Selfie av en dame

Den ultimate selfieguiden – slik tar du den beste selfien

© Shutterstock

Slik tar du den beste selfien

Noen ser alltid fantastiske ut på selfiene sine i sosiale medier, du kjenner typen. Men fortvil ikke. Med disse tipsene og triksene kan det bli deg.

Sosiale medier har kommet for å bli, og det har nok begrepet selfie også. Derfor kan vi like godt øve oss på å få best mulig resultat. 

Selfien er et selvportrett som du tar med mobilen din med utstrakt arm, og siden de de fleste av oss løper rundt med en smarttelefon i lomma, har det aldri vært enklere. 

Vi guider deg til hvordan du får et bedre resultat med syv enkle tips. 

1. Ta selfien din litt ovenfra

Det lille digitale kameraet i smarttelefonene våre blir bedre og bedre, men det hjelper ikke mye hvis du ikke vet hvordan du skal stå. 

Hev derfor armen litt over ansiktet ditt. Når selfien tas litt ovenfra, i stedet for rett foran ansiktet, så blir vi som regel litt finere. Det skyldes at dobbelthaker rettes ut, og man unngår også et selvportrett der andre kan se en rett opp nesen. 

Derfor lønner deg seg altså å ta selfien litt ovenfra. 

> Les også: 5 enkle metoder for å lage fotokollasjer med dine egne bilder

Ta heller selfien litt ovenfra, da blir resultatet som regel best
Mann som tar selfie© Shutterstock

2. Bruk lyset aktivt i selfien

Godt lys gir et bra bilde, og dagslys er alltid det beste for selfien din.

Derfor er det lurt at du finner ut av hvor lyset kommer fra når du tar selfien. Start med å aktivere kameraet, se på skjermen på smarttelefonen, snu deg rundt og se hvor lyset faller best på ansiktet ditt. 

3. Bruk mobilkameraet på baksiden

Kameraet på baksiden av mobilen har høyere oppløsning enn "selfie-kameraet" foran, og dermed får du bedre bilder – selv om det krever litt trening.

Hvis du bruker kameraet foran, er det enda viktigere at lyset er bra, ellers blir bildet kornete.

4. Bruk selvutløser til selfier

Hvis du bruker kameraets innebygde selvutløser, kan du ta bilder uten at armen din blir en del av motivet. 

Finn et sted der mobilen kan stå av seg selv. Alternativt kan du lage et stativ til smarttelefonen av en kaffekopp. 

5. Utløs på den smarte måten

Hvis du ikke har tid til å stille inn selvutløseren, bruker du knappen på siden av mobilen for å ta bildet. Det gjør det noe lettere å håndtere både posering og balansering av smarttelefonen din. 

Du kan også bruke knappene på headsetet for å utløse kameraet, eller du kan bruke volumknappen på siden av mobilen.  

6. Ta mange bilder og velg det beste

Du kan også ta bilder i burst-mode, hvor kameraet tar en rekke bilder, og du velger ut det beste til Facebook, Instagram osv.

Hvis kameraet ditt kan filme i HD, kan du velge det perfekte øyeblikket i videoen og bruke det bildet.

7. Rediger og bruk en foto-app

Filtre er kommet for å bli i mobilbildets verden. Filtre med varme farger framhever varme og hudtoner, kjølige farger gir en mer profesjonell look og svart/hvitt er dramatisk og retro.

Bruk en foto-app for å beskjære og retusjere, hvis nødvendig. Instagram og Facebook har noen muligheter for dette, men det er mange andre apper som gir bedre muligheter for bildebehandling.

> Les også: Den beste smarttelefon-appen til bilderedigering

Redigering av selfie

Smarttelefonene gir deg mulighet til å legge filter på bildene dine i selve kamera-appen. Bruk et filter for å oppnå det riktige uttrykket. 

© Shutterstock

Bonustips: Kjøp en selfiestang

En god selfiestang gjør hele selfiesporten litt enklere. Velg gjerne en stang som har innebygd bluetooth (i stedet for en ledning), så den kan snakke med mobilen. Du kan også få en selfiestang med fjernkontroll.

En gimbal er en luksusutgave av en selfiestang, og den sikrer knivskarpe bilder og glidende videoopptak med sin innebygde motor som stabiliserer telefonen din. Ønsker du deg en gimbal?  

Akkurat nå kan du få en gimbal sammen med to nummer av Digital FOTO for kun 99 kr. + porto og ekspedisjon.

Kanskje du er interessert i...