Smarttelefoner

Både Sony Xperia PRO-I, iPhone 13 Pro Max og OnePlus 9 Pro har gode kameraer, men hvilken kameratelefon er best?

© Shutterstock

Dette er de beste kameratelefonene akkurat nå

Her i redaksjonen anmelder vi veldig mange kameratelefoner hvert år. Derfor vet vi også at konkurransen er hard og at tittelen som den beste kameratelefonen krever noe ekstra. Akkurat nå er det tre smarttelefoner som skiller seg ut fra resten.

Det går mildt sagt utrolig fort med teknologien i kameratelefonene våre. 

Konkurransen er knallhard mellom de ulike merkene, og mellom hver lansering forbedres muligheten til å fotografere råformat, fargegjengivelsen og detaljnivået enormt.

Til tross for den skjerpede konkurransen er det likevel tre kameratelefoner som har imponert oss ekstra mye.

Her får du oversikt over de beste kameratelefonene akkurat nå:

  • Sony Xperia PRO-I
  • iPhone 13 Pro Max
  • OnePlus 9 Pro 

> I abonnementsuniverset Fordelssonen finner du mange forskjellige apper til smarttelefonen din som gjør det enda artigere å fotografere med mobilen.

Hva slags mobilkameraer har de tre smarttelefonene?

Først ser vi nærmere på hvilke kameraer hver enkelt kameratelefon kommer med. De tre kameratelefonene har nemlig svært forskjellige mobilkameraer. 

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I er en kameratelefon som kommer med et trippelt kamerasystem. En ultravidvinkel som tilsvarer 16 mm, en vidvinkel på 24 mm og en 50 mm – alle på 12 megapiksler. Til å være en kameratelefon utmerker særlig kameraet på 24 mm seg med sin digre 1"-bildebrikke.

Sett til: 17 990 kroner (512 GB)

iPhone 13 Pro Max

  • Også denne kameratelefonen kommer med et tredobbelt kamerasystem. Alle mobilkameraene tar bilder på 12 megapiksler. Hovedkameraet er 26 mm, telen er 77 mm og ultravidvinkelen er 13 mm. 

Sett til: 12 990 kroner (128 GB)

OnePlus 9 Pro

  • OnePlus 9 Pro er en kameratelefon med et innebygd Hasselblad-kamera. Med hovedkameraet og ultravidvinkelen kan du fotografere med henholdsvis 48 og 50 megapiksler. Totalt består kamerasystemet av tre kameraer på 14, 23 og 77 millimeter. Det fjerde mobilkameraet er monokromt og brukes kun til bildedannelsen i de andre.

Sett til: 10 890 kroner (256 GB)

Appene til kameratelefonene er svært forskjellige 

Det er stor forskjell på appene som hver av kameratelefonene tar bilder med. Her skiller Sony Xperia PRO-I seg litt ut sammenlignet med de to andre konkurrentene.

Slik gjør du det med Sony Xperia PRO-I

Men sin nyeste kameratelefon har Sony kopiert oppsett og design fra sin kameraserie med speilløse systemkameraer, og det gir deg en rekke fordeler hvis du allerede er vant til dette systemet.

I Sonys kameraapp finner du blant annet en virtuell utgave av Sonys programhjul, der du kan velge mellom flere forskjellige programmer, for eksempel Lukkerprioritet og Manuelt program. 

Det er første gang vi ser dette i en kameratelefon, og det er genialt.

Det skaper bedre muligheter til å fikle med lukkertid, blenderåpning, lysmåling og fokusmetode, noe som vil falle deg helt naturlig hvis du har fotografert med et Sony-kamera før – eller bare har tatt bilder med et kamera med programhjul.

Hvis du ikke har det, krever denne kameratelefonen en del tilvenning og øvelse før du blir vant til oppsettet og de utrolig mange fotomulighetene.

Hvis du er fotoentusiast og har erfaring med å ta bilder via et programhjul, vil du elske Sonys kameratelefon, for den gir deg rett og slett mange flere fotomuligheter sammenlignet med de to andre konkurrentene.

