk her for å laste ned hente testarket. Du kan også laste ned en artikkel som beskriver nøyaktig hva du skal gjøre. Du finner den under.

Kameraet kan også kalibrere selv

Flere nye speilreflekskameraer så godt utstyrt at du kan velge en funksjon i kameraet som kalibrerer autofokus for deg. På for eksempel Nikon heter funksjonen Auto AF Fine-Tuning. Da setter du kameraet på stativ og aktiverer live view.

Velg et enkelt fokuspunkt og rett kameraet mot et kontrastrikt område. Hold så AF-Mode-knappen nede samtidig med video-opptaksknappen i et par sekunder. Nå dukker det opp en meny, og så følger du bare alle trinnene.

> Les også: Bør jeg velge speilrefleks eller speilløst systemkamera?

Speilløse systemkameraer trenger ikke samme justering

Siden speilløse systemkameraene fokuserer direkte på bildebrikken, har du ikke behov for å kalibrere kameraets autofokus her.

Opplever du likevel at du har unøyaktig fokus, kan det komme av en feil i objektivet, og da er en tur på verksted neste stopp.

Kanskje du er interessert i...