Lightroom Split Toning

Nå har Lightroom CC blant annet fått funksjonen Split Toning der man kan lage tonede bilder.

Lightroom CC kraftig forbedret med nye funksjoner

Adobe har oppdatert Lightroom CC med nye funksjoner og en ny og mye bedre Auto-funksjon som gir flottere bilder.

13. desember 2017 av Kristoffer Engbo

I høst lanserte Adobe to versjoner av Lightroom, der Lightroom CC er en helt ny versjon med et enklere brukegrensesnitt enn i den klassiske versjonen. Lightroom CC lagrer alle bildene i skyen slik at du har tilgang til dem fra for eksempel telefonen.

Imidlertid var det flere funksjoner vi savnet i nye Lightroom CC, og nå har Adobe sendt ut en ny oppdatering der noen av disse funksjonene er kommet med.

Nå har vi fått funksjonen Split Toning, og dermed kan man lage flotte effekter der skygger og høylys er tonet med hver sin farge. Man kan blant annet gi bildene sine en bruntoning.

I Fordelssonen har vi laget en video hvor du kan se mulighetene med Split Toning i Lightroom Classic CC.

En annen funksjon vi savnet i den første versjonen, har også funnet vei til den såkalte desember-oppdateringen. Med Tone Curve kan du justere lyset på en kurve og jobbe separat med høylys, mellomtoner og skygger.

Få 2 numre av Digital FOTO og boken Photoshopskolen for bare 49,50 kroner nå.

Bedre Auto i Lightroom

En stor nyhet er at Auto-funksjonen under Edit, som automatisk justerer lyset, er blitt kraftig forbedret. Nå bruker den en kunstig intelligens som analyserer bildet og sammenligner det med tusenvis av profesjonelt redigerte bilder. 

Den nye funksjonen justerer også fargene. Vi har sammenlignet bilder med den gamle og den nye Auto-funksjonen, og vi synes den nye funksjonen gjør det langt bedre. Faktisk så godt at vi ofte ikke trenger å justere manuelt.

Under kan du sammenligne Auto-funksjonen fra den opprinnelige versjonen av Lightroom CC, som du ser på bildet til venstre, og den nye Auto-funksjonen på bildet til høyre.

Den nye Auto-funksjonen er også kommet med i Lightroom Classic CC, den mobile versjonen av Lightroom og til Camera Raw i Photoshop, som alle er blitt oppdatert.

Dette savner vi fortsatt i Lightroom CC

Den nye oppdateringen er et stort skritt i riktig retning. Men det er fortsatt et par ting vi savner i Lightroom CC. Blant annet er det fortsatt ikke mulig å skrive ut fra programmet, og vi ønsker oss en mulighet for å velge komprimeringsgrad når man eksporterer bilder som jpeg. 

Faktisk tar jpeg-filene som LIghtroom CC spytter ut i full oppløsning, mer plass enn de opprinnelige raw-filene i DNG-format.

Slik oppdaterer du Lightroom

Andre nyheter i Lightroom CC er at man kan endre fototidspunktet i bildene, og at man nå kan se bildene i fullskjerm ved å trykke F.

Du oppdaterer programmet ved å velge Help og Updates… i programmet. Dette åpner Creative Cloud-programmet, hvor du også kan oppdatere Photoshop og Lightroom Classic CC.

Akkurat nå kan du få kursboken Photoshopskolen med kurs i Lightroom, Photoshop og Elements med magasinet Digital FOTO. Som abonnent får du selvfølgelig også umiddelbar tilgang til de mange kursene i Fordelssonen. 

Få 2 numre av Digital FOTO og boken Photoshopskolen for bare 49,50 nå. 

Kanskje du er interessert i...