Lightroom
© Digital FOTO

Få kontroll på bildene i Lightroom en gang for alle

Når hundredevis av bilder først er importert til Lightroom, kan det være vanskelig å holde styr på dem alle. Her får du våre beste tips for hvordan du kommer inn i det nye året med kontroll på bildesamlingen.

19. desember 2019 av Jeppe Vestergaard

Hvis bildene dine ligger hulter til bulter i Lightroom, kan det fort bli en uoversiktlig opplevelse å bruke programmet.

Der er imidlertid ingen grunn til å gi opp. Du kan enkelt få kontroll på bildene dine i Lightroom, hvis du følger tipsene våre her.

1. Flytt filene inne i Lightroom
2. Bruk Lightrooms fargeoppdeling
3. Få overblikk med stakker i Lightroom
4. Bruk Lightrooms Collections til sortering

1. Flytt filene inne i Lightroom

Du kan raskt få problemer hvis du flytter bildene dine rundt på harddisken eller datamaskinen. 

Når du flytter bildene dine kan Lightroom nemlig ikke lenger finne dem, da de ikke befinner seg på den opprinnelige plasseringen. Derfor vil du senere måtte fortelle Lightroom hvor filene nå er lokalisert. Det tar tid og er meget tungvint.

Du kan sikre at problemet aldri oppstår hvis du flytter filene gjennom Lightroom i stedet.

Under modulen Library klikker du på Folders i panelet til venstre i vinduet. Her kan du se alle de forskjellige mappene du har importert bilder fra. Tallene ved navnet på mappen viser hvor mange bilder du har i mappen.

Velg en mappe med bildene du vil flytte. Nå kan du trekke bildene dine fra vinduet i midten over i en annen mappe under Folders

Nå flytter Lightroom filene fysisk datamaskinen og vet samtidig, hvor det skal finne dem senere.

> Les også: Få kontroll på Lightrooms mapper med smart triks.

2. Bruk Lightrooms fargeoppdeling

Når du har importert bildene dine til Lightroom, kan du gi bildene dine en fargekode som gir deg overblikk over f.eks., gode og dårlige bilder.

Markér et bilde og trykk på ett av tallene fra seks til ni på tastaturet. Nå kan du tildele fargekodene rød, gul, grønn eller blå på bildene.

Når du har gitt bildene dine en fargekode, kan du sortere i fargekoderne ved å klikke på Attribute under Library Filter.

Er Library Filter menylinjen borte, kan du finne den frem ved å trykke alt + shift + / på en Mac eller ctrl + alt + < (til venstre for Z) på en PC.

Når du har valgt Attribute, får du en rekke valgmuligheter for å sortere bildene dine. Velg for eksempel den lille grønne boksen, hvis du kun vil se de bildene dine som er markert grønt.

Lær deg de hemmelige triksene i Lightroom - Våre eksperter guider deg i nytt onlinekurs

Library Filter i Lightroom

Slik ser menyen Library Filter ut. Vi har sortert bildene våre i tre farger og har valgt at Lightroom skal vise oss alle tre farger. Det har vi gjort ved å klikke på de fargede firkantene over bildene på høyre side.

© Digital FOTO

3. Få overblikk med stakker i Lightroom

Har du mange filer som minner om hverandre eller på andre måter kan kategoriseres sammen, kan du legge bildene i en bunke, så de fyller mindre i Library-modulen.

Markér bildene du vil samle i en bunke. Høyreklikk på et av de markerte bildene, flytt så musen til menyen Stacking. Så klikker du på Group Into Stack. Nå ligger bildene i én bunke.

Til høyre for bildet vil du se to små streker. Klikker du på dem folder du ut stakken av bilder. Klikker du på de samme to strekene samler du stakken igen.

Vil du ikke lenger ha bilder i stakk markerer du bildene igen og høyreklikker og finner Stacking og velger Unstack.

> Les også: Kom i dybden på Lightroom.

Bilder stablet i en stakk i Lightroom

Her har vi lagt alle de gule bildene i en stakk. Så har vi foldet ut stakken ved å klikke på de to små strekene til høyre for bildet. Strekene har vi rammet inn med en oransje firkant.

© Digital FOTO

4. Bruk Lightrooms Collections til sortering

Lightroom har et innebygd arkivskap som er perfekt til å sortere bilder etter kategorier du selv bestemmer.

Klik på plusstegnet ved Collection i panelet til venstre under modulen Library. Her klikker du på Create Collection Set… Nå har du opprettet et arkivskap som kan inneholde underkategorier.

Så kan du begynne å fylle arkivskapet. Markér bildene du vil ha i arkivskapet. Når du har markert blinkskuddene dine trykker du cmd + n på en Mac eller ctrl + n på en PC. Nå dukker en ny meny opp.

Navngi samlingen av bilder, og hak av i Inside a Collection Set. Her kan du velge arkivskap som har et overordnet tema, som f.eks. fugler. Nå har du navngitt den spesifikke samlingen av bilder som vil opptre i det overordnede arkivskapet når du har avsluttet ved å klikke på Create.

Fordelen ved å bruke collections er at filene dine ikke flytter seg fra sin opprinnelige plassering på datamaskinen. Collections er rett og slett en måte å sortere bilder på.

> Les også: Hva er forskjellen på Lightroom og Lightroom CC.

Collections i Lightroom

På Digital FOTO tok vi gatebilder med et nytt kamera fra FujiFilm i den franske byen Nice. Vi opprettet et nytt arkivskap under navnet Street. Her plasserte vi tre bilder i en underkategori vi har navngitt FujiFilm Nice.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...