Samsung Galaxy S9 vs Huawei P20 Pro vs iPhone X
Samsung Galaxy S10

Både Apple iPhone Xs, Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10 har veldig gode kameraer, men hvilket er best?

© Shutterstock

Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10 er nye toppmodeller med sterkt fokus på kameraet. Her kjemper de to nye mot Apples flaggskip iPhone Xs.

15. mai 2019 av Kristoffer Engbo

Både Samsung og Huawei har kommet med nye flaggskip med Samsung Galaxy S10 og Huawei P30 Pro, som begge har høye ambisjoner for det innebygde kameraet.

Vi har testet kameraene i telefonene i en sammenligning med Apples toppmodell iPhone XS.

Testen innebærer både en test av kamera-appen, bildekvaliteten og fargegjengivelse, portrettfunksjon og muligheten for å fotografere i råformat.

Til slutt har vi tatt et enkelt testbilde med de tre telefonene, som vi sammenligner lenger nede i denne artikkelen.

> I abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen finner du mange forskjellige apper til smarttelefonen din, som gjør det enda morsommere å fotografere med mobilen.

Stor forskjell på telefonenes kamera-app

I både Huaweis og Samsungs kamerapp kan du velge en profftilstand med mulighet for avanserte justeringer, og du får selvfølgelig også helautomatikk, hvor telefonen tar seg av alt.

Samsung Galaxy S10s app må få spesielt mye ros for den nye funksjonen der den foreslår den beste komposisjonen når du tar et bilde.

Selve funksjonen fungerer godt, og selv en rutinert fotograf kan få nyttig hjelp til komposisjonen.

iPhone XS kamera-app er forholdsvis enkel, og du har ikke mulighet for å justere for eksempel lukkertid. Hvis du vil kontrollere dette, må du bruke en tredjeparts-app.

Apples kameraapp er med andre ord for enkel for våre behov. Generelt gjør appen en god jobb, men det er synd at man er nødt til å bruke andre apper til forholdsvis enkle fotoinnstillinger.

Når det gjelder brukernytte med den innebygde kamera-appen, stikker de to Android-telefonene av med seierenen.

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i telefonen din

Rå bildekvalitet og fargegjengivelse

La oss bare slå fast at alle de tre telefonene tar fremragende bilder.

Når det gjelder bildekvalitet og farger fra XS, er bildene veldig naturlige og varme i tonene. Kontrasten er god, og detaljgjengivelsen er utmerket.

Bildene som er tatt med Huawei P30 Pro, er også av god kvalitet og fanger små detaljer godt. Når det gjelder fargegjengivelse, har Huawei P30 Pro ganske høy kontrast og markante farger.

Samsung Galaxy S10 skiller seg ut fra de to andre kameraene. Her er fargene de mest aggressive og kontrastrike. Når det gjelder skarpheten i bilderne, så fremstår bilder tatt med Samsung Galaxy S10 som litt renere og skarpere enn med de to andre. I tillegg ligger bildene i den kjølige enden av fargeskalaen.

> Vil du aldri gå tom for strøm og lys når du er på farten? Med Digital FOTOs nye 3 i 1-fotopowerbank får du mye strøm og en innebygd, kraftig fotolampe du kan legge i lommen. Du sparer 619 kroner når du benytter deg av tilbudet!

Hakket skarpere

Av de tre kameratelefonene stikker Samsung Galaxy S10 av med en liten seier når det gjelder kvaliteten på et bilde som er tatt uten spesielle innstillinger.

Alt blir et lite hakk skarpere, og særlig på en mobilskjerm er fargene veldig flotte. Imidlertid virker det som om Samsung Galaxy S10 rydder betydelig opp i bildene sine, slik at det for eksempel er mindre fargestøy på pikselnivå.

Sammenlignet med Samsung Galaxy S10 gir iPhone XS mer naturlige bilder uten altfor mye behandling og opprydding.

På testbildene våre kunne vi tydelig se at både Samsung Galaxy S10 og Huawei P30 Pro utfører en litt uhensiktsmessig redigering ved bladene rundt treet.

Men alt i alt blir Samsung Galaxy S10 likevel en hakk skarpere enn konkurrentene.

> Les også: Overfør bilder fra telefonen din i en fart

Det er tydelig at kameratelefonene håndterer bladene på treet forskjellig på testbildene våre. 

© Digital FOTO

Tett på testbildene

IPHONE XS

IPhonen leverer god og forholdsvis naturlig fargegjengivelse. Det er også verdt å merke seg at iPhonen ikke gir bildet særlig stor kontrast sammenlignet med de to andre kameratelefonene.

Den manglende kontrasten gjør bildene en smule flate. Imidlertid er det lett å behandle bildene til å bli mer interessante. I tillegg gjør også den lavere kontrasten at bladene på treet ser mer naturlige ut. 

© Digital FOTO

HUAWEI P30 PRO

Med Huaweis P30 Pros autofunksjon blir det synlig futt i fargene. Umiddelbart ser det tiltalende ut, men de er mindre naturlige enn på iPhone Xs.

