Utendørsfotograf fotograferer fjell.

Sony, Samsung, Apple og OnePlus lager alle gode mobiltelefoner med veldig gode kameraer, men hvilken kameramobil er best?

© Shutterstock

Dette er de beste kameramobilene akkurat nå

Her i redaksjonen anmelder vi veldig mange kameratelefoner hvert år. Derfor vet vi også at konkurransen er hard og at tittelen som den beste kameratelefonen krever noe ekstra. Akkurat nå er det fem smarttelefoner som skiller seg ut fra resten.

Det går mildt sagt utrolig fort med teknologien i kameratelefonene våre. 

Konkurransen er knallhard mellom de ulike merkene, og med hver lansering forbedres muligheten enormt når det gjelder fotografering i råformat, fargegjengivelse og detaljnivå.

Tross den skjerpede konkurransen er det likevel fem kameramobiler som har imponert oss ekstra mye.

Her får du oversikt over de beste kameratelefonene akkurat nå:

> I abonnementsuniverset Fordelssonen finner du mange forskjellige apper til smarttelefonen din som gjør det enda artigere å fotografere med mobilen.

I denne artikkelen kan du lese om:


Hvilke kameraer har de fem smarttelefonene?

Først ser vi nærmere på hvilke kameraer hver enkelt kameratelefon kommer med. De fem kameramobilene har nemlig svært forskjellige kameraer. 

Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Den nye toppmodellen blant Samsungs kameratelefoner har fire bakre kameraer der vidvinkelen, som tilsvarer 23 mm, har hele 108 megapiksler. Du får også to teler på 69 mm og 230 mm med 10 megapiksler og én på 13 mm med 12 megapiksler.

Sett til: 11 980 kroner (128 GB)

Sony Xperia PRO-I

  • Sony Xperia PRO-I er en kameratelefon som kommer med et trippelt kamerasystem. En ultravidvinkel som tilsvarer 16 mm, en vidvinkel på 24 mm og en 50 mm – alle på 12 megapiksler. Til å være en kameramobil utmerker særlig kameraet på 24 mm seg med sin digre 1"-bildebrikke.

Sett til: 17 990 kroner (512 GB)

iPhone 13 Pro Max

  • Også denne kameratelefonen kommer med et trippelt kamerasystem. Alle mobilkameraene tar bilder på 12 megapiksler. Hovedkameraet er 26 mm, telen er 77 mm og ultravidvinkelen er 13 mm. 

Sett til: 12 190 kroner (128 GB)

OnePlus 10 Pro

  • Hovedkameraet er en vidvinkel på 23 mm med opptil 48,0 megapiksler og optisk bildestabilisering, mens ultravidvinkelen på 14 mm gir 50,0 megapiksler. Telen på 77 mm, som også har optisk stabilisering, tar opp med 8,0 megapiksler. Alle tre kan fotografere i raw og jpeg.

Sett til: 9900 kroner (256 GB)

Sony Xperia 1 IV

  • Som de fleste nye telefoner har Xperia tre kameraer. Du får en 16 millimeter ultravidvinkel, 24 mm vidvinkel og et zoomobjektiv som dekker 85–125 mm. Det siste er en verdenssensasjon, for det er nemlig snakk om optisk zoom der linseelementene glir flytende frem og tilbake. Det er første gangen vi ser det i en telefon.

Sett til: 13 490 kroner (256 GB)

Appene til kameramobilene er svært forskjellige

Det er stor forskjell på appene som hver av kameratelefonene tar bilder med. Her skiller Sony-telefonene seg litt ut sammenlignet med konkurrentene.

Slik gjør du det med Sony Xperia PRO-I og Sony Xperia 1 IV

Med sine nyeste kameratelefoner har Sony kopiert oppsett og design fra kameraserien med speilløse systemkameraer, og det gir deg en rekke fordeler hvis du allerede er vant til dette systemet.

I Sonys app finner du blant annet en virtuell utgave av Sonys programhjul, der du kan velge mellom flere forskjellige programmer, for eksempel Lukkerprioritet og Manuelt program. 

