Lær teknikken bak bildestiler

Allerede under fotograferingen kan du optimere farger og kontrast, så de blir akkurat som du ønsker. Med funksjonen bildestil kan du se virkningen i samme sekund, du tar bildet. Se, hvordan du får det beste ut av funksjonen.

26. februar 2016

Med forskjellige bildestiler i kameraet, kan du få farger og kontrast gjengitt på en helt spesiell måte. Ofte kan det betale seg å velge én bildestil til f.eks. landskapsbilder og en annen til portretter. Velger man en velegnet bildestil, kan man helt slippe å bildebehandle, etter bildene er tatt, siden de allerede har riktig fargeuttrykk og kontrast. Bildestilen påvirker bilder tatt i jpeg, siden kameraprosessoren tolker lyset og fargene på en bestemt måte, som så lagres i jpeg-filen. Knipser man i raw samtidig, vil den valgte bildestilen også være utgangspunktet, når raw-filen åpnes i produsentens raw-konverteringsverktøy . Her kan man imidlertid alltid velge en av de andre bildestilene eller nullstille justeringene, hvis det passer bedre til det aktuelle motivet.

I Nikons speilreflekskameraer gjemmer seg syv bildestiler. De kalles Picture Control. Canon EOS har ut over en autoinnstilling seks forskjellige bildestiler, som kalles Picture Styles. Andre kameraprodusenter har tilsvarende bildestiler. Blant bildestilene finner man f.eks. Landskap, Portrett, Nøytral og Monokrom, hvor de respektive bildestilene er fine å bruke, hvis man tar mange bilder av den samme motivtypen. Bildestilen Landskap vil typisk mette de grønne og blå fargene, mens Portrett vil sørge for optimale hudtoner. Ønsker man å ha det best mulige utgangspunktet for en grundig bildebehandling, kan man med fordel velge Nøytral, hvis man er Canon-fotograf, og Jevn, hvis man er Nikon-fotograf, da bildene her fremstår med naturlige farger og mange mellomtoner. Les mer om hvordan du får det beste ut av teknikken.

Kanskje du er interessert i...