På dette testbildet kommer også Huawei P30 Pro uheldig ut når det gjelder skyggene i hekken. Her er skyggen mørkere enn med Samsung Galaxy S10 og Apples iPhone XS. Samtidig er kontrasten rundt treet høyere enn på iPhone XS, men samtidig lavere enn med Samsung Galaxy S10.

© Digital FOTO

SAMSUNG GALAXY S10

Samsung Galaxy S10 gir et veldig kontrastfullt og fargerikt bilde. På en flott skjerm som Samsungs, er dette imponerende ved første øyekast.

Skyggene er også flott balansert, men det blir litt mye når man ser på bladene på treet. Her blir bildet for redigert, og det selv om vi ikke har endret noen funksjoner i kameraet.

© Digital FOTO

Test av portrett-funksjonen

Alle de tre telefonene kan ta portrettbilder, hvor blir gjort kunstig uskarp slik at det minner om bilder tatt på stor blenderåpning med speilreflekskamera.

Ingen av telefonene lager en perfekt bakgrunnssløring. For eksempel blir løse småhår gnidd ut.

Det er vanskelig å avgjøre hvilket av de tre som har den beste portrettfunksjonen, for det er ingen nevneverdige forskjeller på dem.

> Les også: Derfor må du fotografere med mobilen - noen ganger

Hvilken telefon er best til raw?

Alle tre telefonene kan fotografere i råformat, hvor du kan hente fram flere detaljer og justere hvitbalansen i bildebehandlingen.

Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy S10 kan knipse i raw direkte i kameraappen, mens du må bruke tredjeparts-apper på iPhone XS.

Imidlertid endre dette ikke på at det går best å jobbe med raw-filene fra Apple iPhoneXS. Likevel må ikke dette forstås som at de er best kvalitetsmessig.

> Les mer om hvordan du tar raw-bilder med iPhone her

Ubrukelig raw fra Huawei P30 Pro

Samsung Galaxy S10 og iPhone XS ligger veldig jevnt når det gjelder kvaliteten på raw-filene. Men iPhone Xs lar deg fotografere med raw på begge objektivene. Samsung Galaxy S10 tillater bare raw på hovedkameraet og ikke for eksempel teleobjektivet.

Derimot er raw-filene fra Huawei P30 Pro bortimot ubrukelige. Det blir massiv vignettering – altså mørke bildehjørner, og hvitbalansen er så feil at man ikke kan bruke faste innstillinger, for eksempel Daylight, i Lightroom.

Huawei tar raw-bilder med en liten utløserforsinkelse, noe du ikke har på verken Samsung eller Apple.

Det er langt enklere å jobbe med raw-filene fra både Samsung og iPhone, og siden iPhone XS kan bruke raw med teleobjektivet, foretrekker vi denne telefonen til raw-filer.

Derfor må konklusjonen være at Apple iPhone XS er det riktige valget hvis du liker mobilkameraer med raw-format.

And the winner is...

Vil du ha bilder rett fra telefonen med tiltalende og kontrastrike farger, bør du velge Samsung Galaxy S10.

Bildene vil imponere de fleste, særlig hvis du ser dem på en telefonskjerm.

Vi må si at de tre kameratelefonene ligger fryktelig jevnt når det gjelder en totalanmeldelse. Likevel ser det ut som kameraentusiasten får litt mer med Samsung S10.

Huawei P30 Pro utmerker seg med telefunksjonen. Du kan zoome 10 ganger uten å miste så mye generell kvalitet i bildet, noe som kan være nyttig i noen situasjoner.

Iphone Xs er en generelt god kameratelefon og faller ikke gjennom på noen punkter. Vi vil imidlertid si at de ekstra smådetaljene på Samsungs S10 avgjør konkurransen, men det er med minst mulig margin.

Derfor er om du velger Samsung S10 eller iPhone XS, en smakssak.

> Les om hvordan du tar bedre bilder med telefonen din her

Spesifikasjoner

Apple iPhone XS

Vidvinkel: 12 megapiksler, 28 mm, F1.8

Tele: 12 megapiksler, 52 mm, F2.8

Sett til: 10 290 kroner (64 GB)

Huawei P30 Pro

Vidvinkel: 40 megapiksler, 27 mm, F1.6

Ultravidvinkel: 20 megapiksler, 16 mm, F2.2

Tele: 8,0 megapiksler, 125 mm, F3.4

Sett til: 8213 kroner (128 GB)

Samsung Galaxy S10

Vidvinkel: 12 megapiksler, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 12 megapiksler, 52 mm, F2.4

Ultravidvinkel: 16 megapiksler, 12 mm, F2.2

Sett til: 7890 kroner (64 GB) 

> Har du ikke lyst (eller råd) til å investere i en ny super-smarttelefon, kan du gjøre kameraet i den nåværende mobilen din enda bedre med et 3 i 1-objektivsett.

Du fester enkelt objektivene på alle smarttelefoner, og plutselig har du et avansert kamera i lommen. Du får settet med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner.

Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...