Profiles i Lightroom

Med bare ett klikk kan du velge en helt spesiell profil for raw-bilder med Profiles i Lightroom Classic CC.

© Digital FOTO

Flottere bilder med nye profiler i Lightroom

I forrige uke oppdaterte Adobe begge Lightroom-versjonene samt Camera Raw med nye såkalte Profiles, deriblant seks raw-profiler som gjør det enklere å gi bildene et personlig uttrykk. Vi har testet Lightroom Classic CC med de nye funksjonene, og her kan du se hvor enkelt det er å bruke dem.

10. april 2018 av Poul Siersbæk

Den seneste oppdateringen av Adobe raw-konvertere i Lightroom CC, Lightroom Classic CC og Camera Raw i Photoshop er virkelig stor. 

Adobe har nemlig lansert såkalte Profiles og dermed revidert hele måten å tenke på i forhåndsinnstilte raw-profiler på. 

Grunntanken er å gjøre det enklere for deg å velge et personlig uttrykk.

Forskjellen på presets og Profiles

På nettet har man kunnet lese at folk har blitt litt forvirret av hva som er forskjellen på Presets og Profiles i Lightroom Classic CC. 

Den korte forklaringen er at Presets er forhåndsinnstilte uttrykk til et bilde som er fremkalt ved å bruke justeringspanelene i Lightroom. 

Også Profiles er forhåndsinnstilte uttrykk eller bildestiler, men de involverer ikke justeringspanelene. Du kan sammenligne dem med hvordan farger og kontraster kunne være forskjellige med analoge filmer. 

Programmets Presets ligger fortsatt under Presets. På nettet har vi kunnet lese at noen brukere skal ha mistet sine Presets under oppdateringen. Dette har vi ikke hatt noen problemer med.

Profiles i Lightroom Classic CC

Presets ligger fortsatt i panelet til venstre, mens Profiles ligger i panelet Basic til høyre. Ved Profile kan du bruke rullemenyen eller klikke på de små firkantene.

© Digital FOTO

Flere valgmuligheter med Profiles

De nye Profiles er flyttet fra panelet Camera Calibration, som tidligere lå langt nede i Develop-modulen. Nå ligger Profiles helt oppe i Basic-panelet, og dermed kan du raskt velge en passende profil å ta utgangspunkt i når du skal bildebehandle. 

I nedtrekksmenyen kan du velge mellom de sju Adobe-profilene Color, Landscape, Portrait, Standard, Vivid eller Monochrome. Tidligere var det bare én innstilling. Velger du Browse, får du også tilgang til mer enn 40 andre nye profiler. 

De samme profilene finner du også i Lightroom CC og Camera Raw, hvor de fungerer på samme måte. Effekten av noen av profilene kan du justere med en skyveknapp.

Les mer om den store oppdateringen av Lightroom og Camera Raw her. 

Rask oversikt med Lightroom Profiles

Du kan også klikke på de fire små firkantene, da kommer panelet Profile Browser fram. 

Her kan du se bildet ditt som miniatyr, og lar du musen bevege seg over dem, kan du med én gang se hvordan effekten blir. 

Det fungerer lynraskt og elegant – og du kan også kombinere bruken av Profiles og Presets.

> Få flere tips og triks til Lightroom her

Profiles i Lightroom Classic CC

Med Profiles får du tilgang til kameraets egne bildestiler og forhåndsinnstillinger for raw-filene. Her er det Fujifilms VELVIA.

© Digital FOTO

Lighroom Profiles sjekker kameraet ditt

Noe av det smarte med de nye Profiles er også at Lightroom automatisk registrerer, hvilket kamera du har brukt. 

Dette gjør at du kan velge bildestilene eller filtrene som ligger i produsentens filtype. 

Har du for eksempel et Fujifilm X-kamera, kan du under Camera Matching velge Fujifilms filmfiltre, for eksempel PROVIA eller VELVIA. Det samme gjelder for andre kameraprodusenter.

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs for bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal lære deg det. 

Digital FOTO har nettopp gitt ut et en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...