Slik gjør du det med iPhone 13 Pro Max

Kameraappen i iPhone 13 Pro Max bygger videre på de forrige modellene. Her er det enkelt å få tilgang til de nyttigste funksjonene med bare noen få trykk på kameratelefonen.

iPhone 13 Pro Max er rett og slett en kameratelefon det er lett å bruke, og de forskjellige stilene innenfor fotografering ligger nederst, noe som gjør det enkelt å hoppe mellom portrettfunksjonen, panorama og video.

Med denne kameratelefonen kan du også enkelt justere blitsen og eksponeringskompensasjonen.

I tillegg gir denne kameratelefonen deg mulighet til å bruke Apples glimrende filtre, som raskt redigerer farger og kontrast til et annet uttrykk i bildene dine.

Apples nattmodus – kalt Night Mode – kommer også frem på skjermen når det er mørkt, og da får du flere muligheter til å ta flotte bilder i mørket med kameratelefonen din. 

Slik gjør du det med OnePlus Pro 9

Denne kameratelefonen fra kinesiske OnePlus er utviklet i samarbeid med den legendariske svenske kameraprodusenten Hasselblad. 

Det ser vi blant annet i brukergrensesnittet i den tilhørende appen, som er inspirert av Hasselblads programvare og kameramenyer.

Det kan vi også se på at den virtuelle utløserknappen på kameratelefonen er oransje, akkurat som på de eksklusive kameraene fra den svenske produsenten.

Selve oppsettet minner om det du får med iPhone 13 Pro Max. 

Flere av snarveiene er de samme, og du har enkel tilgang til å velge den stilarten som passer til det du fotograferer.

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i telefonen din

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I er den av kameratelefonene som kommer med den mest avanserte fotoappen. Her har du flere valgmuligheter sammenlignet med konkurrentene, men denne kameratelefonen kan også være noe utfordrende for de som ikke er vant til å fotografere med programhjul.

© Sony

Hvilken kameratelefon er best til råformat?

Tidligere var fotografering i råformat forbeholdt avanserte mobilkameraer, men i dag kan du fotografere i råformat på de fleste nyere smarttelefoner. Det gjelder også de tre kameratelefonene vi nevner i denne artikkelen.

Raw, som er kameraets råbilde, inneholder alle dataene som kameraet kan fange opp. Filen tar opp mye plass, men gir deg gode muligheter til å redigere på detaljnivå i etterkant.

Sony Xperia PRO-I

Velger du å fotografere med råformat på denne kameratelefonen, får du litt mer støy i bildene, og de blir heller ikke like skarpe som når du bruker jpeg-formatet. 

Mulighetene er imidlertid mange flere i bildebehandlingen hvis du velger råformat, for bildene inneholder mye mer informasjon. Dette gjør det enklere å bildebehandle på detaljnivå etterpå. 

iPhone 13 Pro Max

Med denne kameratelefonen kan du bruke kameraappen til å ta bilder i Apples eget raw-format, som heter Apple ProRAW. 

Apple ProRAW kombinerer dataene fra raw-standardformatet med bildebehandling på iPhone for å gi deg flere kreative muligheter når du justerer eksponering, farge og hvitbalanse.

Du kan få Apple ProRAW med alle kameraene, også kameraet på forsiden. Du kan imidlertid ikke bruke Apple ProRAW brukes sammen med Portrett-funksjonen.

OnePlus 9 Pro

Hvis du bytter til Pro-modus på denne kameratelefonen, kan du fotografere i råformat og justere for eksempel ISO-verdi og hvitbalanse. 

I Pro-modus på OnePlus 9 tar du bilder i det universelle raw-formatet som kalles dng-format. 

Da lagrer kameratelefonen samtidig en kopi som jpeg, slik at du har full fleksibilitet til å åpne bildene i de fleste vanlige bildebehandlingsprogrammer.

Kvinne med hodetelefoner

Når du fotograferer i jpeg-format – som er det vanligste formatet –  bruker kameratelefonen din bare informasjonen den trenger, og sletter resten. Etter denne prosessen kan du ikke gjenopprette informasjonen som ble slettet. Derfor er raw-formatet spesielt attraktivt for fotografer som vil behandle bildene sine etterpå, for raw-bildet inneholder mye mer informasjon og byr dermed på flere justeringsmuligheter.