Det er første gang vi ser dette i en kameratelefon, og det er genialt.

Det skaper bedre muligheter for å fikle med lukkertid, blenderåpning, lysmåling og fokusmetode, noe som vil falle deg helt naturlig hvis du har fotografert med et Sony-kamera før – eller bare har tatt bilder med et kamera med programhjul.

Hvis du ikke har det, krever disse kameratelefonene en del tilvenning og øvelse før du blir vant til oppbygningen og de utrolig mange fotomulighetene.

Hvis du er fotoentusiast og har erfaring med å ta bilder via et programhjul, vil du elske Sonys kameratelefoner, for de gir deg rett og slett mange flere fotomuligheter sammenlignet med de andre konkurrentene.

Slik gjør du det med iPhone 13 Pro Max

Kameraappen i iPhone 13 Pro Max bygger videre på de forrige modellene. Her er det enkelt å få tilgang til de nyttigste funksjonene med bare noen få trykk på telefonen.

iPhone 13 Pro Max er rett og slett en kameratelefon som det er lett å bruke, og de forskjellige stilene innenfor fotografering ligger helt nederst, noe som gjør det enkelt å hoppe mellom portrettfunksjonen, panorama og video.

Med denne kameramobilen kan du også enkelt justere blits og eksponeringskompensasjon.

I tillegg gir denne kameratelefonen deg mulighet til å bruke Apples glimrende filtre, som raskt redigerer farger og kontrast til et annet uttrykk i bildene dine.

Apples nattmodus – kalt Night Mode – kommer også frem på skjermen når det er mørkt, og da får du flere muligheter til å ta flotte bilder i mørket med kameratelefonen din. 

Slik gjør du det med OnePlus Pro 10

Denne kameramobilen fra kinesiske OnePlus er utviklet i samarbeid med den legendariske svenske kameraprodusenten Hasselblad. 

Det ser vi blant annet i brukergrensesnittet i den tilhørende appen, som er inspirert av Hasselblads programvare og kameramenyer.

Det ser vi også på at den virtuelle utløserknappen på kameratelefonen er oransje, som på de eksklusive kameraene fra den svenske produsenten.

Selve oppsettet minner om det du får med iPhone 13 Pro Max. 

Flere av snarveiene er like, og du har enkel tilgang til å velge den stilarten som passer til det du fotograferer.

Slik gjør du det med Samsung Galaxy S22 Ultra 

Laster du ned Samsungs nye app Expert RAW, kan du ta 16-biters RAW-bilder i Expert RAW-formatet. Dette kombinerer flere eksponeringer for å gi et større dynamisk omfang.

S22 Ultra er en av de beste kameratelefonene på markedet, men for noen fotografer vil det være for mye å ta stilling til i appen, noe som gjøre det vanskelig å skjønne hva som vil gi dem de beste opptakene. 

Den erfarne fotografen vil elske de mange mulighetene i fotoappen, men brukervennligheten er ikke på topp og krever tilvenning.

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i telefonen din

Sony Xperia PRO-I

Sony-telefonene og modellen fra Samsung er kameramobilene som kommer med den mest avanserte appen til å ta bilder med. Her har du flere valgmuligheter sammenlignet med konkurrentene, men disse kameratelefonene kan også være noe utfordrende for de som ikke er vant til å fotografere med programhjul.

© Sony

Hvilken kameratelefon er best til råformat?

Før var fotografering i råformat forbeholdt avanserte mobilkameraer, men nå kan du fotografere i råformat på de fleste nyere smarttelefoner. Det gjelder også de fem kameratelefonene vi nevner i denne artikkelen.

Raw, som er kameraets råbilde, inneholder alle dataene kameraet kan fange opp. Filen tar opp mye plass, men gir deg gode muligheter til å redigere på detaljnivå i etterkant.

Sony Xperia PRO-I

Velger du å fotografere med råformat på denne kameratelefonen, får du litt mer støy i bildene, og de blir heller ikke like skarpe som når du bruker jpeg-formatet. 

