Konvertér og justér raw direkte i kameraet

Konverter og juster råformat direkte i kameraet

I de fleste kameraer kan du konvertere raw-filer direkte i kameraet, og det er smart fordi det gir deg høy fleksibilitet. Dermed kan du justere eksponeringen og deretter lagre som jpeg, slik at bildet er klart til å bli delt.

24. februar 2022 av Christian Trant

Selv om du fotograferer i råformat, trenger du ikke vente med bildebehandlingen til du kommer hjem. 

I de fleste kameraer kan du nemlig raw-konvertere direkte i kameraet, for eksempel på vei hjem fra fotograferingen eller ferien.

Her får du tre gode grunner til hvorfor du bør fotografere i råformat og deretter konvertere filen direkte i kameraet.

1. Du kan raskt fikse på de viktigste feilene

Raw, som er kameraets råbilde, inneholder alle dataene som kameraet kan fange opp. Filen tar opp mye plass, men gir deg gode muligheter til å redigere på detaljnivå.

Du kan også håndtere det meste av redigeringen direkte i kameraet, der det for eksempel er mulig å justere eksponeringen etter at du har tatt bildet.

Derfor er det smart å fotografere i råformat, behandle bildene dine eller justere de viktigste feilene – og deretter lagre bildet i det mer vanlige jpeg-formatet.

> Les også: Fem gode grunner til å fotografere i råformat

Mann fotograferer landskap.


© Shutterstock

2. Du får mer fleksibilitet

Når du fotograferer i råformat og fikser eksponeringen direkte i kameraet, trenger du ikke vente til du kommer hjem til datamaskinen.

Raw-konvertering direkte i kameraet er altså smart hvis du for eksempel vil dele bilder med ditt eget uttrykk på Facebook, Instagram eller e-post på farten.

> Les også: Tre tips gir deg bedre bilder av solnedgangen.

Mann fotograferer landskap.

Når du er på fototur eller reise, er det artig å dele bilder med en gang. Derfor er det smart at du kan justere raw-filene og deretter lagre dem som jpeg, slik at de er klare til å bli delt.

© Shutterstock

3. Du kan lagre og dele flere jpeg-varianter av samme raw-fil

Når du justerer og konverterer raw-bildet direkte i kameraet, blir ikke raw-filen endret, så du kan lage så mange jpeg-varianter som du bare vil.

Dette er smart siden du for eksempel kan beskjære samme bilde på tre forskjellige måter og deretter lagre variantene uten at det påvirker den originale raw-filen. 

Når du er hjemme ved datamaskinen igjen, kan du alltid utføre avansert raw-behandling i for eksempel Lightroom eller Photoshop.

> Les også: Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

Kanskje du er interessert i...