I kameraet har du mulighet for å velge forskjellige bildestiler hvor du kan få kameraet til å vise farger og kontrast på en helt egen måte.
Bildestilene er typisk sjangerspesifikke, så du kan f.eks kan stille inn kameraet til å optimere farger til et landskaps- eller f.eks. portrettfoto.
Her får du fire gode grunner til at du bør begynne å bruke de forskjellige bildestilene.
1. Du sparer tid med bildestiler
Bildestiler er blant annet til for at du allerede i kameraet kan få fantastiske blinkskudd. Derfor er mange bildestiler sjangerspesifikke så du i nesten enhver situasjon kan velge en bildestil som gir bedre bilder uten at du trenger å redigere bildene dine i etterkant
Det kan spare deg masse tid, da du med den rette bildestilen kan hoppe helt over bildebehandlingen.
Velger du f.eks. bildestilen Landskap, vil kameraet typisk mette de grønne og blå fargene, mens Portrett vil sørge for optimale hudtoner.
Du kan også velge en bildestil hvor fotoet blir svart-hvitt allerede i kameraet.
> Les også: 5 tips for bedre landskapsbilder.

Innstiller du kameraet til bildestilen Landskap eller f.eks. Vivid, får bildet ditt ekstra farge allerede i kameraet.
© Shutterstock2. Optimer blikket ditt for komposisjonen
En bildestil du finner i alle kameraer, er svart-hvitt. Den kalles også ofte for monochrome. Her vil du se et svart-hvitt-bilde i søkeren.
Den svart-hvite bildstilen kan være med på å øke kreativiteten og gi deg et større fokus på komposisjonen. Bildestilen gjør f.eks. at du ser kontraster, skygger og lys på en annen måte. Det svart-hvite bildet i søkeren kan også bidra til at du ikke fokuserer på farger, men i stedet ser på bildet i sin helhet.
I tillegg kan en svart-hvit bildestil også hjelpe til med at du bedre kan se hva som er skarpt i bildet, da kontrasten er tydeligere. Det kan f.eks. gjøre bruken av manuell fokus morsommere og enklere.
> Les også: Alt du bør vite om komposisjon.

Bruk den svart-hvite bildestilen til bedre å kunne fokusere på komposisjonen, da farger i motivet ikke lenger stjeler oppmerksomheten.
© Shutterstock3. Få best mulig utgangspunkt
Velger du en såkalt flat bildestil, viser kameraet deg hvordan raw-bildet vil se ut før du redigerer det. Et raw-bilde er nemlig ofte en smule matt og grått før farger og kontrast redigeres fram i bildet.
Grunnen til det matte uttrykket er at raw-filen lagrer flest mulig opplysninger i bildet, som du senere kan bringe frem i redigeringen. Den manglende kontrasten betyr derfor at høylys og skygger er tettere på hverandre så du unngår at de to enten er utbrente eller alt for mørke.
Det kan imidlertid skje at et raw-bilde fremdeles har utbrente områder. Det kan skyldes at kameraet ditt viser “feil” bilde i søkeren din. Kanskje viser kameraet ditt et veldig mørkt eller lyst bilde i søkeren. Det kan bety at du ikke kan se utbrente områder og derfor ikke endrer eksponeringen din til det bedre.
I stedet bør du bruke de flate bildestilene. De heter alt fra flat, jevn til nøytral hos de forskjellige kameraprodusentene. Her viser kameraet deg et bilde, hvor det er minst mulig kontrast, akkurat som i raw-bildet ditt.
Det gir deg mest mulig kontroll over når noe er for mørkt eller for lyst.
> Les også: 5 grunner til å knipse i raw.

Med en flat bildestil kan du enklere styre og se når høylys er utbrente, og når skyggene blir for mørke. Bildet her er et godt eksempel på hvor stort spennet kan være mellom høylys og skygger.
© Shutterstock4. Du kan alltid angre på en bildestil
En bildestil er som sagt et valg du tar før du knipser bildet ditt. Noen bildestiler er kraftigere enn andre. Har du f.eks. valgt å knipse i svart-hvitt kan det være at du på et tidspunkt ønsker at bildet i stedet var i farge. Det er det en råd med.
Knipser du i raw-format, tar ikke kameraet høyde for bildestilen, men kun i selve søkeren på kameraet. Du vil altså fremdeles kunne se bildestilen i søkeren, men i et redigeringsprogram er bildet uten effekten av bildestilen. Det betyr at du alltid kan angre på en bildestil.
Alternativt kan du også stille inn kameraet til at det knipser et raw-bilde og et jpeg-foto på samme tid. Da får du en jpeg-fil hvor bildestilen er fast og ikke til å endre. Angrer du allikevel, kan du alltid redigere i raw-filen.
> Les også: De beste gratisprogrammene til bildebehandling.