Smartphones

Både Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro og iPhone 12 Pro Max har veldig gode kameraer, men hvilken er best?

© Shutterstock

Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

Mobiltelefonene OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra er toppmodeller med mye fokus på kameraet. Her kjemper de to telefonene mot Apples flaggskip iPhone 12 Pro Max.

20. januar 2021 av Kristoffer Engbo

Samsung og OnePlus har flaggskip-kameratelefonene Samsung Galaxy S20 Ultra og OnePlus 8 Pro, som begge er ambisiøse når det gjelder til det innebygde kameraet.

Vi har testet telefonkameraene i en sammenligning med Apples toppmodell iPhone 12 Pro Max.

I denne artikkelen sammenligner vi kameratelefonene på bildekvalitet og fargegjengivelse, kamera-appen og muligheten for å fotografere i råformat.

Til slutt har vi tatt et enkelt testbilde med de tre mobiltelefonene, som vi sammenligner lenger nede i denne artikkelen.

> I abonnementsuniverset vårt Fordelssonen finner du mange forskjellige apper til smarttelefonen din, som gjør det enda artigere å fotografere med mobilen.

Hvilke kameraer har de tre mobilene?

De tre smarttelefonene har svært forskjellige kameraer.

Samsung Galaxy S20 Ultra har tre kameraer: En tele på 48,0 megapiksler, en ultravidvinkel på 12 megapiksler og ikke minst et normalobjektiv som leverer hele 108 megapiksler.

Apples iPhones 12 Pro Max har et trippelkamera med ultravidvinkel, vidvinkel og tele. Alle de tre kameraene leverer bilder på 12 megapiksler.

OnePlus 8 Pro er utstyrt med fire kameraer, der hovedkameraet og vidvinkelen kan levere bilder på 48,0 megapiksler. De to mindre kameraene gir bilder på henholdsvis åtte og fem megapiksler.

Samsung Galaxy S20 Ultra ligger altså høyt med sine henholdsvis 48 og 108 megapiksler hvis vi vi utelukkende ser på telefonspesifikasjonene.

Men er Samsung Galaxy S20 Ultra så overlegen som den ser ut til å være?

Det kan du se lenger nede i denne artikkelen, hvor vi sammenligner tre bilder som er tatt med de forskjellige smarttelefonene.

Apple iPhone 12 Pro Max

Vidvinkel: 12 megapiksler, 26 mm, F1.6

Ultravidvinkel: 12 megapiksler, 13 mm, F2.4

Tele: 12 megapiksler, 65 mm, F2.2

Sett til: 13 339 kroner (128 GB)

OnePlus Pro 8

Vidvinkel: 48 megapiksler, 25 mm, F1.8

Tele: 8,0 megapiksler, F2.4

Ultravidvinkel: 48 megapiksler, 14 mm, F2.2

Color-filter-kamera: 5 megapiksler, F2.4

Sett til: 8420 kroner (128 GB)

Samsung Galaxy S20 Ultra

Hovedkamera: 108 megapiksler, 26 mm, F1.8

Normalkamera: 12 megapiksler, 26 mm, F1.5/F2.4

Tele: 48 megapiksler, F3.5

Sett til: 9990 kroner (128 GB)

Dette kan kameratelefon-appene

På flere punkter er telefonappene ganske like. Alle tre gir deg mulighet for å ta bilder med eksponeringskompensasjon, og du kan også justere ISO-innstillingene manuelt i kamera-appen til både Samsung, OnePlus og Apple.

Funksjonen ansiktsgjenkjenning, som er en flott funksjon på portretter, finner du bare i iPhone 12 Pro Max og Samsung Galaxy S20 Ultra. Det er litt lettere å finne den på iPhone enn på Samsung – og med OnePlus 8 Pro må du klare deg helt uten.

Alle de tre smarttelefonene kan alle ta serier og HDR-bilder, men det krever flere trykk med pekefingeren å finne fram funksjonene på Samsung og hos OnePlus enn det gjør på iPhone 12 Pro Max.

iPhone 12 Pro Max tar en knapp seier når det gjelder brukervennligheten til den innebygde kamera-app, da den er en smule mer intuitiv. Videre er alle kamerafunksjonene vi ønsker oss, enkle å finne og deretter bruke i iPhone-appen.

> Les også: 6 ting du må vite om kameraet i telefonen din

Forskjell på bildekvalitet og fargegjengivelse

De tre smarttelefonene fra 2020 tar fremragende bilder. Det er det ingen tvil om. Hvis du holder telefonene opp mot hverandre, blir det imidlertid også tydelig at det er forskjell på hvordan kameraene gjengir farger og nyanser.

Når det gjelder bildekvalitet og farger iPhone 12 Pro Max, er bildene veldig naturlige og varme i tonene. Kontrasten er realistisk, og fargegjengivelsen er fremragende.

OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra leverer på sin side bilder med mer kontrastfylte og aggressive farger.

Det gjør bildene fra OnePlus og Samsung en anelse mer dramatiske enn de fra iPhone, noe de fleste bilder kler godt, men vi vil nok helst behandle bildene mer dramatiske selv, hvis vi har behov for det. Det skal ikke OnePlus og Samsung gjøre for oss - men dette er selvfølgelig en smakssak.

Når vi sammenligner bildekvaliteten, stikker Samsung Galaxy S20 Ultra seg en anelse ut fra de to konkurrentene. Samsungs utrolig mange piksler gir flere detaljer enn bildene som er tatt med OnePlus og iPhone.

Dette er imidlertid ikke en forskjell som matcher spesifikasjonene, hvor Samsung uten tvil burde ha det beste kameraet. Kameraet i Samsung Galaxy S20 Ultra slår kameraene i iPhone 12 Pro Max og OnePlus 8 Pro, men det er ikke så overlegent som det kameraspesifikasjonene kunne tyde på.

> Vil du ta enda bedre bilder med telefonen? Akkurat nå kan du få et lyssett med ringlampe, powerbank og stativ for bare 148 kroner sammen med to numre av Digital FOTO. 

Tett på testbildene

iPhone 12 Pro Max

Bilde tatt med iPhone 12 Pro Max

Bilder tatt med iPhone 12 Pro Max gir flott detaljgjengivelse, og også fargegjengivelsen sitter som et skudd.

© DigitalFOTO

OnePlus 8 Pro 

Bilde tatt med OnePlus 8 Pro

OnePlus har en tendens til å overdramatisere fargene en anelse, så grønt og blått blir mere markant enn det nødvendigvis er.

© DigitalFOTO

Samsung Galaxy S20 Ultra

Borg ved vann

Som på OnePlus blir fargene et hakk kraftigere enn på iPhone 12 Pro Max. Derimot blir detaljene en anelse mer presise enn hos de to konkurrentene.

> Les også: Derfor bør du fotografere med mobilen - noen ganger

© Digital FOTO

Hvilken telefon er best for råformat?

Tidligere var fotografering i råformat forbeholdt avanserte kameraer, men i dag kan du fotografere dette formatet på de fleste nyere smarttelefoner. Dette gjelder også for de tre smarttelefonene vi tester her.

Raw, som er kameraets råbilde, inneholder alle dataene kameraet kan fange opp. Filen tar mye plass, men gir deg veldig gode muligheter for å behandle dem på detaljnivå i etterkant.

Du må imidlertid som regel bruke tredjepartsapper eller programmer hvis du vil behandle raw-bildene på smarttelefonen din etterpå.

Dette er også tilfellet med de tre telefonene i denne testen. Verken Samsung, iPhone eller OnePlus kan redigere råformatbilder direkte på mobiltelefonen. De kommer altså ikke med raw-støtte, og derfor blir du nødt til å bruke et program som for eksempel Lightroom hvis du skal få full glede av de mange detaljene i bildene i redigeringsfasen.

Likevel må det poengteres at alle tre produsentene vil få raw-støtte. Det er forventet at dette vil være på plass i løpet av 2021 gjennom oppdateringer som du kan laste ned til mobiltelefonen din.

Fram til da er du avhengig av tredjepartsprogrammer for å behandle bildene.

> Les mer om hvordan du fotograferer i råformat på iPhone her

Og vinneren er...

Alle de tre mobiltelefonene i denne testen tar flotte bilder.

iPhone leverer naturtro bilder med nøyaktig fargegjengivelse. I tillegg er og detaljgjengivelsen helt på topp og bare en anelse bak Samsung Galaxy S20 Ultra.

OnePlus 8 Pro er den billigste telefonen i testen, og det taler selvfølgelig for å velge denne, men når vi sammenligner med Samsung, som bare er en anelse dyrere, får du altså mer kamera for pengene hvis du velger Samsung i stedet for OnePlus.

Samsung Galaxy S20 Ultra stikker av med en knapp seier i denne testen, da det store kameraet på 108 megapiksler leverer hakket bedre bilder enn kameraene i iPhone 12 Pro Max og OnePlus 8 Pro - også selv om forskjellen ikke er så stor som man kunne tro ut fra mobiltelefonspesifikasjonene.

Valget kommer selvfølgelig også an på hvilket operativsystem du er vant til å bruke, da mange av funksjonene vi har testet, ligger på forskjellige steder på de respektive telefoner, og derfor er det alltid nødvendig med en tilvenningsperiode hvis du bytter merke.

Du kan lese de fulle anmeldelsene våre av Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro og iPhone 12 Pro Max i Utstyrsguiden.

Kanskje du er interessert i...