Samsung Galaxy S9 vs Huawei P20 Pro vs iPhone X

Både Apple iPhone X, Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ har veldig gode kameraer, men hvilket er best?

© Kristoffer Engbo

Her er den beste kameratelefonen akkurat nå

Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ er nye toppmodeller med sterkt fokus på kameraet. Her kjemper de to nye mot Apples flaggskip iPhone X.

19. april 2018 av Kristoffer Engbo

Både Samsung og Huawei er ute med nye flaggskip i form av Samsung Galaxy S9+ og Huawei P20 Pro, som begge kliner til med kameradelen i markedsføringen. 

Vi har testet kameraene i en sammenligning med Apples toppmodell, iPhone X.

Alle de tre har et vidvinkel- og et telekamera, og i tillegg har Huawei P20 Pro et svart-hvitt-kamera som assisterer de to andre objektivene med blant annet å registrere lys og dybde i bildene.

Huawei P20 Pro har den beste kamera-appen

Kamera-appen til Apple er forholdsvis enkel, og du kan for eksempel ikke justere lukkertiden i den. Da må du bruke andre apper. 

I kamera-appene til både Huawei og Samsung kan du velge en Pro-innstilling med mulighet for avanserte justeringer, og du får selvfølgelig helautomatikk, der telefonen fikser alt.

Vi foretrekker kamera-appen til Huawei, som det er kjappest å stille inn. Det er fortere gjort å feilbetjene appen til Samsung. For eksempel skrudde vi ved flere anledninger på selfiekameraet ved et uhell. 

Kamera-appen til Apple er for enkel for våre behov.

> Les mer om Huawei P20 Pros tekniske spesifikasjoner her. 

Samsungs Galaxy S9+ har den beste bildekvaliteten

Alle de tre telefonene tar fremragende bilder. 

Bildene fra Apple blir gjengitt svært naturlig, og de er ofte noe varme i tonene. Kontrasten er god, og detaljgjengivelsen er utmerket på jpeg-bildene.

Huaweis bilder går litt i begge retninger, avhengig av hvilken type opptakstilstand du velger. På helautomatikk registrerer kameraet motivtypen selv og tilpasser innstillingene og ikke minst den interne bildebehandling til den.

Dette gjør blant annet at fargene får en skikkelig kraftinnsprøytning, og hudtoner i portretter blir glattet ut. På portrettbilder blir også bakgrunnen gjort uskarp. Dette resulterer i bilder som umiddelbart er tiltalende, men vi foretrekker en mer naturlig gjengivelse.

Velger du Pro-tilstanden, er gjengivelsen av både farger og annet langt mer naturlig, men vi opplevde også at bildene ofte var noe diffuse i gjengivelsen, slik at de nærmest ser uskarpe ut, og kontrasten er svært lav.

Samsungs jpeg-bilder har flott og naturlig fargegjengivelse, og telefonen banker de to andre på detaljgjengivelsen. Den er virkelig flott. Det ser også ut som om Samsung Galaxy S9+ Pro av og til glatter ut huden, men ikke like kraftig som Huawei.

Bilde tatt med iPhone X
iPhone X

Her har vi god og forholdsvis naturlig fargegjengivelse fra Apple iPhone X.

© Kristoffer Engbo
Bilde tatt med Huawei P20 Pro på auto
Huawei P20 Pro

Med Huaweis autofunksjon blir det futt i fargene. Det ser umiddelbart tiltalende ut, men de er ikke så naturlige.

© Kristoffer Engbo
Bilde tatt med Huawei P20 Pro i Pro-tilstand
huawei P20 Pro

Her har vi fotografert med Huawei P20 Pro i Pro-tilstand. Fargene er langt mer naturlige, og kontrasten er forholdsvis lav.

© Kristoffer Engbo
Bilde tatt med Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+ gjengir farger og lys flott, og detaljgjengivelsen er god. 

© Kristoffer Engbo
Samsung Galaxy S9+ iPhone X Huawei P20 Pro
SAMMENLIGNING

Her har vi zoomet inn på en detalj i 100 %. Til venstre har vi bildet fra Apple iPhone X, i midten fra Huawei P20 Pro og til høyre fra Samsung Galaxy S9+.

