Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

Med noen få klikk kan du gi landskapsbildene dine et drastisk løft. Her ser du hvordan du gjør det. 

© Digital FOTO

Løft landskapene dine til et nytt nivå i Lightroom

Har solen ødelagt den gode utsikten? Et disete landskap kan bli kontrastfylt og fargerikt med noen få klikk i Lightroom. Se hvordan du gjør det.

21. februar 2019

Kraftig solskinn kan smadre selv de mest imponerende landskap slik at resultatet på kameraskjermen på ingen måte lever opp til ­opplevelsen av utsikten.

Hvis du fotograferer i råformat, kan du imidlertid redde utbrente områder i Lightroom, hvor fargene og kontrastene kan få en skikkelig oppstramming.

I bildet over er himmelen blitt altfor lys, og solen har vasket bort de grønne skogfargene. 

Med noen få justeringer kan du gjenskape frodigheten i skogen og dybden på himmelen slik at landskapet skinner slik det gjorde i virkeligheten. 

> Les også: 5 tips for bedre landskapsbilder

Utvid det dynamiske omfanget i Lightroom

Den beste og raskeste metoden for å gjenopprette områder som har mistet detaljer, for eksempel en kritthvit himmel, er å gå ned til Highlights og Shadows og trekke skyveknappene et godt stykke mot henholdsvis venstre og høyre. 

Si farvel til tåke og dis

En annen rask metode for å bli kvitt den disen som solen skaper, og som ødelegger kontrasten, er å rulle ned til Dehaze i nederste del av panelet Basic

Her trekker du skyveknappen mot høyre for å få tilbake farger og detaljer på himmelen. 

I noen bilder kan du gi den et skikkelig røsk mot høyre, mens det i andre bilder fort blir seende for voldsomt ut. Med andre ord er det opp til deg og kommer an på det aktuelle bildet. 

> Se også: Ta praktfulle bilder med et komplett kurs i Lightroom

Landskapsbilde bildebehandling Lightroom

Særlig himmelen har fått mange ­detaljer og dybde etter en runde i Lightroom. I det nye nummeret av Digital FOTO kan du se nøyaktig hva vi har gjort med bildet. 

© Digital FOTO

Flere tips til landskapsbilder i Digital FOTO nr. 4

Selvfølgelig finnes det flere metoder for å få bildet til å stråle enda mer, og i det nyeste nummeret av Digital FOTO har vi gitt bildet øverst i artikkelen en skikkelig runde. 

I det grundige kurset kan du se nøyaktig hva vi har gjort slik at du kan gjøre det samme selv.

Har du ikke tegnet et abonnement ennå? Akkurat nå kan du få en smart kameraveske og to numre av Digital FOTO for bare 98 kroner inkludert porto og ekspedisjon.

Abonner nå og få tilgang til de mange videoene og guidene i Fordelssonen med én gang. Som abonnent kan du også lese de 12 nyeste utgavene av Digital FOTO på telefon eller nettbrett med appen Wype

Kanskje du er interessert i...