© Shutterstock

Hver kameratelefon har sine fordeler

Alle de tre smarttelefonene fra 2021 tar fremragende bilder. 

Det må det ikke være noen som helst tvil om. 

Når du sammenligner telefonene med hverandre, blir det imidlertid også tydelig at kameratelefonene har forskjellige spisskompetanser.

Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I er en kameratelefon som skiller seg ut med sin enorme bildebrikke på én tomme. 

De store pikslene gjør at du kan få frem mange detaljer i skyggene på råformatbilder.

Detaljnivået er høyt, og skyggeområdene ser veldig flotte ut. 

Du får bilder med store kontraster, men ikke riktig så god skarphet som den du blant annet får med mange av de andre nyere kameratelefonene, som ofte bruker datakraft til å skape et bilde av flere andre.

iPhone 13 Pro Max

Kameratelefonen 13 Pro Max er blitt grunnleggende litt bedre enn de tidligere iPhone-telefonene. 

Det er takket være en bedre og større bildebrikke, men for de fleste vil det mest interessante være at mobilen nå har fått en makrofunksjon, slik at du kan bilder av veldig små ting på skikkelig nært hold.

Makrofunksjonen er betydelig bedre enn den du får med Xperia PRO-I og OnePlus 9 Pro. 

OnePlus 9 Pro 

Hasselblad har bidratt til å forbedre fargegjengivelsen i bildene, og fargene er nå også fantastisk gode og naturlige i denne kameratelefonen. 

I dagslys minner gjengivelsen veldig om den du får med de nye iPhone-modellene. 

I svakere lys, for eksempel når du fotograferer i blåtimen eller tar portrettbilder innendørs, foretrekker vi imidlertid klart fargene fra denne kameratelefonen fremfor den du får med de nyeste iPhone-mobilene. 

De ser rett og slett mer naturtro og flottere ut og er veldig tiltalende. 

Og den beste kameratelefonen er ... 

Alle de tre kameratelefonene tar flotte bilder, og for et utrent øye vil bildene fra de tre smarttelefonene se nesten identiske ut.

Det er imidlertid slik at hver av kameratelefonen har forskjellige spisskompetanser der den briljerer sammenlignet med konkurrentene.

Sony Xperia PRO-I: En kameratelefon for nerdete smarttelefon-entusiaster

Sony Xperia PRO-I er den av kameratelefonene som tilbyr flest innstillingsmuligheter i selve fotograferingen. 

Programhjulet er en nytenkning som vi liker svært godt, for det gir oss bedre kontroll over blender, lukker og lys enn det vi er vant til.

Sony Xperia PRO-I er en genial kameratelefon til smarttelefon-entusiaster som vil ha full kontroll over eksponeringen.

iPhone 13 Pro Max: En kameratelefon med høy brukervennlighet og gode makrobilder

iPhone 13 Pro Max er en genial kameratelefon som gjør det enkelt å ta flotte bilder. 

Oppsettet i appen gjør den enkel å navigere seg rundt i, og hvis du har behov for å ta makrobilder, er denne kameratelefonen det opplagte valget.

Med iPhone 13 Pro Max får du også et kamera som er ekstra lyssterkt selv om det er kveld eller natt. 

Funksjonen Night Mode øker lukkertiden, men dette kan resultere i uskarpe bilder hvis du ikke klarer å holde kameratelefonen din stille.

OnePlus 9 Pro: En kameratelefon med flott fargegjengivelse i svakt lys

OnePlus er den av kameratelefonene som på papiret har flest megapiksler, men detaljnivået og skarpheten er ikke overlegen sammenlignet med konkurrentene. Derfor må du ikke la deg lure av spesifikasjonene.

Hasselblad-kameraet gir oss derimot den beste fargegjengivelsen vi har sett fra en kameratelefon. 

Med Sony og iPhone kan det se ut som om det er et filter på bildene dine selv om det ikke er tilfellet, og det er irriterende når du står foran et motiv der du ikke skal justere fargene.

Hvis fargene er det viktigste for deg, bør du velge OnePlus 9 Pro. 

Du kan lese hele anmeldelsen vår i Utstyrsguiden, hvor vi har gitt karakterer til de forskjellige smarttelefonene. 

Kanskje du er interessert i...