Mulighetene er imidlertid mange flere i bildebehandlingen hvis du velger råformat, for bildene inneholder mye mer informasjon. Dette gjør det enklere å bildebehandle på detaljnivå etterpå. 

iPhone 13 Pro Max

Med denne kameratelefonen kan du bruke kameraappen til å ta bilder i Apples eget raw-format, som heter Apple ProRAW. 

Apple ProRAW kombinerer dataene fra raw-standardformatet med bildebehandling på iPhone for å gi deg flere kreative muligheter når du justerer eksponering, farge og hvitbalanse.

Du kan få Apple ProRAW med alle kameraene, også kameraet på forsiden. Du kan imidlertid ikke bruke Apple ProRAW brukes sammen med Portrett-funksjonen.

OnePlus 10 Pro

Hvis du bytter til Pro-modus på denne kameratelefonen, kan du fotografere i råformat og justere for eksempel ISO-verdi og hvitbalanse. 

I Pro-modus på OnePlus 10 tar du bilder i det universelle raw-formatet som kalles dng-format. 

Da lagrer kameratelefonen samtidig en kopi som jpeg, slik at du har full fleksibilitet til å åpne bildene i de fleste vanlige bildebehandlingsprogrammer.

Sony Xperia 1 IV

Her kan du også fotografere i råformat, men det påvirker hastigheten enormt. 

Den gode autofokuseringen blir nemlig bekreftet av raske serier på 20 bilder i sekundet. 

Men dette gjelder bare for jpeg, mens du med råformat aktivert ikke kan ta raske serier – men bare ett bilde om gangen.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Laster du ned Samsungs nye app Expert RAW, kan du ta 16-biters RAW-bilder i det spesielle Expert RAW-formatet.

Filene tar opp litt mer plass enn de vanlige raw-filene, men leverer samtidig langt flere høylysdetaljer å jobbe med i konverteringen. 

Kvinne med hodetelefoner

Når du fotograferer i jpeg-format – som er det vanligste formatet –  bruker kameratelefonen din bare informasjonen den trenger, og sletter resten. Etter denne prosessen kan du ikke gjenopprette informasjonen som ble slettet. Derfor er raw-formatet spesielt attraktivt for fotografer som har lyst til å behandle bildene sine etterpå, for raw-bildet inneholder mye mer informasjon og byr dermed på flere justeringsmuligheter.

© Shutterstock

Hver kameratelefon har sine fordeler

Alle de fem smarttelefonene tar flotte bilder. 

Det må det ikke være noen som helst tvil om. 

Når du sammenligner telefonene med hverandre, blir det imidlertid også tydelig at kameratelefonene har forskjellige spisskompetanser.

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I er en kameramobil som skiller seg ut med sin enorme bildebrikke på én tomme. 

De store pikslene gjør at du kan få frem mange detaljer i skyggene på råformatbilder.

Detaljnivået er høyt, og skyggeområdene ser veldig flotte ut. 

Du får bilder med store kontraster, men ikke fullt så god skarphet som den du blant annet får med mange av de andre nyere kameratelefonene, som ofte bruker datakraft til å skape et bilde av flere andre.

iPhone 13 Pro Max

Kameratelefonen 13 Pro Max er blitt grunnleggende litt bedre enn de tidligere iPhone-telefonene. 

Det er takket være en bedre og større bildebrikke, men for de fleste vil det mest interessante være at mobilen nå har fått en makrofunksjon, slik at du kan bilder av veldig små ting på skikkelig nært hold.

Makrofunksjonen er betydelig bedre enn den du får med Xperia PRO-I og OnePlus 10 Pro. 

OnePlus 10 Pro 

Hasselblad har bidratt til å forbedre fargegjengivelsen i bildene, og fargene er nå også fantastisk gode og naturlige i denne kameratelefonen. 

I dagslys minner gjengivelsen veldig om den du får med de nye iPhone-modellene. 

