Kveldsbilde fra New York.

I svakt lys må ISO-verdiene skrus opp, Noe som gir støy og korn. I Lightroom kan du imidlertid fjerne støyen automatisk.

© Shutterstock.com

Smart Ligthroom-triks: Si farvel til støy i raw-bildene dine

Lightroom kan automatisk fjerne støyen i bildene dine og tilpasse justeringene etter ISO-verdien med en gang du importerer dem. Se hvordan du stiller inn programmet.

23. oktober 2019 av Kristoffer Engbo

Når lyset blir svakt og ISO går i været sniker det seg inn støy i form av korn inn i bildene dine.

Kameraets egen støyfjerner reduserer automatisk en hel del av støyen på jpeg-bildene, men raw-bildene vil ha korn når du åpner dem i Lightroom.

Lightroom har en god støyfjerner som kan redusere kornene, men det kan ta lang tid å justere hvert bilde, da du må bruke forskjellige innstillinger på skyveknappene til de forskjellige ISO-verdiene.

Du kan imidlertid få Lightroom til å fjerne støyen med en gang du importerer raw-filer, og Lightroom vil til og med tilpasse støyfjerningen til akkurat ditt kamera og til de enkelte ISO-verdiene. 

Du trenger bare sette støyfjerningen på én gang, og når du fremover importerer nye bilder fra kameraet, vil Lightroom fjerne støyen helt automatisk.

> Se også: Onlinekurs i Lightroom lærer deg de profesjonelle triksene

Start med å knipse på alle ISO-verdier

Det første du gjør er å ta bilder på alle kameraets ISO-verdier.

Sett kameraet på stativ, og ta bilder av et fargerikt motiv i forholdsvis svakt lys – f.eks. innendørs kveldsbelysning. Velg blenderprioritet og blender F8.0. ISO må stilles manuelt. Ta så et bilde på hver av kameraets ISO-verdier.

Tusjer på et bord.

Mengden av støy kan variere i de enkelte fargene. Derfor er det smart å ta bilder av et fargerikt motiv – f.eks. tusjer i forskjellige farger.

© Digital FOTO

Er du abonnent, kan du se en video i Fordelssonen, hvor vi viser hele fremgangsmåten i Lightroom.

Slik stiller du inn Lightroom til å fjerne støy

Når du er ferdig med opptakene henter du inn bildene i Lightroom. Så justerer du støy på hvert av bildene og lagrer de enkelte justeringene som standardjusteringer til hver ISO-verdi. 

På den måten kan Lightroom bruke standardjusteringer på fremtidige bilder fra kameraet ditt tatt på de forskjellige ISO-verdiene.

For å lage standardjusteringene må du først velge Edit og Preferences... og fanebladet Presets. Markér Make defaults specific to camera ISO setting, og klikk på OK

Innstillinger i Lightroom.

Markér feltet Make defaults specific to camera ISO setting i Lightrooms innstillinger.

© Digital FOTO

Velg modulen Develop. Først åpner vi bildet tatt på ISO 100. Klikk på bildet så du ser det i 100 prosent. Her er det ikke noe støy, så vi velger neste bilde. Er det heller ikke sjenerende støy her, går du bare videre.

Når det første bildet med støy dukker opp, justerer du på skyveknappene under Noise Reduction.

Når bildet ser fint ut, velger du Develop og Set Default Settings... Klikk så på Update to Current Settings.

Standardinnstillinger i Lightroom.

Når vi har klikket på Update to Current Settings, vil Lightroom bruke de justeringene vi akkurat har laget på alle bilder tatt med et Canon EOS 760D ved ISO 3200.

© Digital FOTO

Gå videre til neste bilde, og foreta nye justeringer for å fjerne støy på skyveknappene under Noise Reduction. Velg igjen Develop og Set Default Settings..., og klikk på Update to Current Settings.

Fortsett på samme måte med resten av bildene. Når du er ferdig, vil Lightroom fjerne støy på alle bilder du importerer fra dette kameraet fremover.

Kanskje du er interessert i...