Kameraet ditt kan knipse i raw- og jpeg-format. Hvilket av de to du velger, er avgjørende for hvor gode bilder du får etter bildebehandlingen.
Hva er forskjellen på raw og jpeg?
Raw er kameraets råbilde, og det inneholder alle dataene kameraet kan fange opp. Filen tar mye plass, men de gir svært gode muligheter for å redigere detaljene.
Når du derimot knipser jpeg, komprimerer kameraet filen for deg, så ikke tar så mye plass - men du får et bildeformat du kan bruke rett ut av kameraet og for eksempel legge ut på Facebook.
> Last ned en stor e-bok raw her! (bare for abonnenter)
Hvorfor skal du velge råformat?
En raw-fil inneholder mer informasjon. Det betyr at den ukomprimerte råformatfilen har et større dynamisk område og et mer nyansert fargerom enn en komprimert jpeg-fil.
Raw-filen inneholder opplysninger om hvor mye lys hver piksel på bildebrikken har mottatt, og rådataene må igjennom en prosess i et bildebehandlingsprogram eller en raw-konverter, hvor for eksempel farger, lys og skarphet kan justeres.
Deretter må filen eksporteres til for eksempel en jpeg-fil.
Imidlertid kan det likevel, tross denne prosessen, være lurt å fotografere i råformat. Her får du fem gode grunner til hvorfor:
1. Du får flere detaljer med råformat
2. Råformat gir nøyaktige farger
3. Gjør eksponeringen din bedre
4. Mindre støy i bildene dine med raw
5. Gå tilbake til den originale raw-filen
> Les også testen vår av raw-konvertere: Det beste programmet for råformatfilene dine

Still inn kameraet ditt til å fotografere i råformat i stedet for jpeg. Alternativt kan man stille det inn til å knipse i både råformat og jpeg.
1. Du får flere detaljer med råformat
Raw-filer inneholder uberørte bildedata, mens jpeg-filer er en bildebehandlet versjon som allerede er komprimert.
Dette går spesielt ut over de fineste detaljer i bildene, som kan ha en tendens til å bli litt små og utydelige i jpeg-format.
Redigerer du et bilde i råformat, får du et langt bedre resultat når det gjelder støy og detaljer. Du må imidlertid være oppmerksom på hvilke innstillinger du har, når du etter behandlingen eksporterer bildet som jpeg-bilder du for eksempel kan legge ut på internett eller skrive ut.
> Les også: Få flere detaljer i høylys og skygger med Lightroom.
2. Råformat gir nøyaktige farger
Du har kanskje opplevd at du har fotografert et flott landskap i solnedgangen, men da du kom hjem, syntes du ikke at fargene ble slik du husket dem. Da kan raw hjelpe deg.
Har du fotografert i råformat, kan du alltid endre fargene i bildet i bildebehandlingen. I raw-konverteren kan du for eksempel selv bestemme hvitbalanse og dermed fargegjengivelse – uten kvalitetstap.
Fotograferte du derimot i jpeg-format, er hvitbalansen allerede valgt, og hvis du fikser på farger i bildebehandlingen, går det ut over kvaliteten
> Les også: Tre tips deg gir deg bedre bilder av solnedgangen.

Fotografer i råformat hvis du vil ha flere muligheter i bildebehandlingen.
© Shutterstock3. Gjør eksponeringen din bedre
Hvis eksponeringen blir feil og et område i bildet ditt ser helt hvitt eller svart ut, kan du få fram detaljene i raw-konverteringen.
I jpeg-utgaven kan store deler av en himmel være kritthvit, og det kan du ikke fikse. Bruker du råformat, har du langt bedre muligheter for å få tilbake nyansene.
Imidlertid er ikke raw et vidundermiddel for dårlig eksponerte bilder, men du vil alltid kunne redde mer av bildet enn på et jpeg-bilde.
4. Mindre støy i bildene dine med raw
Noen ganger møter vi fotografer utfordrende lysforhold. Det kan for eksempel hende at det er stor forskjell på skyggene og høylysene. Også her kan raw hjelpe deg til et bedre bilde.
Løfter du de mørke områdene i en raw-fil, får du ofte mindre støy enn hvis du gjør det samme i en jpeg-fil.
Dessuten kan du justere deg fram til et langt bedre forhold mellom støy og detaljer enn det kameraets standardinnstilling kan i jpeg.
> Les også: Konverter og juster raw direkte i kameraet
5. Gå tilbake til den originale raw-filen
Hvis du har behandlet et bilde og senere ikke er fornøyd med resultatet, kan du alltid gå tilbake til den originale raw-filen og begynne på nytt.
Alle justeringer ligger nemlig i en sidefil eller i databasen i raw-konverteren. Du kan også nullstille bildet og starte helt forfra.
Med jpeg-filen skriver du over originalen når du justerer. Vil du unngå det, må du lagre flere versjoner av det samme bildet, noe som vil ta opp plass på harddisken og til syvende og sist skape forvirring.