I svakere lys, for eksempel når du fotograferer i blåtimen eller tar portrettbilder innendørs, foretrekker vi imidlertid klart fargene fra denne kameratelefonen fremfor dem du får med de nyeste iPhone-mobilene. 

De ser rett og slett mer naturtro og flottere ut og er veldig tiltalende. 

Sony Xperia 1 IV

Brukergrensesnittet kommer fra Sonys A-kameraer, så du føler at du holder i et skikkelig kamera. Mobilen har også samme avanserte følgefokus som A-kameraene.

Her er den største gevinsten som fotograf den optiske zoomen, der linseelementene glir flytende frem og tilbake. Det er første gangen vi ser det i en telefon.

Bildene blir ganske pene med den optiske zoomen. Dessverre er oppløsningen for alle kameraene bare 12,0 megapiksler, og detaljnivået er synlig lavere enn på Xperia PRO-1.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Bildekvaliteten fra alle kameraene i denne telefonen, særlig fra vidvinkelen, er veldig god. 

Du får skarpe bilder med god fargegjengivelse og mange detaljer i både skygger og høylys.

Her er fordelene uten tvil at du kan ta flotte jpeg-bilder med mange detaljer – som er det formatet de fleste fotografer fotograferer i.

I tillegg er det også sterkt med hele 10x zoom, og med Expert RAW får du gode muligheter i konverteringen.

Og den beste kameramobilen er ... 

Alle de fem kameratelefonene tar flotte bilder, og for et utrent øye vil bildene fra de fem forskjellige smarttelefonene se nesten identiske ut.

Det er imidlertid slik at hver enkelt kameratelefon har forskjellige spisskompetanser der den briljerer sammenlignet med konkurrentene.

Sony-telefonene: Kameramobiler til nerdete smarttelefon-entusiaster

Sony-telefonene er smarttelefonene som tilbyr flest innstillingsmuligheter i selve fotograferingen. 

Programhjulet er en nytenkning som vi liker svært godt, for det gir oss bedre kontroll over blender, lukker og lys enn det vi er vant til.

Sonys telefoner er geniale kameramobiler til smarttelefon-entusiaster som vil ha full kontroll over eksponeringen.

iPhone 13 Pro Max: En kameratelefon med høy brukervennlighet og gode makrobilder

iPhone 13 Pro Max er en genial kameratelefon som gjør det enkelt å ta flotte bilder. 

Oppsettet i appen gjør den enkel å navigere rundt i, og hvis du har behov for å ta makrobilder, passer denne kameratelefonen perfekt.

Med iPhone 13 Pro Max får du også et kamera som er ekstra lyssterkt selv om det er kveld eller natt. 

Funksjonen Night Mode øker lukkertiden, men dette kan resultere i uskarpe bilder hvis du ikke klarer å holde kameratelefonen stødig.

OnePlus 10 Pro: En kameratelefon med flott fargegjengivelse i svakt lys

OnePlus er den av kameratelefonene som på papiret har flest megapiksler, men detaljnivået og skarpheten er ikke overlegen sammenlignet med konkurrentene. Derfor må du ikke la deg lure av spesifikasjonene.

Hasselblad-kameraet gir oss derimot den beste fargegjengivelsen vi har sett fra en kameratelefon. 

Med Sony og iPhone kan det se ut som om det er et filter på bildene dine selv om det ikke er tilfellet, og det er irriterende når du står foran et motiv der du ikke skal justere fargene.

Hvis fargene er det viktigste for deg, bør du velge OnePlus 10 Pro. 

Samsung Galaxy S22 Ultra: En kameramobil til fotografer som legger mest vekt på detaljgjengivelse og farger

Denne kameratelefonen gir deg skarpe bilder med god fargegjengivelse og mange detaljer i både skygger og høylys.

I tillegg er Samsung kommet lengst når det handler om å utvikle et råformat og en tilhørende app som gir oss fordelene vi kjenner fra fotografering med skikkelige kameraer. 

Du kan lese hele anmeldelsen vår i Utstyrsguiden, der vi har gitt karakterer til de forskjellige smarttelefonene. 

Kanskje du er interessert i...