© Kristoffer Engbo

I svakt lys drar de to Android-telefonene ifra iPhone. 

Her blir detaljgjengivelsen bedre, og de er mer villige til å øke ISO-verdien for å holdelukkertidene korte, og det blir ikke mer støy enn i iPhone-bilder tatt på lavere ISO-verdier.

Alle de tre telefonene kan for eksempel ta portrettbilder med kunstig uskarp bakgrunn, slik at det minner om bilder tatt på stor blenderåpning med speilreflekskamera. 

Ingen av telefonene lager perfekt bakgrunnssløring, og for eksempel blir løst hår utvisket og uklart.

Apple iPhone X er best for råformat

Alle tre telefonene kan fotografere i råformat. Dermed kan du hente fram flere detaljer og justere hvitbalansen i bildebehandlingen. 

Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9+ kan fotografere i råformat rett fra kamera-appen, mens du må bruke tredjepartsapper på iPhone X.

Med Samsung og Huawei kan du dessverre bare fotografere i råformat med vidvinkel-kameraet, mens du kan fotografere i råformat med både vidvinkel og tele med iPhone X .

Imidlertid er råformatfilene fra Huawei bortimot ubrukelige. Det blir massiv vignettering – altså mørke bildehjørner, og hvitbalansen er så ute av vater at man ikke kan bruke faste innstillinger, for eksempel Daylight, i Lightroom.

Bildene er nemlig svært grønne, så det er vanskelig å få gode farger ut av raw-filene. Dessuten er de svært bløte, så de ser nesten litt uskarpe ut. 

Du må også være oppmerksom på at når du stiller kameraet til å fotografere i råformat, får du en utløserforsinkelse på rundt et sekund.

Det er langt enklere å jobbe med raw-filene fra både Samsung og iPhone, og siden iPhone X kan bruke råformat med tele-objektivet, foretrekker vi denne telefonen for raw-filer.

Hvis du sliter med å holde oversikten over de forskjellige kameraene i Apple-telefonene, har vi skrevet om dem her.

And the winner is...

Vil du ha bilder rett fra telefonen med tiltalende og litt overdrevne farger, bør du se til Huawei. 

Bildene vil imponere de fleste, særlig hvis du ser dem på en telefonskjerm. Teleobjektivet går også tettere på motivene enn de to andre, noe som er en fordel.

Imidlertid foretrekker vi den langt mer naturlige gjengivelsen fra iPhone X og Galaxy S9+. 

Her får du også mye bedre raw-filer enn de fra Huawei. 

Hvis du går utelukkende etter bildekvalitet, hadde vi valgt Samsung-telefonen. Den har suveren detaljgjengivelse.

Skal fotografere mye i råformat, er det imidlertid en fordel at iPhone også kan fotografere i raw med teleobjektivet.

Spesifikasjoner

Apple iPhone X

Vidvinkel: 12,2 megapiksler, 28 mm, F1.8

Tele: 12,2 megapiksler

Sett til: 10 290 kroner (64 GB)

Huawei P20 Pro

Vidvinkel: 39,9 megapiksler, F1.8

Tele: 8,0 megapiksler, 83 mm, F2.4

Som standard tar telefonen bilder på 10,0 megapiksler med alle de tre objektivene. Svart-hvitt-objektivet supplere de to andre med blant annet å lage sløring i bakgrunnen.

Sett til: 8417 kroner (128 GB)

Samsung Galaxy S9+

Vidvinkel: 12,2 megapiksler, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 12,2 megapiksler, 52 mm, F2.4

Sett til: 9230 kroner (64 GB)

> Har du ikke lyst (eller råd) til å investere i en ny super-smarttelefon, kan du gjøre kameraet i den nåværende mobilen din enda bedre med et 3-i-1-objektivsett. 

Det er lett å sette objektivet på alle smarttelefoner, og plutselig har du et avansert kamera i lommen. Du får settet med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. 

Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...