Bilde på dataskjerm

Den nye oppdateringen av Lightroom Classic har blant annet betydning for gjengivelsen av farger i råformatbildene dine.

© Shutterstock/Digital FOTO

Nyttig nyhet gjør Lightroom Classic enda bedre

Adobe har oppdatert Lightroom Classic, og blant nyhetene finner vi en funksjon vi liker veldig godt.

14. februar 2020 av Kristoffer Engbo

Nå kan du oppdatere Lightroom til den helt nye februar 2020-versjonen, som byr på flere nyheter. Og det er særlig én av dem vi liker godt.

Når vi tar bilder i råformat, er det nå endelig blitt mulig å importere bildene med profilene, eller bildestilene, vi har valgt i kameraet.

Tidligere ga Lightroom bare bildene profilen Adobe Color som standard. Det gjorde at selv om vi hadde tatt et bilde med en svart-hvitt-profil eller en profil med kraftige farger, ville raw-bildet åpne seg med en standard fargeprofil i Lightroom.

>Les også: Slik får du flottere bilder med profiler i Lightroom

Bruk kameraets bildestiler i Lightroom

I den nye oppdateringen til Lightroom Classic kan du stille inn programmet til å bruke kameraets innstillinger i stedet. 

Så hvis du har fotografert i svart-hvitt, vil også bildet få den svart-hvite profilen når du åpner raw-filen i Lightroom.

Bilder med profiler

I venstre del av bildet har Lightroom brukt standardprofilen Adobe Color, og til høyre er profilen PROVIA brukt, som dette bildet ble tatt med, og som har gitt kraftigere grønne og blå farger.

© Kristoffer Engbo

Det krever at Lightroom har innebygde profiler til akkurat ditt kamera, men de finnes til de aller fleste kameramodeller. 

Du kan også alltid velge en annen profil igjen.

>Les også: Derfor må du bruke bildestiler

Video: Slik stiller du inn Lightroom

Du må imidlertid gjøre noen spesielle innstillinger i Lightroom før du kan importere raw-filer med kameraprofilen.

Vi har laget en video der vi viser den nye funksjon i Lightroom og går gjennom hvordan du skal stille inn programmet. Se videoen her.

Blant de andre nyhetene i oppdateringen til Lightroom Classic finner vi at det er lettere å se når du bruker funksjonen Auto Sync, så du i større grad er klar over at du justerer flere bilder samtidig.

Det er også kommet støtte for raw-filer fra nye kameraer som Canon EOS-1D X Mark III og Nikon D780 samt profiler til en rekke objektiver.

Se også den store videoskolen vår på ti avsnitt, der vi går i dybden på de mer avanserte funksjonene i Lightroom.

Kanskje du er interessert i...