Preseter i Lightroom

Med preseter i Lightroom kan du enkelt gi flere bilder samme justering.

© Shutterstock.com

Lightroom: Slik lager du dine egne preseter

Med preseter går det mye raskere å få flotte resultater i Lightroom. Preseter er ferdige justeringer av Lightrooms skyveknapper som du kan legge til med ett klikk, og du lagrer enkelt favorittinnstillingene slik at du kan bruke dem igjen og igjen.

2. november 2022 av Kristoffer Engbo

Lightroom har bortimot uendelige muligheter til å justere bildene dine, men hvis du ofte bruker de samme justeringene, er det ingen grunn til å justere skyveknappene hver gang du velger et nytt bilde.

Du kan nemlig spare mye tid ved å lagre de beste justeringene som forhåndsinnstillinger. Da kan du hente dem frem med bare ett klikk.

>Les også: Dette er forskjellene på Lightroom Classic og Lightroom

Preseter er forhåndsinnstillinger med justeringer som du lagrer. Klikker du på en forhåndsinnstilling, justerer Lightroom funksjonene du har lagret og gir bildet den ønskede effekten.

Lag intelligente preseter i Lightroom

Du kan altså enkelt lagre egne forhåndsinnstillinger i Lightroom og på den måten spare mye tid når du redigerer bildene.

Du kan også bruke de intelligente funksjonene i Lightroom til å markere for eksempel en himmel, slik at justeringene bare blir utført på himmelen på bildet du velger å bruke presetet på.

Slik lager du et preset i Lightroom

Gi forhåndsinnstillingen et passende navn ved Preset Name og klikk på Create. Nå er den lagret og klar for bruk.

Slik bruker du presets i Lightroom

Nå ligger den nye forhåndsinnstillingen i panelet Presets under User Presets, og du kan bare klikke på den for å bruke innstillingene på bilder fremover.

Er du abonnent, kan du gå inn i Fordelssonen og laste ned en stor pakke med ti presets som er utviklet av Digital FOTOs eksperter. Her får du flotte effekter og justeringer du kan bruke på dine egne bilder.

I Digital FOTO nr. 17/2018, som er et stort temanummer om Lightroom, kan du lese mye mer om presets. Du kan blant annet se hvordan du bruker Lightrooms innebygde presets og installerer preset-pakken vår.

Akkurat nå kan du få 2 numre av Digital FOTO og boken 100 tips og kurser om bildebehandling for bare 98 kroner inkludert porto og ekspedisjon. Se tilbudet her.

Lightroom-preseter

I dette vinduet velger du hvilke funksjoner Lightroom skal lagre i presetet. Merk av for Support Amount Slider, og deretter kan du dempe eller forsterke effekten når du bruker et preset på andre bilder.

  1. Velg modulen Develop, og utfør justeringene dine på et bilde ved hjelp av skyveknappene på høyre side.
  2. Klikk på plusstegnet ved Presets i panelet på venstre side, og velg Create Preset…
  3. Nå kan du merke av for hvilke justeringer fra bildet som presetet skal inneholde. Du kan klikke på Check All for å legge til alle. Deretter kan du fjerne individuelle innstillinger om nødvendig. Hvis justeringene skal brukes på mange forskjellige typer bilder, er det f.eks. ikke sikkert hvitbalansen bør være den samme. I så fall kan du fjerne markeringen ved White Balance.
  4. Har du laget en maske med f.eks. Select Subject eller Select Sky under Masking, kan du merke av for Masking og masken for å lagre den intelligente masken i presetet.
  5. Gi presetet et passende navn ved Preset Name, og klikk på Create. Nå er den lagret og klar til bruk.

Slik bruker du preseter i Lightrooom

Nå ligger det nye presetet i panelet Presets under User Presets, og fremover kan du bare klikke på det for å bruke innstillingene på andre bilder. Med skyveknappen Amount kan du forsterke eller dempe effekten.

I Fordelssonen kan du laste ned preseter som er utviklet av ekspertene hos Digital FOTO, slik at du kan bruke dem på egne bilder. Du kan blant annet laste ned denne pakken med ti effekter. I videoen nedenfor ser du de ti effektene.

Kanskje du er interessert i...