Lightroom

Tekstur-funksjonen skal være spesielt god for når du har en flate med mye tekstur og en uskarp bakgrunn.

© Digital FOTO / Shutterstock

Spennende nyheter i Lightroom med ny oppdatering

Lightroom Classic CC er har fått en ny oppdatering. Oppdateringen inneholder forbedringer og nye, spennende funksjoner.

14. mai 2019 av Jeppe Vestergaard

Adobe er klare med en ny oppdatering til Lightroom Classic CC. Oppdateringen inneholder en helt ny smart funksjon og byr blant annet også på små forbedringer, som støtte for nye kameraer og objektiver.

Har du et kamera der raw-filene ikke hadde støtte tidligere, kan dette være gode nyheter for deg. Lightroom har nemlig lagt til flere kameraer i listen sin.

I tillegg har de også lagt til nye objektiv-profiler i programmet. Derfor er det mulig at du kan få Lightroom til å automatisk rette opp småfeilene og forvrengningene du får i de fleste objektiver.

Blant de nye kameraene finner vi blant annet RICOH GR III, Canon EOS 250D og Google Pixel 3-telefonen. Du kan se en komplett liste her.

Ny tekstur-funksjon er smart og rask

Lightroom har også fått en helt ny smartfunksjon i oppdateringen.

Nyheten kalles en tekstur-slider. Her kan du framheve tekstur i for eksempel bark eller hår uten at programmet også gjør den uskarpe bakgrunnen skarpere.

I tillegg kan funksjonen også gjøre det motsatte. Hvis du tar portrettbilder og tidligere har brukt tid på å gjøre huden mykere og glattere på motivet, kan du nå bruke tekstur-slideren. 

Med slideren eller en pensel kan du glatte ut huden uten at programmet tilfører uhensiktsmessige endringer i andre områder av bildet.

Funksjonen skal ikke gi noen endringer i farger eller toner i bildet.

> Se mer om hvordan du bruker Lightroom her.

Vi har testet teksturfunksjonen

Vi har testet den nye funksjonen, hvor vi har funnet fram et bilde med mye tekstur og en uskarp bakgrunn.

Først har vi gitt bildet -100 tekstur og deretter gitt det +100, så vi kan se programmet jobbe med teksturen og ikke minst den uskarpe bakgrunnen.

Flytt slideren for å se effekten. Det redigerte bildet ligger til venstre. 

Totalt sett synes vi at Lightroom gjør en god jobb. Effekten hadde selvfølgelig blitt bedre hvis bildet ikke hadde mye kontrast i teksturen fra før av.

Under kan du se effekten. 

Test av tekstur -100

Som du kan se, blir teksturen i barken mer uskarp når vi reduserer teksturen med -100. 

Test av tekstur +100

Som du kan se, blir barkens tekstur skarpere når teksturen økes med +100. 

Ny funksjonen for proffene

Lightroom gir nå også brukeren mulighet for å fikse feil i bildet på en ny og rask måte.

Med funksjonen Flat-Field Correction kan Lightroom fikse feil som dukker opp med noen objektiver. Dette kan være at objektivet gir skygger og vignettering eller en asymmetrisk farge på sidene av bildet.

Nå kan du bruke et referansebilde, hvor du beholder innstillingene for det enkelte bildet, og la Lightroom utføre automatiske forbedringer for deg.

Les mer om funksjonen her.

Raskere import fra minnekort

I den nye oppdateringen har Lightroom også kommet med en liten forbedring som gjør at du kan importere bilder raskere fra for eksempel et SD-kort.

Lightroom søker automatisk etter DCIM-mappen på kortet du har satt inn i datamaskinen. Tidligere måtte du ofte finne kortet selv, men nå finner Lightroom det som standard.

Vi tror endringen vil gjøre de fleste fotoentusiaster glade, for nå blir det færre museklikk for å komme i gang med behandlingen.

> Få ti gode råd for å unngå problemer med minnekortet ditt her.

Kanskje du er interessert i...